galéria megtekintése

Grencsó, az alternatív energiaforrás

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 22. számában
jelent meg.


Trencsényi Zoltán
Népszabadság

„Szeretnék olyan zenéket játszani, olyan felvételeket készíteni, amik nem kiszolgálnak, nem megfelelni akarnak valami percdivatnak… nincsenek körülöttük ideológiák. Zene van és békesség…”, foglalta össze a szaxofonokon, klarinétokon és fuvolákon játszó dzsesszzenész Grencsó István zenei hitvallását a Jazzma.hu honlapon néhány éve egy születésnapi interjúban. A hazai avantgárd, a kísérletező szabad zene egyik legmeghatározóbb alakja ezt a tervét évtizedek óta maradéktalanul végrehajtja.

Grencsó Open Collective elnevezésű zenekarának tavaly a BMC Records gondozásában megjelent Flat/Síkvidék című albuma elnyerte a Gramofon zenei magazin fődíját: az év magyar dzsesszhanglemeze lett. S miközben még épp csak ismerkedtünk az egyébiránt valóban nagyszerű 2014-es lemez humorával, drámaiságával, hihetetlen energiákkal dúsított örvénylő kavargásával, már meg is jelent a csapat következő korongja, melynek anyagát május végén rögzítették a BMC stúdiójában. A Marginal Music/Rétegzene című CD-n a Grencsó Kollektíva tagjai (Grencsó István: szoprán- és tenorszaxofon, basszusklarinét, Pozsár Máté: zongora, Benkő Róbert: bőgő, Szilveszter Miklós: dob) mellett közreműködik még a német basszusklarinétos (a dzsesszzenében hangszere legjobbjának tartott) Rudi Mahall is, valamint még egy bőgős, Hock Ernő.

 

Bár a két lemez megjelenése viszonylag közel van egymáshoz (ráadásul Grencsóék még egy Szabados György szerzeményeit tartalmazó albummal is jelentkeztek nyáron), Grencsó István és zenekara ezúttal is nagyot dobott. A most megjelent és két rövid tételtől eltekintve Grencsó-szerzeményeket tartalmazó Marginal Music/Rétegzene anyaga némileg hasonlít az egy évvel ezelőttihez. Ez sem nélkülözi az ironikus zöngéket, a sodrás és a basszusklarinétok okozta drámaiságot, a váratlan hangulatváltásokat. Ezen a CD-n is tetten érhető a megalkuvásoktól mentes, teljes szabadság, a Grencsóékra jellemző lenyűgöző alternatív energia, egyáltalán az a hangzásvilág, amely leginkább az általánosan tisztelt amerikai kortárs dzsesszben honos. És figyelem: tetten érhető a mondanivaló is. Ami talán csak némi odaadással dekódolható, de ami az igényes szabad zenét a zagyva, ám hatásosnak mutatkozó káosz fölé emeli. A mondanivaló, amitől érteni kezdjük, hogyan is kell kezelni a szabadságot a hangok végtelen világában. Bár tudnánk ezt a mindennapi életben is.

Ahol zene tehát már van.

Jó lenne egy kis békesség is.

GRENCSÓ OPEN COLLECTIVE: Marginal Music/Rétegzene BMC Records, 2015

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.