galéria megtekintése

Gipsz hadsereg az erődben

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 13. számában
jelent meg.


Csordás Lajos
Népszabadság

Úgy tűnik, az a koncepció, amiért a Szépművészeti Múzeum épült száz évvel ezelőtt, most hosszú-hosszú évtizedek után a komáromi Csillag erődben fog újjászületni. Jórészt ide kerülnek azok a gipsz szobormásolatok, amelyek a XX. század első évtizedeiben a Szépművészeti termeit töltötték meg, bemutatva a művészet fejlődését.

Több mint hatszáz gipszmásolatot rendeltek meg annak idején a múzeum számára, s ezekkel nyílt meg 1906-ban a Szépművészeti. Aztán a koncepció elavult, a húszas évektől lassan száműzték őket a kiállítótermekből a raktárakba. Sok elpusztult belőlük Budapest ostroma alatt. Ami megmaradt, azt a múzeum raktári célra használt Román csarnokában gyűjtötték össze, illetve részben vidéki helyszínekre telepítették.

Most a Szépművészeti és a Román csarnok felújítása is ösztönözte, hogy megvalósuljon egy régebbi koncepció. E szerint a három kihasználatlan komáromi erőd egyikében, a Csillag erődben hoznak létre a gipszgyűjteményből turistacsalogató, oktatási célokat is szolgáló látványosságot, az úgynevezett Művészeti, Történeti és Hadkultúra Központot.

 
A világban reneszánsza van a régi gipszgyűjtemények újraértelmezésének, mivel ma már ilyen 1:1 arányú másolatokat nem lehet készíteni.

Londonban a Victoria és Albert Múzeumban nem rég restaurálták és nyitották meg a gipszeknek helyet adó kiállítótereket, Párizsban a gipszgyűjteményt egy újragondolt építészeti múzeum és kiállítás keretében állították ki. A komáromi koncepciótervet Vasáros Zsolt építész dolgozta ki. Előzőleg felmérte a Szépművészeti gipszgyűjteményének a nagyságát, ami egy sor meghökkentő információval szolgált. Kiderült, sokkal több minden van meg, mint gondolták.

Másolatokkal szemléltették a művészet történetét a múlt század elején. Mára kuriózummá vált a gyűjtemény
Másolatokkal szemléltették a művészet történetét a múlt század elején. Mára kuriózummá vált a gyűjtemény

Több mint ezer (!) alkotás került elő a Csipkerózsika-álomba merült Román csarnokból és arról a csaknem harminc (!) egyéb helyszínről, ahová az anyagot az utóbbi nyolcvan-kilencven évben kihelyezték. Ennyi szobrot azonban nem tudna befogadni a Csillag erőd, körülbelül háromszáz darab kerülne oda, és egy majdnem ekkora anyag a Szabolcs utcai kórház területén létrehozandó raktárközpont látványraktárába.

Ezt már Szőcs Miriamtól, a Szépművészeti Múzeum régiszobor-osztályának munkatársától tudtuk meg. Komáromban főleg antik másolatok lesznek (köztük jeles síremlékek, a phigaliai Apollón-templom frízei, az athéni Parthenon és a Thészeion jelenetei, a xanthoszi Nereida-emlékmű, a halikarnasszoszi mauzóleum szobrai). Az antik értékeken túl antikizáló középkori és reneszánsz gipszmásolatok is helyet kapnak. Lesz például egy külön Michelangelo-terem.

Az anyagot úgy mutatják be az erőd folyosóin és termeiben, hogy jól követhető lesz időrendben a szobrászat története, sok eligazító szöveggel és illusztrációval, illetve 3D-s bemutatókkal. Egyebek mellett azt is szeretnék szemléltetni, hogy az antik művészetből hogyan merítettek a középkori és hogyan a reneszánsz mesterek. Az építészeti terveket Mányi István készítette. Ezek szerint az erőd udvarán egy halomszerű, önálló beton-üveg kiállítócsarnok épülne, amely a látogatóközpont céljait is ellátná.

Ide kerülnének a gyűjtemény nagyobb szobrai, amelyek az erőd nyomott belmagasságú termeiben nem férnek el: Donatellónak a Gattamelatát ábrázoló padovai és Andrea Verrocchiónak a Colleoniról készült velencei lovas szobra vagy Andrea Riccio padovai Nagy kandelábere. A két lovas szobor jól illeszkedik abba az elképzelésbe, hogy az erőd hadtörténeti aspektusokat is bemutasson. A szoborkiállítás mellett lesznek például korhűen berendezett XIX. századi ágyúállások és legénységi körletek is.

A komáromi kiállítás várhatóan 2017 végére készül el, a Liget Projekt egy távoli beruházásaként.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.