galéria megtekintése

Kemény idők

2 komment


Révész Sándor

A XX. századi magyar szociológia legjelentősebb alakja, Kemény István (1925–2008) irathagyatéka mostantól nyilvános és kutatható a Blinken OSA Archívumban. Ebből az alkalomból rendeztek konferenciát. Egyrészt Kemény özvegye, Passuth Krisztina és tanítványai, kollégái, Havas Gábor, Szelényi Iván, Soós Károly Attila, Törzsök Erika emlékeztek a mesterre, másrészt a jelen kutatói számoltak be arról, mit lát ma, aki Kemény kutatásainak nyomvonalán halad.

Kemény István lenyűgöző tudású és hatású mester volt. Iszonyatos sebességgel és mennyiségben falta a betűt, mindennek utánanézett, mindenre emlékezett és mindenről nagyon hatásosan adott elő.

Minden hatalom üldözte. Tizenhat évesen tiltakozott, amikor látta a német csapatokat áthaladni az országon. A legfiatalabb embermentők, antifasiszta ellenállók és Margit körúti rabok közé tartozott. A Rákosi-korszakban is kirúgatta magát, ahonnan lehetett. A legnehezebben nevelhető kölyköket nevelte Angyalföldön, s az ottani tapasztalatai alapján követelt sokkal nagyobb szabadságot a Petőfi Kör pedagógusvitáján.

 

1956-ban is kiharcolta magának a börtönt. Végig bizonytalan státuszban töltötte azokat az éveket is, amelyekben lefolytatta korszakos jelentőségű kutatásait. Miután feltárta és néven nevezte a magyarországi szegénységet, kivezették őt a magyar társadalomkutatásból, publikálási lehetőségekből és végül az országból. A szabadsággal együtt jött haza, s a szabadság utána halt.

Szabadelvű és szegénypárti volt. Belátta és hirdette, hogy a kapitalizmus nem garancia ugyan a szegénység felszámolására, de csak az alkalmas rá. A magyar kapitalizmus hajnalán megjósolta, eljön az idő, amikor a piaci kapitalizmust egyre többen meg akarják dönteni, és azok nagyon vészterhes idők lesznek.

Kemény módszertani szempontból is forradalmasította a magyar szociológiát. A terepmunkán, résztvevő megfigyelésen, strukturált mélyinterjúkon át tárta fel, hogyan gondolkodnak, élnek az emberek, miként determinálja a szegénység az életet, hogyan működnek a túlélési stratégiák.

A Kemény által kinevelt, a legkeményebb társadalmi valóságba beleedzett, „tornacipős" csapat alapozta meg a diktatúra ellenzékében a társadalom alsó rétegei felé forduló civil mozgalmakat, mindenekelőtt a Szetát. Ők képviselték a távlatos és realista szegénységenyhítő stratégiát, amelyre nem volt vevő senki. Ezért is vagyunk ott, ahol.

Zolnay János, az ELTE szociálpolitikai tanszékének tanára egy kistérség példáján bemutatta, hogy a fejlett világ egyik legszelektívebb oktatási rendszerében, a magyarországiban vannak olyan részek, ahol már csak kasztosodásról lehet beszélni. Az óvodától kezdve szelek­ciós pontok biztosítják, hogy roma és nem roma gyerekek csak alig keveredjenek. Akkor is, ha ez a nem romák számára nem jelent jobb iskolát, sőt. Az iskolai választóvonalak az életüket sikeresen menedzselő, jómódú romák számára is átléphetetlenek. Bárhogy él, bármit tesz: másik kaszt.

Kertesi Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora nagyon bonyolult és fáradságos eljárással kimutatta, hogy döbbenetes mértékben megnőttek a különbségek a roma és nem roma népesség között, szinte minden fent sorolt szempont szerint. Miközben a nem roma népességnél jelentős javulás érzékelhető, a romáknál mintha a kilencvenes években megállt volna az idő.

Kemény István már a hetvenes években feltárta a magyarországi szegénységet

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.