galéria megtekintése

Kepes-hagyaték: a világ új képe

0 komment

NOL

Interaktív állandó kiállítás nyílik Kepes György fotóarchívumából az egri Kepes Intézetben.

A modernizmus története során Moholy-Nagy László, André Kertész, Robert Capa és számos magyar művész vált világhírűvé. Közülük az egyetlen, akinek az életművéből jelentős gyűjtemény található ma Magyarországon: Kepes György (1906–2001). A gyűjteményt gondozó egri Kepes Intézet most pénteken fontos állandó kiállítást nyit, melynek címe: A világ új képe, s mely Kepes éppen hatvan éve megjelent korszakalkotó könyve nyomán a művészet, a tudomány és a technika találkozásának alapvető kérdéseit veti föl a korabeli dokumentumokat mai gondolkodásunkkal szembesítve.

A Kepes szerkesztésében megjelent A világ új képe című könyv fotográfiák és szövege együttese. Kiindulópontja: a találmányok révén tapasztalásaink léptéket váltottak, érzékszerveink technikai kibővítésével a mikroszkopikus és a csillagászati méretű világ egyaránt személyes élményünkké vált. Mindez mélyen befolyásolta látásmódunkat és a művészetet is.

Oktatómunkájához és publikációs terveihez az Amerikában élt Kepes György folyamatosan gyűjtött fotográfiákat: tudományos és művészeti felvételeket, szakmai workshopok dokumentumait, izgalmas látványokat. Fotógyűjteménye a közelmúltban Eger város tulajdonába került. A mostani kiállítás e gyűjtemény javát viszi közönség elé, mások mellett Alfred Stieglitz, Robert Capa, Robert Frank, Moholy-Nagy László, Lucien Hervé, Haár Ferenc, Harry Callahan, Harold Edgerton, Nathan Lerner és természetesen Kepes György felvételeit. Ezek a fotográfiák az évek múlásával is kifejezők és eredetiek maradtak, klasszikusoknak kijáró helyet foglalva el a fotótörténetben – olvasható a Kepes központ közleményében.

 

A kiállítás lényege azonban nem az egyes nevezetes fotóművészeti alkotások előtárása és a sok-sok építészeti és városfotó, akkori csillagászati, növénytani, orvosi és egyéb tudományos felvétel közszemlére tétele, hanem Kepes nagy hatású gondolkodásmódjának rekonstrukciója, rátekintés mai szemmel a több mint fél évszázaddal ezelőtti kor fotográfiai világfelfedezésére és az akkori kérdések aktualitásának vizsgálata a mai technika eszközeivel.

Kepes György bizonyos volt abban, hogy a tudomány, a technika és a művészet együttműködése által előrébb megy a világ, tudósok, mérnökök és művészek közösen munkálkodnak a jövendő társadalmán. Ma meglehetősen szkeptikusak vagyunk az utópiákkal, miközben mindennapi életünket a technika hálójában rabul ejtve éljük. A világ új képe fotókiállításnak ezért természetes részei a képernyők, projektorok, netkapcsolatok, melyek segítségével az egri Eszterházy Károly Főiskola média szakos oktatói és hallgatói mai művekkel és megfigyelésekkel tisztelegnek Kepes előtt, ugyanakkor mai kommentárjaikkal élővé teszik a kiállítást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.