galéria megtekintése

Félelmetes fegyver

0 komment


Révész Sándor

Randolph Louis Braham, aki egykoron Ábrahám Adolfként élte túl (szűkebb családjában szinte egymaga) a munkaszolgálatot, hat évtizede írja a magyarországi holokauszt enciklopedikus főművét. A legfőbbet, amelyet mindenkinek a keze ügyében kell tartania, akit közelebbről érdekel és érint „a magyarországi zsidóság elpusztítása" – a második kiadás előszava szerint – „a holo­kauszt történetének egyik legtalányosabb fejezete, mely tele van paradoxonokkal".

Három és fél évtized telt el az első angol kiadás és a mostani harmadik magyar között. A kutatható levéltári források, forráskiadványok és történészi szakmunkák mennyisége eközben a sokszorosára nőtt, a kutatók előtt álló korlátok túlnyomó többsége leomlott. Az első magyar kiadás ezer oldal, a második másfél ezer oldal körül volt, ez a mostani harmadik már majdnem kétezer oldalas.

Az első kiadás a rendszerváltás forgatagában, 1988–1989 fordulóján megrendítő erővel hatott. Pillanatok alatt elkapkodtuk a könyvet. Akkor volt rá először esélyünk, hogy egészében átlássuk és közelnézetből végigkövessük ezt a félmilliós, villámgyors tömeggyilkosságba fordult hosszú és kanyargós történetet. Ennek a drámai élménynek a hatása alatt legtöbbünknek föl sem tűnt, ami a szerzőnek annyira fájt, és persze a szakembereknek és az élesebb szemű kritikusoknak is szemet szúrt, hogy tudniillik a magyarországi megjelenés történelmi lehetőségének hajszolt kihasználása a kiadás szakmai minőségének a rovására ment.

 

A második kiadás már minden tekintetben rendben volt, csak hát eltelt a második angol kiadás óta több, a második magyar óta majdnem két évtized, s nem telt hiába. Nem kis részben éppen a tudományszervezőként is a legjelentősebbek közé tartozó, sok pályatársának sok lehetőséget biztosító és sok mindenre inspiráló Braham tehet róla, hogy azóta annyi mindenről tudunk többet és jobban. És persze ő maga sem hagyta abba a munkát. „Nagy kedvem lenne újabb és újabb pontosításokkal, árnyalatokkal felfrissíteni a munkámat. Össze is gyűjtöttem az anyagot egy harmadik kiadás számára – de az én időm is lejárt." Így vélekedett elhamarkodottan három évvel ezelőtt az akkor még csak kilencvenesztendős professzor.

És most itt van a harmadik kiadás. Annak a végén pedig egy – értelemszerűen – teljesen új rész, mely azzal foglalkozik, hogy mi minden történt „a történelmi emlékezet elleni támadás" keretében Orbán Viktor első kormányának megalakulásától napjainkig, a botrányokkal teli, szégyenteljes holokauszt „emlékévig". A történelem félelmetes fegyver, amely most nagyon rossz kezekben van – ez a végkövetkeztetés.

Randolph L. Braham:  A népirtás politikája I–II. A holokauszt Magyarországon. Park Könyvkiadó, 2015. 1800 oldal, 12 500 forint

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.