galéria megtekintése

Harmadik lett a cseh-szlovák X-faktorban Gyurcsik Tibor

Televízió

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 27. számában
jelent meg.


Szilvássy József, Pozsony
Népszabadság

Nehéz volt szóra bírni Gyurcsik Tibort, annyira belefáradt a cseh Prima és a szlovák Joy kereskedelmi tévé közös rendezésű X-Faktor-forgatagába. A 27 éves előadó egészen a döntőig jutott, s végül harmadik lett. Egy hónappal ezelőtt nagy sikernek tartotta volna ezt a helyezést, vasárnap éjjel viszont látszott rajta némi elégedetlenség. Adele világslágere, a legutóbbi James Bond-filmből ismert Skyfall előadása a főpróbán jobban sikerült, amit a zsűri egyik tagja kiszúrt. Ennek ellenére percekeig zúgó vastaps fogadta a produkcióját, özönlöttek az SMS-szavazatok. A voksok a jelképes bronzéremhez, Gyurcsik eddigi énekesi pályafutása legnagyobb sikeréhez segítették.

Csányi István

Ma már mosolyogva emlékezik vissza szülei szigorára, akik ragaszkodtak ahhoz, hogy fejezze be egyetemi tanulmányait. Főleg az édesanyja viselte nehezen a dunaszerdahelyi családi ház egyik szobájából éjjel is áthallatszó éneklést. Múló hóbortnak gondolta, bízott benne, hogy a gyerek idővel csak kigyógyul belőle. A csallóközi fiatalember elsősorban a mamája kedvéért szerezte meg gépészmérnöki diplomáját. De énekelt tovább rendületlenül. Csendháborításával már a szomszédját is feldühítette, aki nyugodt éjszakáinak érdekében a saját költségén szigeteltette Tibor szobájának falait.

 

Közben a fiatal mérnök leginkább önmagával viaskodott. Kételyek és elszántság közepette álmodozott tovább. Majd gondolt egy merészet, és 2011-ben jelentkezett a budapesti X-Faktorba. Az élő adásig jutott, ott azonban az első fordulóban kiesett. Ezt nagy csalódásként élte meg, de mégsem tett le álmairól.

Egy évvel később, az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi válogatóján, A Dalban bemutatott Mozi szélesvásznon című szerzemény nagy siker lett. Bevállalós videoklipje pedig botrányt kavart. Főleg az a forró jelenet, amelyben két lány kényezteti a kádban, s amely szerinte nem lépte túl az egészséges szexualitás, illetve a jó ízlés határát.

Voltak más ügyei is, ezekről már nem óhajt beszélni. Barátnőjéről, eddigi kapcsolatairól sem. Azt viszont örömmel említi, hogy ez a sláger lendítette tovább. – Ha ez nem talál meg, akkor alighanem már feladtam volna, és a tervezőasztal mellett ragadok le – sóhajtott fel. Barátok segítették a továbblépésben. Biztatták, hogy jelentkezzen a cseh-szlovák X-Faktorba. Belevágott, bár tartott tőle, egy esetleges újabb kudarc végérvényesen derékba törheti énekesi pályafutását.

Ennek éppen az ellenkezője történt az elmúlt hetekben. Michael Bublé kanadai dzsesszénekes Feeling Good című slágerével valósággal berobbant a színpadra és a képernyőkre. Négy zsűritag közül hárman elragadtatásukban felállva tapsoltak neki. Jó kiejtéssel énekelt angolul, egyre magabiztosabban mozgott a színpadon, s nem csapkodott riadt madárként, ahogy a budapesti kezdeteit utólag jellemezte. Egyszer még a bírálóbizottság asztalára is felugrott, úgy énekelt tovább (képünkön). Oto Klempír, a cseh ítészek egyike a legelején megkérdezte tőle, hogyan kell helyesen ejteni a nevét. Aztán Klempír mellett sok tíz ezer csehországi és szlovákiai néző is megtanulta.

Szintén Klempír faggatta arról, miért kék-sárga díszzsebkendő csillog a zakóján, talán csak nem egy ukrán zászló darabja. Mire Tibor önérzetesen vágta rá: dehogy, ezek a szlovák élvonalbeli labdarúgóklub, a DAC színei, mindenhol büszkén viseli őket. A kérdésre, hogy a dobogós helyezés mennyiben változtatja meg az életét, azzal felelt, hogy most már három országban építheti tovább közép-európai karrierjét. Továbbra is számít X-Faktor-beli mentora, az amerikai-svájci származású szlovák énekesnő, Celeste Buckingham támogatására, akivel továbbra is szeretne duetteket énekelni.

– Mondtam is Celeste-nek, a kedvenc csapatommal együtt bizonyíthatom, a csallóköziek nemcsak kiváló mezőgazdászok. Focizni és énekelni is elsőrangúan tudnak –mosolyodott el. Először, a vasárnap éjjeli döntő óta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.