galéria megtekintése

Helló, Kitty!

0 komment


Bárkay Tamás

Kittenberger Kálmán kalandjait a kiváló Csergezán Pál illusztrációi­val körítve tárták elébünk léha ifjúságunk idején. A mester erős kétségeket hagyott afelől, hogy is nézhetett ki igazából a tudós vadász és világa, de ez nem fájt, mert így senki nem volt megzavarva, mindenkinek megvolt a maga saját Kittenberger Kálmánja.

Most viszont itt van nekünk egy új képregény, és mi, öreg srácok teljesen össze vagyunk zavarodva: te jó ég, közös hősünk a belátható univerzum közszereplői közül leginkább a fiatal Val Kilmerre hasonlít.


A Fabrique en Belgique alcímű füzetben feltálalt történet elején Luandában járunk és 1907-et írunk éppen, amidőn Kittenberger – akit társai mindközönségesen csak Kittynek neveznek, és nem csak a háta mögött – levélben tudatja, hogy csatlakozik Ács és Baka nevű cimboráihoz, akik brit megbízásból kifolyólag egy ismeretlen orrszarvúalfaj felkutatására indulnak a hírhedett Kongói Szabadállamba. A háborús készülődés kellős közepébe csöppentettek bennünket, a valódi tét ugyanis egy titokzatos hiperfegyver, amelyet a kézlevágást máig élő kedves, helyi protokollá avató Lipót király által birtokolt vadon mélyén fejlesztgetnek, a rivális imperialista államalakulatok kandi tekinteteitől távol. Kitty persze, a maga magyaros virtusával és fineszével végül keresztbe húzza a sunyi számításokat, és elkergeti a setét, háborús fellegeket, legalábbis egy időre.

 

A legszebb hagyományokat követő képregényt gusztálva már az első oldalon érezzük, hogy nem babra megy a játék: egy autóban kimúlt, lehányt, állig lógó nyelvű bácsival szembesülünk, akiről a zárt ablakok túloldaláról is azonnal megállapítható, hogy illata a mandulás csokoládéét idézi. A szadi egy vasúti személykocsiban folytatódik, a törött síküveg csúnyán lefejezett egy kémet, csak pár ideg és némi bőr tartja össze a vértől iszamos korpuszt, és azon az ábrázolaton éri el tetőfokát, amelyen egy karóba húzott és megcsonkított bennszülött törzsből dögevő madarak falatoznak rémesen. Mindezért és mindent egybevetve: le voltunk nyűgözve.

Kittenberger Fabrique en Belgique. 2016, magánkiadás. Írta: Somogyi György és Dobó István. Rajz: Tebeli Szabolcs

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.