galéria megtekintése

Forrnak az indulatok

Hamis, álságos biztonságérzetben élünk Urbán András szerint, aki nem leplezi nézeteit
Hamis, álságos biztonságérzetben élünk Urbán András szerint, aki nem leplezi nézeteit

A TESZT nagyon fontos fesztivál. Határozott koncepciója, célja, feladatvállalása van. A neve is telitalálat. Rövidítve és teljes hosszában is. Temesvári Eurorégiós Színházi Fesztivál – földrajzi, politikai és szellemi kört egy­aránt jelent. Földrajzi köre igen tágas. Budapesttől Szarajevóig és Szkopjéig, Bulgáriától Portugáliáig húzhatnánk vonalakat a térképen, ha az idei fellépők otthonait akarnánk összekötni. Politikai-szellemi értelemben már rigorózusabb a válogatás: ordas eszmék, konzervativizmus, demagógia, álszentség nem fér meg a határai közt. Ízlésben, formakincsben pedig rendkívül gazdag, a leghatározottabban lázadó, progresszív, újat kereső a találkozó műsora. Teszteli a színházat, az alkotót és a nézőt egyaránt. Feszegeti a határokat. És gyakran áthágja azokat is, amelyeken túl szerintem már nincsen színház.

Alaphangját a politikai-történelmi természetű felháborodás, veszélyérzet, tiltakozás szabta meg. A szabadkai Urbán András háborgásai (a Magyar és Az Antikrisztus rövid története) mellett ebbe a sorba illett Schilling Árpádtól A harag napja, a Forte Társulat előadásában a Te országod és a maga műfajában és stílusában a Nézőművészeti Kft. sajátos kabaréja, az EztRád is.

 

A Szkopjei Ifjúsági Központ az angol Caryl Churchill Őrült erdő című, az 1989. decemberi romániai forradalmat feldolgozó darabját adta elő Nina Nikolikj szenvedélyes rendezésében. A szarajevói Háború Színház Liszt a vénákban című előadása ugyancsak egy család történetén keresztül az egész XX. századot vizsgálja; „a múlt olyan, mint egy bumeráng, állandóan visszatér” – vallják. Erős hatásokkal dolgozó előadást láthattunk a nálunk is ismert szerb Kokan Mladenovictól, aki Lars von Trier híres filmjének, a Dogville-nek szuggesztív színpadi változatával adott döbbenetes képet az emberi falkatermészet iszonyatáról.

– Hamis, álságos biztonságérzetben élünk – állította Urbán András az egyik szakmai beszélgetésen. Forrnak az indulatok a térségben – derül ki a TESZT tesztjéből.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.