galéria megtekintése

Földöntúli kalandtúrát terveznek a Kertem helyére

9 komment


Sándor Tünde

Nagy fába vágja fejszéjét a japán sztárépítész tervezte Magyar Zene Házát tartalommal megtöltő csapat, amely a különleges formájú épületbe különleges attrakciókat szán.

Átlátható üvegfalakkal igyekszik a Városliget zöldjét átengedni magán a földszintjén hatalmas közösségi térrel – hívogató fotelekkel és kávézóval, kívül sörözővel és kerthelyiséggel – nyitott helyként elképzelt Magyar Zene Háza. A leendő épületbe az a még nem létező intézmény költözik, amely egyszerre működtet majd modern interaktív múzeumot, múzeumpedagógiai részleget, koncert- és konferenciatermet, digitális zenei könyvtárat és szabadtéri színpadot. A Városliget átalakításával megbízott Városliget Zrt. Magyar Zene Háza munkacsoportjának vezetője, Batta András és két projektvezető munkatársa, Horn Márton és Petrik Máté volt segítségünkre, hogy képzeletbeli sétát tegyünk a volt Hungexpo-irodák, azaz a Kertem helyére tervezett épületben, amelynek megnyitását 2018-ra irányozták elő.

A templomszerű, komor termekkel, a múzeumok szentélyjellegével szándékosan szakító modern komplexum azt a felszabadító érzést akarja sugallni, amit a zene nyújt az embernek – mondja Horn Márton, csatlakozva Batta András gondolatmenetéhez, aki a Magyar Zene Háza missziójának tartja, hogy a vizuális világ felé elterelődött embereket visszahozza a hangok varázslatos birodalmába.

Az intézmény legizgalmasabb része a föld alatt kap helyet. Itt lesz a hangdóm, ahol a teljes csend birodalmából indulva a természet hangjain át a szimfonikus zenekari koncertig vezet a hangskála. Mindezt egy planetáriumszerű kialakítással, vetítéseknek helyet adó hangvezérelt moziként kell elképzelni, ahol a kupola garantálja a tökéletes akusztikát.

 

Az élményközpontúság a kiállítótér berendezésének is fő vezérelve. A tárgyak többségét nem vitrinben, hanem megérinthető, kipróbálható, megszólaltatható módon állítják ki. A föld alatti kalandtúrán a zenét – a zene fizikáját, az emberi fület és a hangszerek világát – mutatják be, miközben sarkalatos rész lesz a játékos zenetörténelem, vagyis keveredik a Csodák Palotájára emlékeztető koncepció az interaktív múzeumtechnológiai elemekkel. Mindeközben a magyar zene, a magyar zeneszerzők és zenészek is kellő hangsúlyt kapnak. Az állandó kiállítások mellett időszakos bemutatók is lesznek, elsősorban a magyar és a nemzetközi könnyűzene történetére és kiemelkedő alakjaira összpontosítva, mert – amint a koncepció tervezői vallják – a Magyar Zene Háza „partitúrájában" mindenki zenéjének lesz helye.

A két évvel ezelőtt a világ legkreatívabb építészének választott tervezőt a zene és a természet kapcsolata foglalkoztatta
A két évvel ezelőtt a világ legkreatívabb építészének választott tervezőt a zene és a természet kapcsolata foglalkoztatta
Sou Fujimoto Architects

A lótuszvirágot idéző lyukacsos, lebegő hatású tetővel megálmodott épület könnyen azonosíthatóvá vált az új Városliget látványtervén. 2014-ben a világ legkreatívabb építészének is megválasztott japán Sou Fujimoto számára a zene és a természet kapcsolatának megformálása volt a kihívás, amely a tervezői pályázaton való részvételre inspirálta. Az építész a tető lyukain át helyenként égbe törő fáknak és a napfénynek szabad utat adó épületet olyan légiesre tervezte, amilyenre csak lehetett úgy, hogy közben a 2600 négyzetméteres alapterületen a három szinten – föld alatti szinten, a földszinten és az emeleten – helyet kapjon mindaz a sokféle funkció, amelyet még sehol a világon nem hoztak egy tető alá.

Az intézmény nemcsak jelképes, hanem valóságos kapu is lesz a zenei világba, méghozzá a kezdő, de tehetséges zenészek és zenekarok számára is. A földszinti tér egy Trafó méretű – állva 600 főnek, ülve 270-nek elegendő nagyságú – rendezvénytermet is magában foglal, ahol koncertek és táncelőadások számára épül ki komoly színpadtechnika. A konferenciaterembe oktatási programokat terveznek, ott 200 szék várja majd a vendégeket.

A földszinti fogadótér kávézója, étterme nyitva áll bárki előtt, akárcsak a szabadtéri színpad és söröző, amely közvetlenül csatlakozik a műjégpálya megújítani tervezett tavához.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.