galéria megtekintése

Jackson 5

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 03. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Július másodikát írtak 1988-ban, amikor a Dirty Diana a Billboard-lajstrom élére került az Egyesült Államokban. Azon a napon Michael Jackson újabb rekordot döntött: ő lett az első, akinek egyetlen albumáról öt szám is listavezetővé avanzsált Amerikában. Ez volt a második Jackson 5.

A Bad című nagylemez nem sikerült annyira, mint Michael Jackson előző albuma, az öt esztendővel korábban közreadott Thriller. Az utóbbiból – időrendben az előbbiből – több mint 100 millió példányt adtak el szerte a világon, míg az 1987-ben megjelent korongból (az egymástól eltérő adatok szerint) legföljebb 45 millió kelt el.

Ám „Jackónak” így sem kellett a szívéhez kapnia.

 
Eredetileg tripla albumot tervezett, amelyhez hatvan dalt írt, harmincat fel is vett, végül tizenegy számmal örvendeztette meg rajongóit. Ennek csaknem a fele amerikai Number One-ná lépett elő.

Michael Jackson a világ körüli turné kezdetén, 1987 szeptemberében, a japán főváros Disneylandjében. A tokiói nyitányt nem kevesebb mint 122 koncert követte
Michael Jackson a világ körüli turné kezdetén, 1987 szeptemberében, a japán főváros Disneylandjében. A tokiói nyitányt nem kevesebb mint 122 koncert követte
Susumu Takahasi / Reuters

Mindenekelőtt azért nem, mert – bár eredetileg tripla albumot tervezett, amelyhez hatvan dalt írt, harmincat fel is vett – tizenegy számmal örvendez tette meg rajongóit, és ennek csaknem a fele amerikai Number One-ná lépett elő. Elsőként az I Just Can’t Stop Loving You-t jegyezték az élen, majd következett szép sorban a címadó Bad, valamint a The Way You Make Me Feel, a Man in the Mirror és a Dirty Diana. Ez a sorozat hasonlított arra a szériára, amelyet a Jackson 5 segített világra kilenc hónap alatt 1970-ben (soraiban az akkor tizenkét esztendős Michaellel): az együttes első négy száma – I Want You Back, I’ll Be There, The Love You Save, ABC –egyaránt listavezető lett a tengerentúlon.

A Bad „ideát” szintén jól ment. Az Egyesült Királyságban is vitték, mint a cukrot, olyannyira, hogy minden idők kilencedik legnépszerűbb albumaként tartják nyilván Nagy-Britanniában. (Az első három: a Queen, illetve az ABBA legjobb számait tartalmazó válogatás, valamint a Beatles Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Bandje. A Thriller az „örök” hatodik.) Az 1987 júliusában piacra dobott korongot – az előző nagylemez soha nem látott tömeghatásán túl – azért is várták hatalmas érdeklődéssel, mert alig két hónappal annak megjelenése után Jackson megaturnéba kezdett. Az első koncertet szeptember 12-én Tokióban rendezték, és a japán nyitányt nem kevesebb mint 122 hangverseny követte. A portya tizenhat hónapon át tartott, négy kontinensen tizenöt országot érintett, s összesen négy és fél millió (átlagban 36 585) helyszíni nézőt vonzott. Ázsiából Ausztráliába, onnan Európába – Olaszországba, Ausztriába, Hollandiába, Svédországba, Svájcba, az akkori Nyugat-Németországba, Franciaországba, Angliába, Walesbe, Írországba, Spanyolországba, Belgiumba – vezetett az út, közben 1988 júliusában, tehát egy évvel az után, hogy a Bad napvilágot látott, egymás után hétszer töltötte meg a Wembley stadiont az indianai ideál. (Ez 504 ezer nézőt jelentett, mert alkalmanként 72 ezer jegyet bocsátottak ki. A hétből két londoni koncertet rögzítettek, és – vegyítve egy 1987-es jokohamai hangverseny felvételeivel –2012-ben, amikor a főszereplő már három éve nem élt, DVD-n közreadták.) Majd a grupp visszatért az Egyesült Államokba és Japánba, hogy aztán 1989 januárjában hat telt házas bulival zárja a monstre programot a Los Angeles-i Memorial Sports Arenában.

A szupersztár az idő tájt vágta a nem annyira zenéjével, mint inkább az extravaganciájával foglalkozó bulvártollnokok fejéhez: „Miért nem mondják az embereknek, hogy a Marsról jöttem?” Amúgy tényleg mintha onnan érkezett volna. A legkülöncebb különc tizenhárom Grammy-díjával és ugyanennyi amerikai listavezető számával, továbbá azzal volt, hogy a rock hírességeinek csarnokán kívül bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is, mégpedig 750 millió értékesített hanghordozóval, „minden idők legsikeresebb előadójaként”. Ami pedig a Badet illeti, a lemez megjelenésének huszonötödik évfordulóján újra kiadták a negyvenhat perces korongot (akkor már CD-t) ötvenhat perc bónusszal, és a dupla compact discből 2002-ben is több mint egymillió fogyott.

Wanna Be Starting Something – énekelte a földi világról alig ötven esztendős korában elköltöző Michael Jackson a Thriller-lemezen.

S kétség sem férhet hozzá: ennek az embernek valóban sikerült valamit kezdenie...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.