galéria megtekintése

"Jó a hatalmat piszkálni"

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 19. számában
jelent meg.


Szemere Katalin
Népszabadság

Csütörtöktől háromkötetes szerző lesz Bodrogi Gyula, a nemzet színésze. A 80 év, 80 recept, 80 történet című könyvével kapcsolatban beszélgettünk teflonos mozifilmdobozról, francia menüről és lopott kenyérlángosról. Emlékezik osztálytársára, Margitai Ágira és Hofi Gézára, és azt is kijelenti: a közönséget mindig az ellenzéki színház érdekli jobban.

Öt éve jelent meg Bodrogi Gyula Irka-firka című kötete, tele sztorival. Akkor azt nyilatkozta: amikor kérdik tőle, hány éves, annyit mond: „1934-ben születtem, számold ki”. Emlékszik, gyerekkorában úgy tartotta: a húszéves felnőtt, a harmincéves már férfi, a negyvenéves ember, az ötvenes bácsi, a hatvanas aggastyán. Tovább nem számolta.

Az évek apropóján beszélgetünk a nemrég elhunyt Margitai Ágiról. Szíven ütötte, hogy Ágit ilyen hirtelen leteperte a betegség, mondja. Együtt néptáncoltak a SZOT-együttesben 1951–53 között, 1954-ben kerültek be a színművészeti főiskolára, a Koldusoperával vizsgáztak. A Petőfi Színházban az Egy szerelem három éjszakájának ősbemutatójában játszották a főszerepeket, legutóbb nemrég a Karinthy Színházban léptek együtt színpadra a Janikában.

Bodrogi Gyula nem csavargott sokat a színházak között.

 

A József Attila Színházban 24 évet töltött, majd húszat a Vidám Színpadon, ahol nemcsak színész és rendező volt, hanem művészeti igazgató is. Tizenöt évig jó volt az igazgatás, de öt évvel korábban kellett volna abbahagynia, állítja. Éreznie kell az embernek, mikor kell felállnia a székből. Legyen az direktor vagy politikus.

2003 óta a Nemzeti Színház tagja. Mindig azt vallotta, a „siker alatt nincs színház”. Az a fontos, hogy a nézőket szórakoztatják, izgatják az előadások, vagy sem. A közönséget – bármilyen furcsa – az ellenzéki színház érdekli jobban. Így volt a szocializmus idején is, Hofi Gézának épp attól volt óriási a sikere, hogy piszkálta a hatalmat.

Bodrogi Gyula mesélni és főzni is nagyon szeret
Bodrogi Gyula mesélni és főzni is nagyon szeret
Kurucz Árpád

A politikáról is eszébe jut egy történet: még a háború előtt, a választások idején a nagymamája elvitte a pártgyűlésekre. Fölállította egy dobogóra, és Adytól elszavaltatta vele a Proletár fiú versét. Cserébe lisztet, cukrot, szalonnát adtak nekik. És mivel minden pártnál szavalt, minden párttól kaptak ennivalót. Most azzal tréfálkozik, hogy ez ma sem ártana, legalább egyszer jól járnának a szavazók is… Aztán úgyis arra voksolnak, akire akarnak.

A Kossuth-díjas Bodrogi Gyula tele van történetekkel.

Könyvébe „csak” nyolcvanat válogatott. Mindegyik érinti a gasztronómiát. Az is, amely szerint Láng József kollégája „találta fel” Magyarországon a teflont. Rájött, hogy a mozifilmtekercs-doboz alapfunkcióján túl sütésre is használható. A teflonbevonatú filmdobozokban ugyanis istenien sül a hús. Mesél arról is, amikor első feleségével, Törőcsik Marival Párizsba utaztak. Mielőtt a francia fővárosba értek volna, egy kisvendéglőben rendeltek egy-egy menüt. Hatalmas kupac csirkéket és sajtokat hoztak ki nekik, a felét sem tudták megenni. Ebből tanulva Párizsban már egy menüt rendeltek ketten. Itt viszont egyetlen csirkeszárny és egy kis kockasajt érkezett. Levonták a tanulságot: kérdezni kell.

Amikor utazik, kíváncsian próbálgatja a helyi falatokat. Nem mindig sikerrel. Amerikában élő unokatestvérével egy helyi önkiszolgáló pultjánál megkívánt egy gyönyörű szelet sonkát. Miután kifizették, látta, hogy a sonkát egy édes, bugyirózsaszín mázzal öntötték le, amitől ehetetlenné vált. A kenyérlángos gyerekkori történetét is felidézi. Reggel a nyers tésztát talicskán tolta a pékhez, majd iskola után a megsült kenyeret és rajta a kenyérlángost vitte haza. A kenyérlángos csábítóan kilógott a takaró alól, jó lett volna megkóstolni. Persze tilos volt megtörni. Azt füllentette otthon, hogy a lejtőn elindult a taliga, és csak úgy menthette meg a kenyeret, hogy beletépett a kenyérlángos szélébe.

Manapság a színész – ha próbál és játszik – a Nemzeti Színház éttermében eszik remek ételeket, de gyorsan hozzáfűzi: otthon Angéla azért jobban főz. Az idén három bemutatója lesz a Nemzetiben. Most próbálja az Isten ostorát, jövőre Sancho Panzát játssza, nem először, a Don Quijotéban. Előtte viszont decemberben jön az estje, a Bodrogi – Voith – Voith–Bodrogi (Zenés találkozás a hatodikon). És hogy ez hányadik estje Voith Ágival? Még sosem számolta össze.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.