galéria megtekintése

Megérdemelten osztoznak a dicsőségen

1 komment


Csákvári Géza

Alfred Hitchcock mondta egyszer, amikor a zsenialitása kapcsán faggatták: pontosan annyira vagy jó rendező, amilyen szakemberekkel körbeveszed magad. De a brit úr, aki forradalmasította a thriller műfaját – és nagyon nehéz a mai napig olyan filmet készíteni, amely egy-egy snittben legalább ne idézné a műveit –, még keveset is mondott. A Saul fia úgy bizonyítja igazságát, hogy hozzá is tesz: a szakértelmen túl nagyon fontos, hogy egy-egy alkotótársnak milyen művészi kvalitásai vannak.

A filmtörténet számos nagy duót, triót vagy kvintettet tud felmutatni a múltból és a jelenből, de most végre mi is büszkék lehetünk: a ­Saul fia éppen azért lett megingathatatlan műalkotás, amely Budapesttől Hollywoodig képes megérinteni az embereket, mert elképesztő tehetségek dolgoztak együtt. Erdély Mátyás, az operatőr fogalmazta meg a jelenséget a legtökéletesebben: először érezte azt, hogy olyan filmet készítettek, amelynek kézzelfogható társadalmi hatása van.

A Saul fia maga a megvalósult idealizált művészet. Nem mellékesen olyan művészek alkották, akik személyesen is ki tudnak állni a világ elé. Nemes Jeles László, Röhrig Géza és Erdély Mátyás méltósággal, büszkeséggel és bölcsen tudta átvenni a világ legfontosabb elismeréseit. A cannes-i nagydíjtól az Oscarig. Egy-egy pillanatra, az öröm mámorában össze tudták hozni a világ összes magyar emberét.

Ahogy Röhrig Géza megfogalmazta: tizenötmillió Saul fia talált egymásra az őrült siker hevében. Szerencsére is szükség volt ezekhez az euforikus pillanatokhoz, tudniillik számos zseniális film vész el manapság. A legnagyobb szerencse az volt, hogy a Saul fia alkotói nem adták oda filmjüket egy versenyen kívüli gálavetítésre a Berlinalénak.

 

A film szép csendben lement volna, egyben el is tűnik a süllyesztőben. Aztán szerencsére Thierry Frémaux,­ a cannes-i filmfesztivál művészeti igazgatója versenybe hívta az első filmes ismeretlen magyar rendező művét. Már ekkor kisebb csodáról és rekordokról beszéltünk. De ekkor még nem elemezte Nemes Jeles László nyilatkozatainak minden egyes mondatát a sajtó, és néhány ezer eladott jegy volt a kitűzött cél itthon. Most a Saul fia a legértékesebb és legsikeresebb magyar film a rendszerváltás óta.

Több mint szimbolikus, hogy Nemes Jeles László rendező a stábnak ajánlotta a Magyar Filmhéten kapott különdíját. Párizsból 2003-ban költözött haza, akkor ismerte meg azt a szakmai közeget, amely hamar befogadta. Eltöltött némi időt Tarr Bélával A londoni férfi forgatásán; állítja, ez volt az ő iskolája, itt rengeteget tanult a rendezőtől. Nem filmes iskolákban szocia­lizálódott, hanem élesben gyakorolta a szakmát. Beszélgetett művészekkel, akik meghallgatták.

Erdély Mátyás operatőrrel még a Kenyeres Bálint rendezte Before Dawn forgatásán kezdtek el diskurálni. Megtanultak közösen gondolkodni, az eredmény pedig a Türelem című, a velencei fesztiválon bemutatott kisjátékfilm, a Saul fia közvetlen előtanulmánya. A következmény pedig már mindenki számára ismert.

Emlékezetes jelenet a Parlamentből (balról): Röhrig Géza főszereplő, Nemes Jeles László rendező és Erdély Mátyás operatőr a Kossuth-díjjal
Veres Viktor / Népszabadság

Röhrig Géza pedig valami hihetetlen tettet hajtott végre a kamerák előtt: ő maga volt Saul. A mozgóképes világ nálunk elsősorban a rendezőkre koncentrál. Így aztán nagyon jó látni, hogy Röhrig Géza és Erdély Mátyás is olyan elismeréseket kapott meg, amelyek eddig nem jutottak magyar alkotóknak. Teljesen egyértelmű, nekik is járt önállóan a Kossuth-díj. Rajna Gábor és Sipos Gábor producer pedig a Magyar Érdemrend középkeresztjét kapta, mert felkarolták Nemes Jeles – a kollégáik által amúgy meg nem értett – filmtervét.

Megérdemelten osztoznak most a dicsőségen, és az elismertek sorát nem lehet a végtelenségig bővíteni. Mégis muszáj megemlítenünk, hogy Zányi Tamás világszínvonalú hozzájárulásáról elfeledkezni hiba volt. Legyen vigasza, hogy Hollywoodban a magyar hangmérnökök közül elsőként ismerték el őt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.