galéria megtekintése

Meccset nézne, ha nem lenne épp színpadon

0 komment


Szemere Katalin

A Múzeumok Éjszakája és a futball Eb is a Kaláka Fesztivál idején zajlik; Gryllus Dániel művészeti vezető örül a pluszprogramoknak.

Amikor kerestem a Kaláka Fesztivál programját, belefutottam az egyik honlapjukon egy népzenei karaoke-DVD-be. Sosem gondoltam, hogy ebben a műfajban igény van erre.

Gryllus Dániel meccset nézne, ha nem lenne színpadon
Gryllus Dániel meccset nézne, ha nem lenne színpadon
Reviczky Zsolt / Népszabadság

- Ez nem a fesztiválhoz, nem is a Kalákához kötődik, hanem a kiadómhoz. A Felsütött a nap az égre Rosonczy-Kovács Mihály ötlete volt, és amikor a Hungarian FolkEmbassyval felléptek a kapolcsi Kaláka Vers­udvarban, minden koncertjük végén együtt énekeltek a közönséggel. Mivel hatalmas sikere volt, belevágtunk a technikailag fejlettebb formába, és énekelhető dalokat raktunk a két népzenei karaoke-DVD-re. Hét óra muzsikát lehet énekessel hallgatni, de választható csak zenekari kíséret felirattal.

 

A fesztivált évtizedekig a diósgyőri várban rendezték. Amikor bezárták az átalakítás miatt, elköltöztek az egri várba. Miskolc polgármestere akkor azt nyilatkozta: a felújítás után várják vissza a fesztivált. Elgondolkodtak ezen?

- A diósgyőri vár felséges rom volt, ideális helyszín. Most is nagyon szép, de a mi fesztiválunk már nem passzol oda. Egerben olyan szép és befogadó módon kezelték a fesztivált, nem hiszem, hogy ok lenne a költözésre. A miskolci barátaink pedig átugranak hozzánk a Bükkön át.

Van olyan együttes – a Kalákán túl –, amelyik az összes fesztiváljukon szerepelt?

- Nem tudok ilyet, de sok visszatérő fellépőnk van, például Palya Bea, a Téka, és a Paso is negyedszer vagy ötödször jön. Hagyomány az is, hogy meghívunk cigány folklóregyüttest, az idén a Karaván Famíliát. Lajkó Félix viszont most lép fel először, és Szabó Balázs Bandája sem volt még itt soha. Az idei fesztivál egybeesik a Múzeumok Éjszakájával is. Ez örvendetes, mert sokan jönnek, számos kiállítás része lett a fesztiválnak. Nekünk bevételkiesés, mert a múzeumok nyitva vannak, és nem szedhetünk külön belépőt, de a művészeket mi adjuk.

Gryllus Dániel

66 éves Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész, zenész. Egyetemi tanulmányait a BME Építőmérnöki Karán végezte 1974-ben. A Kaláka együttest 1969-ben alakította három zenésztársával. 1980-ban hozta létre a Kaláka Folkfesztivált. 1990-ben lemezeinek kiadására és terjesztésére megalapította a Gryllus Kft.-t.

Hogyan hat a rendezvényre a foci Eb?

- Mivel a magyar válogatott csoportelsőként jutott tovább, az bizony beletrafál a vasárnap esti Kaláka-koncertbe. Én is azt nézném, ha nem lennék színpadon. Az eddigi 36 alkalom alatt elég sok olimpiát és világbajnokságot játszottunk végig. Volt, hogy kiraktunk egy kivetítőt, kevesebbet koncerteztünk, hogy lehessen nézni a meccseket.

Amikor megnyerték a magyarok a június 14-i meccset, kiraktak a fesztivál Facebook-oldalára az Egy nemzetközi labdarúgó-mérkőzés sorsdöntő pillanatai című dalukat. Eléneklik a színpadon?

- Ez a dal nyelvjáték és szellemes versike a Madáretető című albumunkról. A fesztiválra még nem állítottuk össze a programot, sok minden meghatározza. Végig kell nézni, mit játszottunk tavaly, számít, a hangulatunk, az újdonságaink. Nyár végén jelenik meg József Attila-lemezünk, abból biztosan több dal is belekerül. Lesz szerelmesvers-válogatás is, Shakespeare-től Kányádi Sándorig. Ez a Városmajorban az Így szerettek ők című esthez készül, ahol színészekkel és Nyári Krisztiánnal lépünk fel, és Krisztián könyve az ötletadója. Énekeltünk már madarakról, tárgyakról, a karácsonyról, itt volt az ideje, hogy énekeljünk a szerelemről is.

37. Kaláka Fesztivál

Eger, június 23–26.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.