galéria megtekintése

Fehér Toll levegője

0 komment


Fáy Miklós

A kezdet kezdetén biztosan mondták Dmitrij Hvorosztovszkijnak, hogy ha igazi világsikerre vágyik, változtassa meg a nevét, mert ez a két néveleji mássalhangzó torlódás megnehezíti a nyugati világban az érvényesülést. Emlékem szerint a kilencvenes években volt is valami kísérlet, hogy csak Dima (igazából Gyima) néven jegyezzék a művészt. Voltak műsorok, amelyben azt mondták, előadja: Dmitrij Hovorovo... Hovo... mindegy. Aztán kiderült, hogy nem mindegy, a világ, a nyugati és keleti közönség inkább megtanulta kimondani a nevét. Tartós a kapcsolat, Hvorosztovszkij a nyolcvanas évek legvégétől van a szemünk előtt vagy hallótávolságra, mióta megnyerte a cardiffi énekversenyt, Bryn Terfel előtt.

Ugyanaz az ember, ugyanaz a hang, ugyanaz a magabiztosság, az a félmosoly, az a nyugalom, az a koncentráltság. A haj már akkor, huszonévesen is erősen őszült, mostanra hófehér lett. A szmokingját a mai divatnak megfelelően szűkre szabták, vállas, karcsú férfi, erre szokták mondani, hogy letagadhatna egy tízest, de hogyan tagadhatna le, amikor tíz éve is hallgattuk. Voltaképpen a megjelenésével már nyert is, azok is vele vannak, akik talán most találkoztak vele először, ha vannak ilyenek.

Az biztos, hogy sokan várták a találkozást vagy újratalálkozást, a közönség sztárnak járó ovációval köszöntötte a pódiumra lépőt, menet közben meg elgyengült térdű asszonyok siettek a színpad felé, kezükben csokorral vagy egy szál rózsával. Kelet-nyugati dívány: Hvorosztovszkij haja egyenes szálú, fényes, mint egy indiánfőnöké, a húzott szeme, erős járomcsontjai Szibériát juttatják az ember eszébe, a ruhája Nyugat-Európa, még ha lógó nyakkendőt is visel a szmokinghoz.

 

Az első részben oroszul énekel, a másodikban olaszul. Ugyanaz a hang, ami nagy csoda, nem csak azért, mert ma már nem szoktak huszonöt év múlva is ugyanazon a hangon énekelni azok, akik ifjan is sztárok, de kénytelenek vagyunk figyelembe venni a tavalyi hírt az agytumorról, amikor azt hittük, hogy ebből a koncertből aligha lesz valami.

Aztán ősszel Hvorosztovszkijt láthattuk a Metropolitan közvetítésben, ugyanígy fölbuzdult a közönség, mint nálunk, csak az egy rendes operaelőadás volt, jelmezben settenkedő Luna gróffal. Lebuktál, grófom, ezrek és tízezrek láttak meg. Voltaképpen normális áriaest, az első rész talán érdekesebb, mert kevésbé ismerősek az áriák. A Pikk dámát lassan megismeri nálunk is a szélesebb operabarát társaság, hiszen megy a darab az Operaházban, de Rubinsteintől A démon vagy Rachmaninov Alekója még a meglepetés erejével hat, hogy ilyenek vannak és ennyire megdöbbentően szép zenék. Hvorosztovszkij pedig énekel, énekel, tulajdonképpen döbbenetes, ahogy váltani tud az énekes és a sztár között, mosolyog, csókot dob, integet, aztán mintha letörölnék róla a kedélyt, jön a koncentráció, olyanná válik, akár egy magasugró, a combját ütögeti a tenyerével, aztán nekifut az áriának, és a kísérlet egyre csak jó, jó, jó.

Lehet közben okoskodni, hogy a volumen nem elképesztő, de lehet éppen ennek tapsolni: nem az emberfölöttinek örülünk, hanem az emberinek, ahogy beszívja a levegőt, mint aki most bukkan föl a víz alól, aztán megfordul a széljárás, és néha döbbenetesen hosszú időn át jön a hanggá vált levegő egyre csak kifelé. Talán ez a csavar: úgy tesz, mintha kellő gyakorlással az ilyesmire bárki képes volna.

A második rész alatt lehet érezni itt-ott némi megingást, de akkor már régen átkerültünk a „kit érdekel, kit zavar?" állapotba. Nagy énekes, nagy előadó. Nagy ráadás. Előbb az Ocsi csornije, a remélt pohárdobálós, ingszaggatós lendülettel, hogy fölpattan a közönség. Hvorosztovszkij int, tessék nyugodtan leülni, még ha nincs is itt velem a karmester, és kíséret nélkül elénekel egy másik orosz népdalt. Végletekig kicsiszolt, kigyakorolt interpretáció, mégis frissnek és rögtönzöttnek hat. Tessék visszajönni, annyi mindent szeretnénk még hallani. Tessék visszajönni.

Dmitrij Hvorosztovszkij áriaestje - Müpa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.