galéria megtekintése

Fényesebb a kardnál a rajz

1 komment


Fenes Gábriel

Többször fenyegették meg rajzai miatt Khalid Albaihot. A szudáni származású karikaturista ennek ellenére hisz békés fegyverében.

Fegyverek helyett ceruzát ragadott a 36 éves Khalid Albaih szudáni karikaturista a 2011-ben kirobbant arab tavasz idején. Célja az volt, hogy a közösségi médiában egyszerűen összefoglalja az arab országokban zajló eseményeket, problémákat úgy, hogy azt a világon bárki megértse Brazíliától Budapesten át egészen Tokióig.

Ki a leghatalmasabb?
Ki a leghatalmasabb?
Khartoon! by KhalidAlbaih Facebook oldal

– A karikatúrák őszinték, és könnyen hozzájuk lehet férni. Nem ijeszti meg az embereket, hanem elgondoltatja őket – magyarázza a Népszabadságnak Khalid, aki a Közép-európai Egyetem Közpolitikai Iskolájának meghívásából járt Budapesten. A jelenleg Katarban élő karikaturista fontosnak tartja, hogy rajzaival áttörje a kulturális és társadalmi határokat, és felrázza az embereket a tétlenségből. Khalid rajzait csak az interneten osztja meg, elmondása szerint azért, mert így érheti el a legtöbb embert. „Khartoon!" névre keresztelt oldalának közel 65 ezer követője van a Facebookon, s több tízezer más közösségi portálokon. Khalid a virtuális teret azért is tartja jónak, mert a néma képei alatt az emberek kommentekkel folytatják a vitát, a gondolkodást.

 
'A wahabbizmus az iszlamista terrorizmus megalkotója'
'A wahabbizmus az iszlamista terrorizmus megalkotója'
Khartoon! by KhalidAlbaih Facebook oldal

Tisztában van vele, hogy a munkája tartogat veszélyeket saját maga és családja számára is. – Abban a régióban, ahol én élek, bárki bajba kerülhet a szabad véleménynyilvánításért: újságírók, bloggerek, költők. Ez nincs rendjén. A kockázatot viszont vállalni kell, ha változást akarunk elérni – mondja Khalid, aki szerint éppen ezért nem lehet fejjel a falnak menni, mindig kreatívan át kell gondolni: „mit akarok mondani a rajzommal?" Előfordult, hogy átgondolt ábrázolásai ellenére megfenyegették egy-egy alkotása miatt. Amikor a Nemzetközi Büntetőbíróság által tömeggyilkosságért vád alá helyezett szudáni elnökről, Omar el-Basírról készített karikatúrát, egy hivatalnok azt mondta neki, eltörik az ujjait. De a terroristák is megtalálták őt a világhálón.

Lájkok
Lájkok
Khartoon! by KhalidAlbaih Facebook oldal

– Egyszer az Iszlám Állam egyik tagja megosztotta a rajzomat a Twitteren. Nyilván felháborodásból tette, a karikatúrám végül mégis ajtókat nyitott egy beszélgetésre – meséli. Szerinte ha esélye van elgondolkodtatni azt, aki fenyegeti, már volt értelme a munkájának.

'A kapitalizmus nem szereti a forradalmat'
'A kapitalizmus nem szereti a forradalmat'
Khartoon! by KhalidAlbaih Facebook oldal

Khalid szerint a karikatúra fegyver. A rajzolón múlik, hogyan használja azt. – A művész állítja fel a határokat. A karikaturistának nyitottnak kell lennie minden kultúrára és társadalomra, s nem szabad erősítenie a sztereotípiákat. Egy vallás kigúnyolása például nincs rendjén – szögezi le. Khalid nagy különbséget lát a nyugati karikaturisták, és a vele egy régió­ban élő művészek munkássága között. Míg az arab művészek szerinte azért készítenek karikatúrákat, hogy hidakat építsenek és kapcsolatokat teremtsenek, addig Nyugat-Európában nagyon gyakran a gúnyolódás és a viccelődés a célja a rajzoknak.

– Vallási alapon nem gond, ha lerajzolják Mohamedet. A keleti kultúrában azonban a tiszteletnek nagyon nagy hagyománya van. Ha kigúnyolsz valakit azért, hogy viccet csinálj belőle, az nincs rendben – figyelmeztet Khalid. A karikaturista szerint a művésznek mindemellett szíve joga eldönteni, hogy azt üzeni a világ több mint 1,5 milliárd muszlimjának hogy hülyék vagytok. Utána viszont vállalja a következményeit annak, hogy „újabb fát dob a tűzre".

Brexit: Menni, vagy maradni?
Brexit: Menni, vagy maradni?
Khartoon! by KhalidAlbaih Facebook oldal

Khalid a Charlie Hebdo párizsi szerkesztőségét ért tavalyi merénylet kapcsán hangsúlyozza, nem tud egyetérteni azzal, ahogy az ott dolgozó karikaturisták a rajzaikat készítik, ugyanakkor elítéli az erőszakot, és kikéri magának, hogy két muszlim tette miatt egy teljes vallási közösséget megbélyegezzenek. Khalid azt is veszélyesnek tartja, ha a híradások egyoldalúan mutatják be a világban zajló eseményeket. – Nyugaton most ez történik – vélekedik, ezért is tekinti fontos feladatának, hogy az érem másik oldalát is megmutassa.

'Hillary Clinton - egy száj, amit megvehetsz'
'Hillary Clinton - egy száj, amit megvehetsz'
Khartoon! by KhalidAlbaih Facebook oldal

Khalid hangúlyozza, hogy a muszlimok csak ugyanazt szeretnék, mint mások: társadalmi igazságosságot, egyenlőséget, emberi jogokat és békét – „ezért jönnek Európába".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.