galéria megtekintése

Gengszterek és kalózok a koreai filmfesztiválon

0 komment

NOL/MTI

Húsz alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők eredeti nyelven, magyar felirattal a 8. Koreai Filmfesztiválon, amelyet hat helyszínen, Budapesten és vidéken rendeznek meg november 10. és 14. között.

A bemutatott alkotások között szerepel kosztümös kaland, akció, dráma, thriller, romantikus és családi vígjáték, gengszterfilm és animációs film is. Mint Pálffy Dóra, a Koreai Kulturális Központ szóvivője a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, a filmeket közvélemény-kutatás segítségével választották ki.    

Budapesten a Koreai Kulturális Központban ingyenesen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Sugár Moziban pedig kedvezményes áron tekinthetők meg a filmek. Debrecenben a Művelődési Központ, Pécsen pedig az Egyetem Általános Orvosi Kara biztosít mozitermet az ingyenes vetítéseknek. Szegeden az Belvárosi Moziban kerülnek vászonra a koreai alkotások, melyeket kedvezményes belépőjeggyel tekinthetnek meg az érdeklődők. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal, illetve néhányat magyar és angol felirattal is vetítik.

A fesztivál hivatalos megnyitója november 10-én lesz az Uránia Filmszínházban, ahol koreai táncbemutató, rövid koncert, majd a Kalózok című kosztümös kalandfilm vetítése várja a közönséget.  

 

A történet szerint a Csoszon-dinasztia kezdetén éppen hazaszállítanák a Kínától kapott hűbéri pecsétet, amikor egy bálna elsüllyeszti a hajót és lenyeli a nagy értékű tárgyat. Hajsza indul a bálna után, de a katonákból, kalózokból és banditákból álló csapatok nemcsak az állattal, hanem egymással is szívesen végeznének. (trailer)

A fesztiválon látható Csong Dzsuri rendezőnő első nagyjátékfilmje Egy lány az ajtóm előtt címmel, mely a dél-koreai társadalom problémáira reflektál. A Senki lánya, Hevon című filmdrámában Hong Szangszu rendező olyan egyetemes témákat boncolgat, mint a társas magány vagy a sóvárgás az érzelmi biztonság után.

A Tolvajok című akció-vígjáték Cshö Donghun rendezésében egy profi tolvaj és zilált csapata fordulatokban gazdag akciójáról szól. Egy börtönre ítélt szellemi fogyatékos édesapa kívánságát teljesítik cellatársai az I Hvangjong rendezte Csoda a hetes számú cellában című családi vígjátékban. Hvang Donghjok Nagyanyó kisasszony című vígjátéka egy idős hölgy varázslatos megfiatalodását, és az ebből következő váratlan eseményeket meséli el.

Pak Hundzsong Egy új világ című alkotása újszerűnek számít a koreai gengszterfilmek között, mivel a történet nem a szereplőkre, hanem a bűnszövetkezet működési mechanizmusára fókuszál. Kim Hanmin Íjak háborúja című akciófilmjében a fiatal íjász lánytestvérét elrabolják. A fiú szembeszáll a sereggel és sok harcossal végez, ezért a mandzsu tábornok hajtóvadászatot indít utána.

Az I Dzsongho rendezte, Megtörve című thriller története szerint az egyedülálló apa, Szanghjon kislányát brutálisan megölik. Mint később kiderül, az elkövetők fiatalkorúak, az apa pedig magányos hajtóvadászatba kezd. Cso Bomgu A mennyei lépés című akciófilmjében gyilkosság miatt zárnak börtönbe egy ártatlan férfit, aki ettől fogva csak azt tervezgeti, hogyan fogja megkeresni testvére gyilkosait.

A Csang Csholszu rendezte, Titokban, Délen című akció-vígjáték főszereplője egy elit észak-koreai alakulat katonája, akit Dél-Koreába küldenek azzal a feladattal, hogy épüljön be. A Forróvérű fiatalság című romantikus vígjátékot I Jonu rendezte, és a nyolcvanas évek egyik álmos kisvárosának gimnáziumába vezeti el a nézőket.

Kvon Cshirin rendezése a Ragyogó Rádió című romantikus vígjáték, amelyben egy korábban népszerű popsztár rádiós műsorvezetőként tevékenykedik. A Szong Sihup rendezte romantikus vígjáték, a Tervezetlen szerelem főszereplője életét percről percre tervezetten éli, tisztaságmániás és szerelmes is lesz. Han Hjongmo rendezésében látható A szabadság asszonya című filmdráma, amelyben O asszony engedélyt kap férjétől, hogy állást vállaljon és ettől élete éles fordulatot vesz.

Csak te, mindörökké címmel vetítik Szong Ilgon romantikus filmdrámáját, amely a felelősségvállalásról, a kitartásról és az igaz szerelem összetartó erejéről szól.
Kim Szongho Hogyan lopjunk kutyát? című családi vígjátékának főszereplője egy szegényes körülmények között élő kislány, aki egy gazdag ember kutyáját akarja ellopni, hogy magas pénzjutalomért cserébe visszavigye, és a pénzből házat vegyen családjának.

Csong Juncshol rendezése, a Maraton című filmdráma az autista maratoni futó, Pe Hjongdzsin igaz történetén alapul. A Szong Begjop rendezte Oszeam című animációs film két árva kisgyerek történetét meséli el, akiket buddhista szerzetesek fogadnak be magukhoz. O Szongjun A tyúk, aki repülésről álmodott című animációs filmjében a szűk ketrecekbe zárt tyúkok a szabad életről álmodoznak.

A fesztiválról további információkat a koreaifilm.hu-n olvashatnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.