galéria megtekintése

Hamis levél és érdektelenség a tüntetésen

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 21. számában
jelent meg.

0 komment

Munkatársunktól
Népszabadság

Egy kis kiadói vállalkozás vezetője demonstrációt tartott, hogy felhívja a figyelmet az Alexandra hálózat késedelmes fizetéseire. Először úgy tűnt, hogy a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése is csatlakozik az akcióhoz, de kiderült, hogy az újságoknak elküldött – állítólag az MKKE által írt – levél hamisítvány.

10-12 ember vett részt azon a demonstráción, amely a Párizsi Nagyáruház előtt zajlott kedd délután. Hétfőn még úgy tűnt lapunk számára, hogy ez nemcsak egy kis kiadó kezdeményezése, hanem a könyvszakma érdekképviseleti szervezete, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése is mögé állt.

Más kiadó nem csatlakozott a PR-akciónak is beillő demonstrációhoz
Más kiadó nem csatlakozott a PR-akciónak is beillő demonstrációhoz
Veres Viktor / Népszabadság

Egy harcias hangvételű levél tudatta ugyanis az egyesülés nevében (amelynek vezetése nemrég részben megváltozott, Keresztury Tibor váltotta az igazgatói székben a hosszú ideig szolgáló Zentai Péter Lászlót), hogy kiáll a demonstráció céljai mellett, mi több, „nevére is veszi” a tüntetést, vagyis mintegy szervezőként vesz részt rajta. Ez meglehetősen határozott és váratlan fordulat lett volna az egyesülés eddigi óvatosabb, inkább a felek közötti közvetítésben érdekelt politikájához képest. Ugyanakkor érdeklődésünkre Keresztury cáfolta, hogy valóban ők írták volna a levelet, beszámolója szerint egyszerű hamisítványról van szó, az e-mail cím, amelyről szétküldték az anyagot, nem is az egyesülésé.

 

A demonstráción részt vevő maroknyi csoport fele a szervező Bioenergetic Kiadó – melyet iparági informátorok szerint a Libri-csoport készül megvásárolni – feliratát viselte kabátján. Schneider Gábor, a kiadó tulajdonosa néhány napja jelentette be, hogy nyílt levelet kíván intézni az Alexandra könyvterjesztő hálózat fejéhez, hogy felhívja a figyelmet a szerinte tarthatatlan állapotokra, az Alexandra folyamatos fizetési elmaradására.

A könyvterjesztő hálózat továbbra sem fizet a kiadóknak az Alexandra üzleteiben produkált forgalom után, emiatt több könyvpiaci szereplő csődközelbe került. Schneider állítása szerint neki magának 30 millió forinttal tartozik az Alexandra, és ez az összeg folyamatosan nő. Kérdésünkre, hogy ha valóban ennyire súlyos a helyzet, miért nem csatlakozott az akcióhoz egyetlen más kiadó sem, Schneider úgy vélte, hogy mindenki attól fél, hogy ha az Alexandra mint a kevés nagy könyvterjesztő hálózat egyike hivatalosan is fizetésképtelenné válna, az az egész piacot rázná meg alapjaiban, nem megoldaná, hanem súlyosbítaná a gondokat. Hangsúlyozta, hogy senkinek nem érdeke, hogy az Alexandra tönkremenjen, és ezzel lényegében egyszereplőssé váljon a könyvpiac.

A dilemma nehezen feloldható: érthető a kiadók elkeseredése, és az óvatosság is indokolt, mert valóban súlyos problémákhoz vezethetne az Alexandra összeomlása, amely egyetlen szereplőnek sem érdeke.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.