galéria megtekintése

Hatalmas a káosz a Magyar Filmhét körül

0 komment


Csákvári Géza

Még az első Magyar Filmhét díjkiosztó gáláját meg sem rendezték (talán nem is fogják sosem), máris bejelentették a rendezvény második kiadását, amely 2016. március 1. és 6. között zajlik majd – derül ki a szervező Magyar Filmakadémia lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

A szervezők január 18-ig várják a nevezéseket. A díjkiosztó gálát március 6-án tartanák.

Az első ilyen filmnapokat még 2014 őszén rendezték meg a budapesti MOM Parkban, ezzel leváltva a több mint negyvenéves hagyománnyal rendelkező Magyar Filmszemlét.

A nagy találmány az volt, hogy szakmai zsűri helyett az akkor frissen alakult akadémia tagjai szavaztak és döntöttek volna a szintén frissen létrehozandó úgynevezett Magyar Filmdíjakról.

Magát az elismerést Apollónak hívták (volna), és elvileg a TV2 közvetítette volna a vörös szőnyeges eseményt. Egyszóval a tervek szerint egyfajta bizarr keveréke lett volna egy klasszikus európai fesztiválnak és egy show-bizniszalapú, Oscar-szerű díjkiosztó gálának. Az utóbbi szimplán elmaradt: először 2015 februárjára, majd – úgy tudni, Andy Vajna kormánybiztos javaslatára – „bizonytalan időre" halasztották.

 

Az okok között említik, hogy a filmakadémiának sokáig nem volt elfogadott alapszabálya, a tagok névsorát pedig titokban tartották. Ma már mindkettő elérhető a szervezet honlapján, bár nem éppen dicsérendő: nincsenek rajta a magyar filmkultúra fontos képviselői és művelői.

Mindazonáltal az ember csak akkor jön igazán zavarba, amikor világossá válik, a második filmhét első magyar díjkiosztóján a korábbi mustrára nevezett nagyjátékfilmek automatikusan részt vesznek, mint versenyművek.

Ember legyen a talpán, aki három év filmtermését felelősséggel tudja díjazni. Megkerestük a Magyar Filmakadémia elnökét, Novák Emil rendező-operatőrt, hogy nem lett volna-e célszerűbb megrendezni a többször bejelentett majd elhalasztott gálát, mielőtt egy újabb fesztiválba fognak, de írásban küldött kérdéseinkre eddig nem kaptunk választ.

Novák Emil egyelőre nem válaszolt
Novák Emil egyelőre nem válaszolt
Kollányi Péter / MTI

A Magyar Filmakadémia közleményében arra hivatkozik, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsának támogatásával tevékenykednek, azonban egyik pénzosztó szervnél sem találtunk még odaítélt támogatásról szóló döntést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.