galéria megtekintése

Fantasztikus történet egy választási csalásról

3 komment


Kácsor Zsolt

A Gulliver-jelentéseink következő szerzője egy politikai pártról és egy választási csalásról mesél fantasztikus történeteket.

Péterfy-Novák Évát súlyos magánéleti traumák érlelték íróvá: majd harminc év telt el, míg le tudta írni az első házasságából származó kislánya és kisfia tragikus történetét. Azt hitte, hogy ezeket a tragédiákat már lezárta magában. Bölcsészkarra járt, de nem diplomázott, majd vállalkozóként dolgozott évtizedekig: volt varrodája, nagykereskedése és reklámügynöksége, jelenleg egy fogorvosi rendelőben intézi a gazdasági ügyeket. A varrodára a legbüszkébb közülük, mert sok embernek tudtak munkát adni hosszú időn keresztül. Nagyon sajnálja hát, hogy a könnyűipar tönkrement az országban. De hogyan lett író?

Péterfy-Novák Évát magánéleti traumák érlelték íróvá
Péterfy-Novák Évát magánéleti traumák érlelték íróvá
Lakos Gábor

2012-ben terápiára kezdett járni, akkor derült ki számára, hogy még mindig nincs túl fogyatékos kislánya elvesztésén és kisfia halva születésén. A terapeutája javasolta, beszélje ki és írja le, hogy mi történt vele, így született meg az Egyasszony blog, amelyet több százezren olvastak. A lapunkban vele készült interjúban (Bűnök, bántások, bekiabálások, 2014. február 7.) azt mesélte: sok idegen megkönnyezte a történetét, őt pedig felkészületlenül érte, hogy ilyen hatalmas érdeklődés övezi. Mivel a blogból regény is született Egyasszony címmel, megkérdeztem tőle, hogyan, mikor és miért kezdett szépprózát írni, mire megejtő szerénységgel azt válaszolta: nem tudja, hogy a blogból hogyan lett „széppróza", sőt igazából azt sem tudja, hogy az lett-e, vagy csak a történet ereje tette azzá.

 

Gyerekkorában rengeteget olvasott. Az első olyan regény, aminél azt akarta, hogy sokáig tartson, Dumas Monte Cristo grófja volt. Holott az indiános könyveket elsősorban a f­iúk szeretik, az általa legtöbbször olvasott regény Karl May Winnetou-ja volt, manapság pedig leggyakrabban Emil Ajar Előttem az élete jut eszébe.

Meg is kérdeztem tőle, hogy a férje regényeihez mit szól (Éva Péterfy Gergely íróval éli második házasságát), mire azt felelte, hogy Péterfytől először az A B oldalt olvasta.

– Akkor még nem ismertem személyesen, de nagyon megfogott az írása. Aztán amikor megismertem, már nem csak az írása fogott meg... – tette hozzá. Amúgy a legjobb regénye szerinte kétségkívül a Kitömött barbár, neki mégis az A B oldal maradt a nagy kedvence.

„Személyes kedvencének" tartja a lapunk által elindított Gulliver-sorozatot, s habár Swift Gulliver-figuráját soha nem érezte közel magához, azt belé nevelte, hogy bárhová utazik, mindig tudni, látni akarja az idegen ország igazi arcát. A jelentésben eredetileg „ismerős témáról", a szülésről akart írni, de egy barátja – aki egy politikai pártnál dolgozik – olyan érdekes dolgokat mesélt a párt működéséről, hogy – mint Péterfy-Novák Éva fogalmazott – „a fantasztikus történetek hallatán már meg sem tudtam állítani az ujjaimat, azok szinte maguktól bepötyögték az egészet".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.