galéria megtekintése

Hajléktalan erőemelő

2 komment

Mátételki András

„Már nem iszom, és börtönben sem voltam soha” – szinte gépiesen ismétli beszélgetésünk alatt ezt a mondatot Horváth László, aki magát hajléktalannak vallja. Sportteljesítményeire a legbüszkébb a 48 éves veszprémi erőemelő. Legfőbb vágya az életben, hogy fiát „kivegye” a nevelőszülőktől. Úgy tűnik, a sors ismétli önmagát: róla sem a szülei gondoskodtak.

– Heten voltunk testvérek, ma már csak hárman élünk. A szüleink búcsús cigányok voltak, akik elitták a vagyonukat, minket meg elvettek tőlük.

Apámat nem ismertem, de ott voltam anyám temetésén.

Nevelőszülőkhöz kerültem Ajkára, ahol keményen bántak velem meg három sorstársammal. Jó tanuló voltam, de ha egyest hoztam, előkerült a vasalózsinór... Jó volt, hogy nem egyedül nőttem fel, de semmi más. Sehová nem mehettünk el, még moziba se vittek bennünket. Akkor borult ki a liszt, amikor a szüleim­ után kezdtem érdeklődni. A matektanárom sokat segített ebben. Így szembesültem azzal, hogy cigány vagyok, merthogy ennek – ahogy látja – semmilyen külső jelét nem viselem magamon. Általános iskola után a várpalotai szakmunkásképzőbe jelentkeztem, olajfúrónak tanultam. A koleszban sok barátot szereztem magamnak, akik nemcsak hétvégekre, de az ünnepekre is elhívtak magukhoz. Három év alatt szinte bejártam az egész országot. Látja a kézfejemen a Bátya feliratot? Ez egy Szekszárd melletti település, az ország egyik legszebb faluja, ott is jártam. A haverjaim szülei is elfogadtak, ruhákat kaptam tőlük, engem is felpakoltak kajával. Végre szabadon éltem!

 

László mégsem a szakmájában helyezkedett el, a szíve visszahúzta Ajkára, ahol az üveggyárban behordóként kezdte. A pihenőidőben, míg mások az öltözőben beszélgettek, történetünk főszereplője nekiállt üveget fújni. Egy idő után az idősebb mesterek meglátták benne a tehetséget, szorgalmat, ezért felkarolták, s elvégeztették vele fél év alatt az üvegfúvó-iskolát. Azt mondja, annak idején a Parlamentben voltak láthatók az Ajka Kristály azon termékei, amelyeknek az előállításában neki is szerepe volt. Tizenöt szorgos év után, 2002-ben, a második hullámban ő is a 370 elbocsátott között volt. Mesélte, hogy egyik kollégája rosszul lett, majd meghalt az öltözőben, amikor közölték vele, hogy holnap már nem kell bemennie dolgozni.

Ő is padlót fogott. Elkezdett inni. Visszaemlékezve arra az időre azt mondja, félt, hogy nem tudja eltartani az élettársát és a másfél éves kisfiát,

ezért lelépett otthonról. Szégyenében.

A „gépezésben” szerencséje volt, zsinórban nyert, így tudta támogatni a családját. Akkor már egy ideje az erdőben élt egy bódéban. Teljesen lezüllött.

– Több helyről kiküldtek, mert büdös voltam, hiába volt pénzem. „Ez nem te vagy, térj már észhez!” – mondogatták az ismerőseim. Egy év után, amikor hazamentem a családomhoz, Kati is megpróbált jó útra téríteni. Vett nekem új ruhát. Lefürödtem, rendbetettem magam, de estére újra lerészegedtem. Másnap 70 ezer forinttal a zsebemben felültem a vonatra, Veszprémben szálltam le. Az éjjeli menedékhelyen befogadtak, innen jártam ki alkalmi munkákat végezni. Ha vissza akartam jönni esténként a szállóra, már nem rúghattam be, de azért napközben lecsúszott egy-két fröccs.

Nagyon jól kerestem, amikor a kukáskocsin dolgoztam!

De én hülye, nyolc hónap után leszámoltam, s visszamentem Ajkára, a gyárba. Na, amikor kiderült, hogy nincs felvétel, ismét megroppantam. Piáltam, de rendesen, ilyen-olyan munkákat vállaltam, nehogy éhen haljak. Már csak 44 kiló voltam, amikor vért hánytam – kórházba vitt a mentő. Túléltem. Ennek már tíz éve, azóta nem iszom. Sokat köszönhetek a hajléktalanszállón dolgozó biztonsági őrnek, Szőke Vilmosnak, aki folyton azt mondta: „Laci, szedd össze magad, te többre vagy képes!” Újból elkezdtem dolgozni, majd öt évvel ezelőtt a Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Házának vezetője, Szaller Péter felajánlotta, legyek amolyan mindenes havi ötvenezerért a házban. Azóta is napi nyolc órában takarítok, kertészkedek, rendet rakok mások után. Emellett maszekban eljárok költöztetni, betonozni, kamiont rakodni, többnyire hétvégén. Itt bent 15 300 forintot fizetek a szállásért és az ebédért. Sajnos nem mindenki tisztálkodik úgy, ahogy kellene, meg időnként a kajámat is megdézsmálják, mivel a hűtő nem zárható. Van, aki hajnalban felébred, jár-kel a szobában, hiány­zik neki a pia. Nekem már nem.

