galéria megtekintése

A Gát utcában is kísért a Várkert Bazár szelleme

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 14. számában
jelent meg.


Csordás Lajos
Népszabadság

József Attila születésnapján átadták a Gát utca 3.-ban a költő felújított szülőházát, s benne az átköltöztetett, megújult József Attila-emlékhelyet. Szép lett. Eltekintve attól, hogy a születés helyeként feltételezett emeleti lakást le kellett bontani, és úgy tudjuk, felmerült, hogy az új kiállítást is hamarosan bezárják, mert az udvarban folytatódnak a felújítási munkák.

Mint korábban ígérték, valóban bekerült az új József Attila-emlékkiállításba az a bizonyos ajtó- és ablakkeret, amelyet a költő születési helyeként feltételezett első emeleti lakásból mentettek ki a Gát utca 3.-ban.

Hang- és videoanyagok, továbbá rengeteg fotó segíti az elmélyülést
Hang- és videoanyagok, továbbá rengeteg fotó segíti az elmélyülést
Soós Lajos / MTI

A szülőházat tavaly elkezdték felújítani a ferencvárosi városrehabilitáció keretében, s ennek folyamán lebontották az udvari traktus felsőbb szintjeit, köztük azt a lakást is, amelyben a költő a hagyomány szerint született.

 

József Attila itteni emlékkiállítása tavalyelőttig az udvari traktus egyik földszinti lakásában volt, de még a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) topográfiája is úgy tudta, hogy a költő szülőhelye nem ott, hanem a fölötte lévő lakásban lehetett – ezt az információt mára törölték az adattárból. Az emlékhely átkerült az utcafrontra. A megújult kiállítás szép: egyetlen teremben mutatja be József Attila életét, miközben a valóság és a költészet között is megpróbál hidat teremteni.

Tartalmát H. Bagó Ilona, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa állította össze, a dizájn Kemény Gyula érdeme. Részben továbbviszi az általuk utoljára 2002-ben megújított előző emlékkiállítást ( például az átlátszó paravánok rendszerével), részben pedig modernizálta azt. Az életút egy kacskaringókkal teli, de logikus íven járható be. Rengeteg hang- és videoanyag, sok fotó segíti az elmélyülést, sőt a kiállítás eredeti tárgyakban sem szűkölködik.

Az 1893-ban épült Gát utca 3. egyébként szomszédjával, a Gát utca 5.-tel összhangban újult meg, az első emelet udvari részének lebontásával, majd újjáépítésével, valamint az udvari traktusban emeletráépítéssel. A régi lakások helyett jól szigetelt, modernizált szociális lakások jöttek létre, miközben az épület korhű, XIX. század végi hangulatát igyekeztek megtartani. A lakók még nem költöztek be, s úgy tudjuk, egyelőre nem is fognak, az udvaron ugyanis folytatódnak a munkák, és arról keringtek információk, hogy ezért hamarosan bezár az emlékkiállítás is.

Az ügy kissé emlékeztet a tavaly félig készen átadott Várkert Bazár esetére. Érdeklődésünkre az önkormányzatnál úgy válaszoltak, hogy bár valóban még csak most kezdődnek a kertészeti munkák, úgy döntöttek, megoldják, hogy ennek idejére az emlékmúzeum látogatható maradjon. Kérdésünkre azt is elmondták: a háznak megvan a használatbavételi engedélye.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.