galéria megtekintése

Hiányzik 300 millió a szentendrei múzeum költségvetéséből

8 komment

Munkatársunktól

Tekintélyes botrány tört ki a napokban Szentendrén: kiderült, hogy az éves fenntartói támogatás kétszeresét, körülbelül 300 millió forintot kellene a városnak átutalnia múzeumának, amelynek irányítását fél éve vette át Gulyás Gábor, a MODEM és a Műcsarnok egykori vezetője. A városvezetés és az ellenzék véleménye élesen eltér arról, ki felel az előállt helyzetért.

A páratlanul gazdag képzőművészeti múlttal rendelkező Szentendre múzeumi központjáról, a Ferenczy Múzeumról nemrégiben derült ki, hogy súlyos likviditási gondokkal küzd. Szentendre városa pár éve vette át az intézmény fenntartását, de költségvetésének mindig is csak egy szeletét biztosította. A működéshez szükséges pénz jelentős részét régészeti és jegybevételekből, pályázati forrásokból kell összeszednie a múzeum vezetésének.

A tavalyi önkormányzati választásokon a régi fideszes városvezetést párton belüli riválisaik csapata váltotta, ezt követően távozott Kálnoki-Gyöngyössy Márton igazgató, helyét fél éve Gulyás Gábor, a Műcsarnok egykori igazgatója vette át. Ő jelezte nemrég a városvezetésnek, hogy mintegy 300 millió forintnyi további forrásra volna szüksége a múzeumnak, ez pedig komolyan megterheli a kisváros költségvetését. 

 A tarka összetételű városi ellenzék - egy szocialista, egy jobbikos és a Társaság az Élhető Szentendréért (TESZ) nevű civil szervezet képviselői - egységesen döbbent meg a tájékoztatáson és azon az előterjesztésen, amely a múzeum által kért összeg átutalására tesz javaslatot.

 

Nem értették, hogyan keletkezhetett észrevétlenül ekkora lyuk a múzeum költségvetésén.

Gulyás Gábor igazgató és a városvezetés szerint a tetemes hiányért nem ők a felelősek, hanem az elődeik, elsősorban az, hogy „ jelentős összegű, kifizetetlen kiadási tételek kerültek elő, amelyek bár az előző években keletkeztek, a múzeum jelenlegi vezetésének csak az elmúlt hónapokban jutottak a tudomására”, mivel

„a pénzügyi nyilvántartásokban nem szerepeltek”.

Kubatovics Áron TESZ-képviselő, a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnöke szkeptikus ezzel a magyarázattal kapcsolatban, ugyanis 2013-tól fut kötelezően minden városi intézménynél a Forrás könyvelőprogram, amelyben minden kötelezettségvállalásnak fel kell tűnnie, ez pedig lényegében lehetetlenné teszi, hogy egy vezető anélkül bonyolódjon éveken át nagy összegű kiadásokba, hogy ennek sehol ne maradjon nyoma a rendszerben.

Holló István jobbikos városatya is úgy látja, hogy ha van is felelőssége az előző vezetésnek, az messze nem kizárólagos. Példaként említi, hogy a múzeum idei pályázati bevételei tudomása szerint jóval kisebbek voltak, mint a tavalyiak, a hiány egy része ennek köszönhető. Gulyás lapunknak azt nyilatkozta, hogy a bevételek hozzávetőleg azonosak voltak, a képviselőtestületi ülésen viszont Kubatovics egy olyan dokumentummal jelentkezett, amely Hollót igazolta: e szerint sokkal kevesebb pénz érkezett idén ebből a forrásból, és még annak a jelentős részét is Kálnoki hozta be. 

A szocialista Magyar Judit jellemzőnek tartja azt a döntést is, hogy Gulyás egy Skoda Superb szolgálati autót igényelt magának (az elmúlt években a kormánytagok is ilyennel közlekedtek). Az igazgató azt állítja, hogy az autót csak bérli a múzeum havi 140 ezer forintért, és szüksége van rá a munkájához. Az ellenzéknek az érintett Porsche Hungária Kft.-től szerzett értesülései szerint viszont valójában egy bonyolultabb lízingkonstrukcióról van szó, amelynek keretében már ki is kellett fizetni több millió forintot. 

A polgármester mindenesetre bejelentette, hogy

büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Kálnoki igazgatói időszakában történtek miatt.

A múzeum gazdálkodását ugyan már átvilágíttatták Kálnoki távozása óta is (a munkát az a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda végezte el, amelynek Tuzson Bence képviselő, a Fidesz frakciószóvivője az egyik alapítója), de annak ismeretében valamiért még nem találták indokoltnak ezt a lépést. Gulyás Gábor lapunknak nyilatkozva azt mondta, hogy azóta az átvilágítás nyomán még további vizsgálatokat folytattak le.  

„Állok elébe, nincs mitől tartanom”

- nyilatkozta Kálnoki-Gyöngyössy Márton a Népszabadságnak. „Az intézményben rendszeresen, a fenntartó által jóváhagyott terv szerint zajlottak az ellenőrzések, az elnyert pályázatokat vizsgálták a támogató szervek ellenőrei, ezenkívül saját, főállású belső ellenőr is működött. Évek során egyszer sem találtak bűncselekményre utaló jelet, vagy súlyos szabálytalanságot. 9 hónappal ezelőtt, közös megegyezéssel távoztam, magas színvonalú munkámért képviselő-testületi határozatban mondtak köszönetet. Az intézményt a jogszabályok által előírt módon, szabályos átadás-átvételi eljárás keretében adtam át. Azt gondolom, hogy a korábbi években sikeres intézmény elmúlt fél évi sikertelenségét nem egy büntetőeljárás fogja megoldani, sokkal inkább azokat az okokat kellene feltárni, amelyek fél év alatt ilyen hatalmas mértékű hiányt eredményeztek”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.