galéria megtekintése

Ismert és ismeretlen hírességek


Czene Gábor

A világhír meghatározásával a kiadónak semmi gondja nincs. A könyv előszava szerint azt, hogy kicsoda Teller Ede, minden kicsit is művelt magyar és nem magyar tudja, akár Budapesten, akár Sao Paulóban, akár Veronában tapossa a flasztert.

Az már jóval bonyolultabb kérdés, hogy ki a zsidó. A származást és/vagy a vallási hovatartozást felülírhatja az önként vállalt (­rossz esetben a külvilág által kikényszerített) új identitás. A szerző tisztában van azzal, hogy a sokféle megközelítés közül egyik sem vitathatatlan. Az egyszerűség kedvéért azt az elvet követte, hogy „zsidó az, akiről tudjuk, hogy zsidó”.

Nem tiszta az sem, hogy ki a magyar. A bevezető Tony Curtis életét hozza példaként. „Minden idők legfényesebb mozicsillagai­nak egyike” magyarországi zsidó szülők gyermekeként az Egyesült Államokban látta meg a napvilágot, alig beszélt magyarul. Az amerikai színész aztán idősebb korában magyar népi ruhadarabokat kezdett vásárolni, ismertségét Magyarország szolgálatába állította. Törve a nyelvet, de kijelentette, hogy márpedig ő magyar.

Ha még nem mondtuk volna, Iván Katalin Életmesék világhírű zsidó honfitársainkról című kötetéről beszélünk.

 

A 34 életmese főszereplője közül néhányan (a már említett Teller Ede vagy pél­dául Korda Sándor, Arthur Koestler, Neumann János, Robert Capa) feltűntek az Egyesült Államokban élő Kati Marton 2008-ban kiadott munkájában is, amely szűkebb merítéssel ugyan, de hasonló vállalásként mutatott be kilenc magyart, aki világgá ment, és megváltoztatta a világot.

Iván Katalin – aki újságíróként több ezer ismeretterjesztő cikket írt, és több mint három évtizede szerkeszti a Füles rejtvénymagazin Tanár úr, kérem! rovatát – bizonyos szempontból nehezebb megoldást választott. Mármint azzal, hogy egy-egy életutat belesűrített pár oldalba. Herzl Tivadar, Harry Houdini, Molnár Ferenc – és így tovább. Bőséges a kínálat. 

A fényképekkel illusztrált könyv értékét nem kizárólag a hatalmas lexikális tudás adja. Ritka, hogy a felhalmozott ismeretanyagot képes legyen valaki olyan könnyed stílusban tálalni, mint azt a szerző teszi. Iván Katalin hivalkodás nélkül hódol régi szenvedélyének, a szó legnemesebb értelmében vett, mesteri fokon művelt ismeretterjesztésnek.

Nekünk speciel a legtöbb fejtörést az okozta, ami a kiadónak a legkevesebbet. A világhír. Ismét a bevezetőt idézzük: a könyvben szereplő hírességek olyan teljesítményt, találmányt, remekművet tettek le az emberiség asztalára, amiről szinte mindenki tud. Csakhogy a produktum és a hírnév gyakran köszönő viszonyban sincs egymással. A találmánynál maradva: egy világszerte ismert, naponta használt tárgy (golyóstoll) még nem feltétlenül teszi világhírűvé a feltalálót (a Buenos Airesben elhunyt Bíró László Józsefet). Még akkor sem, ha méltán vagyunk büszkék rá, és Argentínában az ő születésnapján ünneplik a feltalálók napját.

A világhír mibenlétéről, persze, ugyanolyan végeláthatatlan vitákat lehet folytatni, mint az identitásról. Akkor viszont tényleg zavarba jövünk, amikor olyan névvel találkozunk, amely számunkra sem cseng ismerősen. Töredelmesen bevalljuk, eddig elkerülte figyelmünket, hogy Kemény Ferenc részt vett az első újkori olimpia megszervezésében. Ha a borítón lévő fotó nem árulja el rögtön, nagy hirtelen Kronberger Liliről sem ugrott volna be, hogy személyében a műkorcsolyázás történetének meghatározó alakját (az első magyar világbajnokot) tisztelhetjük.

Ha már itt tartunk: a legnagyobb élvezettel pont azokról olvastunk, akikről jóformán semmit, vagy alig valamit tudtunk. A Kronberger Liliről szóló epizódból az is kiderült, hogy a műkorcsolyázás meghonosítását a mentőszolgálat létrehozásáról ismert Kresz Gézának, a gyakorlatok zenés kíséretét Kodály Zoltánnak köszönhetjük. A női egyenjogúságért pedig ebben a sportágban is keményen küzdeni kellett.

Iván Katalin: Életmesék világhírű zsidó honfitársainkról. Atlantic Press Kiadó, 2016, 360 oldal, 4500 forint
 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.