Fotó: A szerző felvétele

Elnézést kérek, de ki kell menjek cigarettázni – mondja. – A kávé is maradt a szenvedélyem – teszi hozzá, de akkor már egy ideje ütemesen járt a lába. Tudja magáról, hogy az idegeivel van némi gond, mindezt a zűrös előéletének köszönheti. Percek múlva visszajön, s nevetve meséli, hogy az egyik társa elkunyerálta tőle a cigije felét. Nem bánta, ha tud, segít másokon.

– A biztonsági őr barátom biztatására kezdtem el súlyt emelni. Ő csinált nekem fekpadot, én meg egy csőre erősítettem kétszer húszkilós, majd később kétszer hatvankilós súlyokat. Ne nevessen ki, a „tárcsák” téglákból voltak... Egy év múlva már igazi súlyokkal dolgoztam. A kezdeti próbálkozásomat is kitettem az egyik közösségi oldalra, amit Kupcsik László sokszoros erőemelő-világbajnok és testépítő, a mostani edzőm is látott. 2013 tavaszán felkeresett a szállón, s felajánlotta, eddzek velük, s versenyezzek a Top Gym SE színeiben. Egy év múlva májusban Győrben aranyérmet szereztem a korosztályomban, 110 kilót nyomtam. Ősszel második lettem Gyulán 125 kilóval, tavaly Szerencsen a 130 kiló ezüstérmet ért. A Füzesgyarmaton megrendezett 4. Világkupán összetettben ismét „ezüstös” lettem, 127,5 kilót nyomtam.

– De most már 77 kiló vagyok! – teszi hozzá nevetve, s ahogy ültében kihúzza magát, majd szétszakad a póló feszülő izmain. – Van közöttünk 82 éves ügyvéd, volt tűzoltó, egy látássérült fiú, Kristóf. A bátyjával, Márkkal edzek.

Hajléktalan létemre nemcsak befogadtak, hanem ki pénzzel, ki kajával, vitaminokkal, táplálékkiegészítőkkel, ruhával támogat.

A mérnök sporttársamtól egy alig használt mosógépet kaptam a leendő albérletembe. Ingyen edzhetek a teremben, amit a tulajdonos házaspárnak köszönhetek, Herminának és Tibornak. Ha társaim azt látják, hogy lelkileg mélypontra kerültem, biztatnak, segítenek, hogy a kitűzött célomat egyszer valóra válthassam. Jó lenne, ha szakedző lehetnék! Májusban Szerencsen országos bajnok szeretnék lenni. De az ezüst is szépen csillog… Utána júniusban jön Gyula, az Európa-bajnokság. Jó lenne felállni a dobogóra!

Horváth László rövidesen költözik, új életet kezd. Még a veszprémi erdőgazdaságnál dolgozott együtt Géza barátjával, aki felajánlotta, befogadja őt a másfél szobás lakásába, ahol együtt él a 88 éves nagymamájával. A pénzt már összedobták, hogy a szolgáltató visszakapcsolja a tavaly októberben kikötött áramot.

– Remélem, hogy egyszer majd elhozhatom oda az iskolai szünetben a 14 éves fiamat, akiről remek nevelőszülők gondoskodnak Sümegen. Tudja, amikor eljöttem Ajkáról – de nehéz erről beszélni –, az anyja is nekiállt inni. Lépett a gyámügy.

Felém fordítja a telefonját: egy jóképű kamasz büszkén feszíti formás bicepszét. Apja fia, na meg a példa ereje, fut át rajtam a gondolat. – Két-három havonta felkeresem, nagyokat sétálunk a városban, jókat beszélgetünk. Az anyjára haragszik, mert ivott, de bennem talán már bízik, hogy egyszer közös lesz az életünk.

Nekem évek kellettek, mire elhittem, lehetek még jó apa,

s tudok szakítani az alkoholista múltammal. Már soha nem csúszhatok vissza, példát kell mutatnom a ­fiamnak! S másoknak is, akik ma még nem hiszik el, hogy a legmélyebb gödörből is ki lehet kapaszkodni.

Névjegy

Horváth László

Tapolcán született 1968-ban. Heten voltak testvérek. Valamennyien óvodáskorukban kerültek állami gondozásba. Ma már csak hárman élnek. Olajfúrónak tanult Várpalotán, mégis üvegfúvó lett belőle Ajkán. Amikor utcára tették, hajléktalan alkoholistaként sodródott az életben. Veszprémben, a Máltai Szeretetszolgálatnál talált új otthonra, ahol a sport segítségével leszámolt zűrös múltjával. Mint erőemelő korosztályának legjobbjai között szerepel a különböző versenyeken. Magánéletét szeretné végleg egyenesbe hozni: idővel magához venné a kamasz fiát, aki jelenleg nevelőszülőknél él.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.