galéria megtekintése

"A jó hír, hogy Trump nem lesz elnök"

0 komment


Csepelyi Adrienn

Szívvel-lélekkel politizál és lovagként küzd egy jobb világért: Brian Bakerrel, a Bad Religion gitárosával beszélgettünk a Rockmaratonon.

Pár napja botrány kerekedett, amikor a Twitteren kritizálta a Bring Me The Horizon együttest, amelynek tagjai nagyképűen viselkedtek egy fesztivál biztonsági őreivel. A punkrocker sosem fogja be a száját, ha igazságtalanságot lát?

- A punkrock éppúgy a közösségről szól, mint egy fesztivál: a bandák együttműködnek egymással, a közönséggel és a helyszínen dolgozókkal. Az akcióm kicsit úgy jött ki, mintha az egész emocore műfajnak nekimentem volna, pedig csak azt akartam közölni: emberileg megengedhetetlen megkövetelni egy kőkeményen dolgozó biztonsági őrtől, hogy minden fellépőt felismerjen, és szó nélkül beengedjen velük bárkit a színpad mögé.

A banda válaszul az ön korán gúnyolódott. Felbosszantották?

 

- Ó, dehogy! Imádok ötvenegy éves lenni, csodálatos életem volt-van, szóval egyáltalán nem érdekel. Poénnak indult az egész, ám amikor a ­BMTH komolyan vette, az én követőim is beindultak: hé, haver, ne cseszegesd a barátunkat!

A punkrock kultikus figurájának számít, mi volt a legfurcsább hely, ahol rajongóba botlott?

- Valószínűleg a fogorvosi rendelő. Egy magam korabeli férfival várakoztam, szólítottak, ő meg döbbenten nézett rám: te tényleg a Brian Baker vagy? Mondtam neki: hát, hallottad, éppen most mondták be; mire áradozni kezdett a Bad Religionről. Sosem volt rossz élményem a rajongókkal. A fesztiválokon is jövök-megyek, itt éppen most vettem egy fagyit, még a strandon is voltunk.

Brian Baker: Egy Instagram-képpel, egy szövegrészlettel befolyásolhatjuk a közönségünket
Veres Viktor / Népszabadság

Gondolkoztak már azon, hogy az iszlám radikalizmus terjedése, az esetleges félreérthetőség ­miatt lecserélik a Bad Reli­gion híres logóját, az áthúzott keresztet?

- Az együttes az antidogmatikus gondolkodást hirdeti, ehhez pedig ez a legmegfelelőbb jelkép, úgyhogy nem. Ateista vagyok, nekem aztán bőven akad problémám a kereszttel, de nem szabad felhígítani az üzenetünket.

Változik a szövegeik jelentése a politikai helyzet átalakulásával?

- Persze, a kontextussal együtt folyamatosan. Izgalmas látni, hogy amikről kölyökkorukban írtunk, mennyire relevánssá váltak manapság.

A Twitteren szánalmas, kapzsi disznónak nevezte Donald Trumpot. Aggódik az elnökválasztás kimenetele felől?

- Ez az egész – ahogyan a Brexit is – azt mutatja, milyen sok a rasszista. Trump és a magafajták azok között népszerűek, akik nem szeretik, ha valaki máshogyan néz ki, mint ők. Ez XIX. századi gondolkodás. A jó hír, hogy Trump nem lesz elnök: éppen elég a dühös fehér ember ebben az országban ahhoz, hogy megakadályozzuk. Trump egy bohóc, megosztó valóságshow-hős, vérbeli narcisztikus. Bernie Sanders, akinek nagy híve vagyok, bejelentette, hogy Hillary Clintont támogatja. Demokrataként én is mellette állok.

Fontos, hogy nő legyen a következő amerikai elnök?

- Manapság már nem furcsa, hogy erős, hatalommal bíró női vezetőink vannak. Éppen ideje, hogy Amerika élére nő kerüljön, de nem azért, mert nő, hanem mert rátermett. A nemén kívül annyi egyéb szempont van, amiért kedvelem Hillaryt!

Trump vesszőparipája, a bevándorlók elleni kerítés ismerős téma nekünk, magyaroknak. Figyelemmel követi az európai menekültkrízist?

- Amerikai forrásokból tájékozódom, így nem tudom, mennyire látom át a helyzetet, de megértem, hogy a menekültkérdés sokak számára aggasztó. Nincsenek egyszerű válaszok, de a humanizmus elengedhetetlen: kell, hogy mindenkinek legyen hol laknia. Sem a kerítés, sem a fal nem jelenthet megoldást.

Képes egy zenekar hatni az emberek látásmódjára?

- Nem hiszem, hogy közvetlen befolyásunk volna a gondolkodásukra, de egy Instagram-képpel, egy szövegrészlettel rávezethetjük őket a szerintünk fontos témákra. Ők pedig mélyebben megvizsgálhatják azokat. A Bad Religion üzenete könnyen összefoglalható: vigyázz magadra és a bolygódra. Nevetségesen közhelyes, de igaz: bánj úgy másokkal, ahogyan azt szeretnéd, hogy veled bánjanak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.