galéria megtekintése

„Gyerekek! Könyörgöm, akasszuk fel!”

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 19. számában
jelent meg.


Bárkay Tamás
Népszabadság

Hat szerepben játszik a nyolcvanéves Harkányi Endre, akinek hosszú listája van az olyan szituációkból, amelyekben szívesen felkiáltott volna: „Gyerekek, könyörgöm, akasszuk fel!” Súlyosan aktuálisnak tartja az Alföldi-féle Julius Caesar mondandóját a Vígszínházban, és jó esélyt lát arra, hogy megérje élete hetedik rendszerváltását is.

A Józsefvárosban született Harkányi Endre. Korán elbűvölte a színjátszás, amellyel először két környékbeli kultúrintézményben került bensőséges kapcsolatba, a Kun utca és a Teleki tér sarkáról eltűnt, Kisbüdös néven közismert Népszínház Mozgóban. Ez volt a razziák elől bujkálók menedékhelye, ahol a késői előadások nézőit tízfillérnyi kapupénzzel kecsegtették, és a Józsefvárosi Színházban, ahol pedig olyan remek zenés darabokkal szórakoztatták a nagyérdeműt, mint a Lehullott a rezgő nyárfa, a Vedd le a kalapod a honvéd előtt vagy A sárga pitykés közlegény.

Harkányi Endre (nyolcvan felett) a jós szerepében figyelmeztet, hogy a dolgok bizony nem jó irányba mennek
Harkányi Endre (nyolcvan felett) a jós szerepében figyelmeztet, hogy a dolgok bizony nem jó irányba mennek
Teknős Miklós

A vészkorszakban mindkét szülőjét elvesztette, Harkányi Endre tízévesen árván maradt. Egy csillagos házban vészelte át a poklot. A háború után rokonsága vette kiterjesztett védőszárnyai alá, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy az ifjú Endre a táj egyik legkitartóbb kiskorú csavargója lett. A tágabb család megpróbált belőle tisztességes kétkezi munkást faragni, az ívhegesztést szemelték ki neki, de egy alkalommal úgy megcsapta az áram a kijelölt állomáshelyén, a Láng Gépgyárban, hogy azon nyomban fájdalmas búcsút vett a szakmától.

 

1947-ben beválogatták a Valahol Európában című film gyerekstábjába, amelyben leginkább a „Gyerekek! Könyörgöm, akasszuk fel!” mondatával vált máig emlékezetessé.

Nem bírtuk megállni, hogy meg ne kérdezzük, volt-e az életében azóta olyan szituáció, hogy szívesen elrikkantotta volna az ominózus mondatot, mire elárulta: hosszú listája van.

A főiskolai években aranyélete volt – mesélte –, volt perspektívája, ösztöndíja, saját kollégiumi lakrésze. De főiskolásként is kijutott neki a nagybetűs életből, egy ízben többedmagával cséplési ellenőrként működhetett közre a békeharcban, azt kellett árgus szemekkel figyelnie egy alföldi téeszben, hogy a kulákok nem csípnek-e le a gabonából a beszolgáltatáskor; küldetésének a része volt, hogy időnként elvezényelték ugyanez kulákok házaihoz, csasztuskákat énekelni a rovásukra. Volt is többször nagy futás a vasvillák elől. „Voltam én már minden, csak akasztott ember nem, habár ’44-ben könnyen az is lehettem volna” – összegzett e ponton.

Gábor Miklós, Somlay Artúr és a kis Harkányi 1947-ben
Gábor Miklós, Somlay Artúr és a kis Harkányi 1947-ben

A friss diplomás Harkányi Endre Debrecenben kezdte a pályát, ’84-től folyamatosan a Vígszínház tagja. Százötvenegy színpadi szerepét összesítették, megpróbáltuk kihúzni belőle, melyiket utálta a legjobban, de sajnos nem tudott ilyet mondani. A Valahol Európában óta több mint harminc filmben és csaknem negyven tévéprodukcióban tűnt fel. A Vígszínházban zajló hacacáré (kinevezések, pályázatok, Balázs Péter stb.) kapcsán, akárhogy erőltettük is, csak annyit mondott: nagyon fontos dolgokat fogalmaz meg és mond mostanában a színház. Hat szerepet visz a Vígben, közülük az Alföldi Róbert rendezte Julius Caesarban a jós figurája áll hozzá a legközelebb. A dráma mondandóját általában is súlyosan aktuálisnak tartja, habár újsághasábokon nem óhajt politizálni. Azért megjegyezte, hogy egyre hosszabb élete során hat rendszerváltást ért meg, és könnyen el tudja képzelni, hogy megéri a hetediket is.

Névjegy

HARKÁNYI ENDRE 1934-ben született Budapesten.

Több színházban megfordult, a leghosszabb ideje a Víg társulatát erősíti, ahol most is hat szerepet játszik. Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész, a Ruttkai-emlékgyűrű, az Ajtay Andor-emlékdíj és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjének birtokosa. Életműdíjas, 2008 óta a Halhatatlanok Társulatának tagja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.