galéria megtekintése

Fénykép és történelem

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 19. számában
jelent meg.


Trencsényi Zoltán
Népszabadság

Hitler nyaralóhelyén pózoló náci jelmezes modellek, harcoló nők, dobokra nyomtatott ősök portréi is láthatóak a tizedik alkalommal rendezett Fotóhónap Fesztiválon. A rendezvény a történelmi emlékezetről szól, a kiállítások fókuszában az archívumok használata áll.

Ebben az esztendőben az európai fotográfusok a történelmi emlékezetről gondolkodtak, a magyarországi kiállítások központi témája ezen belül az archívumok használata volt. A kortárs fotósok igyekeztek valamiféle hidat építeni a múlt és a jelen között. A Fotóhónap 2014 két legfontosabb csoportos kiállítása a Budapest Galéria Lajos utcai kiállítóházában kapott helyet, és bár a tárlatok minősége nagyobb, jelentősebb teret is megérdemelt volna, ennek híján maradt a gondolatok tágassága.

A kiállítóház alsó szintjén a MemoryLab című csoportos tárlatot láthatják, amelyen a fotográfusok azt igyekeztek megmutatni, hogyan tudják a kortárs fotográfia eszközeivel megidézni a történelem egy-egy fontos szeletét, figyelemmel a száz éve kitört első nagy háborúra. Többeket is megihlettek a történelem emlékeit vagy sebeit viselő tájak. Andreas Mühe a Hitler nyaralóhelyén, Obersalzbergben és az azt körülvevő berchtesgadeni hegyvidékről fényképezett dús és attraktív panorámafelvételekbe helyezett náci jelmezes, dolgukat végző modelleket, ugyanez a tájszelet ihlette meg Ősz Gábort is.

Gerhes Gábor nyomasztó és képzeletbeli titkos társasága
Gerhes Gábor nyomasztó és képzeletbeli titkos társasága

 

Jonathan Olley képein látunk aztán a háború nyomait máig elfedni képtelen erdőt Északkelet-Franciaországban, Tanja Boukal fegyveres konfliktusokban harcoló nők fényképét horgolta „fotóvá”, Gerhes Gábor képei pedig egy nyomasztó és titokzatos képzeletbeli, titkos társaság tagjait ábrázolják. A történelmi családból származó Esterházy Marcell videójában öccse (Miklós) látható, aki egy dobszerelésen püföli a dobokra nyomtatott (Miklós keresztnevű) ősök arcképét. Ki így, ki úgy szellőztette át magán a történelem félelmetes vagy személyes részleteit.

A kiállítóház emeletén a Retracings című csoportos tárlat azt mutatja meg, hogy a mai fotósok hogyan faggatták, értelmezték és dolgozták át a gyűjteményeket, valamint az azokban fellelhető régi fényképeket, dokumentumokat. Károly Sándor Áron katonákat ábrázoló, jókorára nagyított régi fotográfiákat használt céltáblának, s bár

alaposan összelövöldözte azokat,

az ábrázolt figurákat azonban sohasem találta el, így avatva őket győztessé. A képek jelen idejűségének bizonyítékaként még a töltényhüvelyeket is mellékelte a fotókhoz.

Telek Balázs papírszobrokat formált ősei némileg átdolgozott fényképeiből, Kovács Melinda a világháborúban használt fényképező, hírvivő katonagalamboknak állít emléket a galambok által készített légi felvételek mai reprodukálásával, galambportrékkal és egy kitömött fényképező galambbal. Szamódy Zsolt Olaf a Monostori erőd történetét a különböző korokban az építmény falaiba karcolt üzenetekkel idézi, Csontó Lajos régi fotókat többszöröz meg, horrorisztikus alakokká mosva szét őket.

Ki így, ki úgy szellőztette át magán az archívumok elfeledett kincseit.

S, ha már a Fotóhónap 2014 csoportos kiállításairól írunk, említsük meg a Fészek Művészklubban lát ható tárlatot is, amely azt ünnepli, hogy a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában Pécsi József jóvoltából éppen száz éve tanítják a fényképezés művészetét. Míves portrék a régmúltból, zsánerfotók a félmúltból, a kísérletezés dokumentumai a közelmúltból: izgalmas időutazás.

Ami némileg ront az összképen, az éppen a jelen idő, vagyis azok a képek, amelyek egy külön teremben a fotográfiát éppen most tanulók munkáit mutatják. Kevés a csíny, a bátor, pimasz kísérlet, kevés a durcás felforgatás, halkan piheg az újítókedv. Tehetségük láttán azért él a remény: ha majd kibújnak tanáraik köpönyege alól, akkor ők is képesek lesznek...

Memorylab Photography Challenges History Retracings archívum. Használat a kortárs fotográfiában. Budapest Galéria Nyitva: január 12-ig.

100 év 100 fotó. Fészek Művészklub galéria és Herman-terem. Nyitva: november 28-ig.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.