galéria megtekintése

Felépült végre a házuk

1 komment


Sándor Tünde

Éppen ötven éve avatták fel az akkor már javában termelő óbudai házgyárat, amely után még kilenc épült az előirányzott egymillió új lakáshoz.

Szerkezeti problémák még nem jelentkeztek az elvileg ötven ­évre szavatolt panelházakban, amelyek felső szintjeinek elbontását már volt politikus, aki megpedzette. Persze a felvetés nemcsak merésznek, hanem kivitelezhetetlennek is tetszik, hiszen ahhoz ugyanúgy tömegek lakhatását kellene megoldani, mint a háború után. Ráadásul a műszaki egységet alkotó sokemeletes házakhoz hozzányúlni egye­lőre fel sem becsült költség lenne. Az biztos, hogy a háború utáni ­lakáshiány gyors enyhítésére, a korszerűtlen, nyomorúságos lakásállomány felszámolására aligha létezett jobb megoldás, mint a telepszerű építkezés, a minden szolgáltatással felszerelt új városközpontok megépítése. Gyorsan sok lakást építeni pedig nem lehetett másként, mint előre gyártott elemekből. Így volt ez például Franciaországban, Dániában, Svédországban és a Szovjetunióban is.

Óbudai látkép a hetvenes évek elején. Fotó: Kiscelli Múzeum fényképgyűjtemény
Óbudai látkép a hetvenes évek elején. Fotó: Kiscelli Múzeum fényképgyűjtemény

Az első beköltözőket még irigyelték távfűtéses, meleg vizes, világos otthonuk ­miatt, majd a kilencvenes években sokan elmenekültek a betonrengetegből. A több mint fél évszázadot felölelő lakótelepi kronológia két tizenöt éves állami lakásépítési programot, technológiai változtatásokat, szintszámemelést és kifulladó állami dotációt egy­aránt magába foglal.

 

Amikor ünnepélyesen felavatták a Kelenföldi lakótelepre akkor már több hónapja termelő óbudai házgyárat, a lakásépítés csúcsidőszakának startpisztolya dördült csak el. A gyár átadása előtti évben készült el a még ma is modernnek ható, belső telefonhálózattal, mobil válaszfalas szobákkal, toronyházakkal, elválasztott gyalogos- és gépkocsiforgalommal, térszín alatti parkolóval épült Budafoki Kísérleti Lakótelep.

Az 1966-tól teljes kapacitásra kapcsolt óbudai házgyár után még három fővárosi és hat vidéki lépett be az egymillió lakás építését előirányzó, 1961-ben meghirdetett első központi programba, amely a csúcson évente 25-30 ezer lakás kitermelésére volt képes. „Csakhogy az építés megdrágult, az olajválság ­miatt felszökött infláció miatt az állami támogatás meg visszaesett, a lakótelepi otthonokat egyre nehezebben lehetett eladni – mondja Körner Zsuzsa, a Műegyetem docense. – Történt mindez annak ellenére, hogy a nyolcvanas évek panelházainak többsége már igazán változatos formában és élhető belső terekkel készült. A drágulás és kereslethiány miatt kifulladt lakásépítési programok végül csaknem 800 ezer iparosított technológiával épült lakást hagytak örökül az utókorra."

Óbudai látkép napjainkban
Óbudai látkép napjainkban
Földi D. Attila / Népszabadság

Az Óbudai lakótelep középkorúnak számít. Szirota István nyugdíjas közgazdász, az Óbudai 3. Számú Lakásszövetkezet elnöke egyike volt annak a 180 lakónak, aki 1969-ben kézhez vehette a III. kerület, Kórház utca 19–29. szám alatt akkor még épülő tízemeletes házak egyikébe szóló szövetkezetilakás-kiutalását. Az elsőként beköltözők többsége itt élte le az életét, a lakások 60 százalékát még most is őslakosok vagy leszármazottaik lakják. Hogy sokan itt ragadtak, annak a kényelem az oka: minden van a közelben az orvosi rendelőtől a piacig, és bárhová el lehet jutni tömegközlekedve gyorsan.

„Ami az Árpád híd melletti területen megvalósult, azt szánták feladatául minden lakótelepnek, nevezetesen, hogy az elavult városrészek helyett új kerületközpontokat alkossanak" – mondja Körner Zsuzsa. A Budapesti Építész Kamara elnöke, Bálint Imre hozzáteszi: a rendszerváltás után több helyen megindult szlömösödés éppen a helyi centrumok fontos épületeinek funkcióvesztése miatt következett be. Az üresen álló közösségi és üzlethelyiségeket, a parkokat újra élettel kellene megtölteni. A probléma megoldását kereső szakmai, szakmapolitikai gondolkodás e téren megindult.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.