galéria megtekintése

Ezt hallgatnák a túlvilágon is

A harmadik Magyar Köztársaság első elnökét Bródy János Ha én rózsa volnék című dalával búcsúztatta el az ország a múlt héten: ő akarta így, és választása nem volt meglepő. Ahogy az sem, hogy amíg húsz éve Mozart és Verdi Requiemjéből kért részleteket a gyászoló magyar családok legtöbbje, ma már mindenféle muzsika belefér a kegyeleti atmoszférába. Például a Guns n’ Roses is.

Göncz Árpád nagyon szerette a Ha én rózsa volnék című dalt. Ennek többször is bizonyítékát adta, a leg­ékesebben talán akkor, amikor a Bródy Jánosról szóló könyv előszavában, 2003-ban kelet-európai szabadsághimnusznak nevezte.

A zeneszerző lapunknak elmondta: az elnök többször is járt a koncertjén, és a múlt heti búcsúztatáson éneklő Koncz Zsuzsa előadásait­ is kedvtelve látogatta. Az énekesnő például 2006-ban, az Arénában is a Ha én rózsa volnék-kal köszöntötte Göncz Árpádot. Mindezek után – azzal együtt, hogy óriási megtiszteltetésként élték meg –

nem volt teljesen váratlan számukra,


hogy a köztársasági elnök családja, az elhunyt végakaratát teljesítve, azt kérte, hogy ez a dal szóljon az Óbudai temetőben – meséli Bródy.

 

A Göncz család könnyűzenei választása beleillik az elmúlt évek trendjeibe. Húsz évvel ezelőtt még rendre a zenetörténelem legnagyobbjainak művei szólaltak meg a temetéseken, vagyis Mozart és Verdi Requiemje, Albinoni Adagiója, Beethoven Gyászindulója. Ezek ma is rendre felcsendülnek a temetéseken, de

egyre népszerűbb a könnyűzene is.

A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt.-nél legalább annyi hozzátartozó választ mai vagy közelmúltbeli slágert, mint klasszikust.

A lajstromból Tóth Gábor, a vállalat szolgáltatási igazgatója Máté Péter két örökzöldjét, az Elmegyek...-et és a Hull az elsárgult levelet, Zorán Kell ott fenn egy ország, Dés László Nagy utazás Presser Gábor előadásában, a Quimby Most múlik pontosan és a rendőrtábornokból lett dalnok, Komáromi István Búcsú című dalát emelte ki. A külföldiek közül Louis Armstrong Wonderful Worldje, a Zefirelli-féle Rómeó és Júlia főcímzenéje, Frank Sinatra My Way-e a legnépszerűbbek. Tóth Gábor felhívta figyelmünket, hogy egy mai búcsúztatásba

bármi belefér, tehát a heavy metal is,

és ők nem is óhajtanak határt szabni a kívánságoknak. Emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy nemet mondtak volna valamire. A temetőkben egyre gyakrabban csendül fel élőzene is – tette hozzá –, sokan az intézet által ajánlott muzsikusokat választják, de sokan a maguk hozta zenészek társaságában vesznek végső búcsút szeretteiktől. A cég opciói közül az egy szál harsonás által fújt Il Silenzio a legkeresettebb – nyilván az ára miatt is.

Koncz Zsuzsa és Bródy János a Ha én rózsa volnékkal búcsúztatta Göncz Árpádot
Koncz Zsuzsa és Bródy János a Ha én rózsa volnékkal búcsúztatta Göncz Árpádot
Veres Viktor / Népszabadság

A kép Szegeden is hasonló. A találomra kiválasztott temetkezési vállalkozást, a Szögi és Társa Kft.-t vezető Gönczi Judittól úgy tudjuk, hogy néhány éve a Volt egyszer egy vadnyugat harmonikás betétdala hangzott fel a leggyakrabban, napjaink favoritja a Demjén Ferenc által közreadott Honfoglalás című opus.

Olyan dalok is előkelő helyen szerepelnek, amelyekben elhangzik az édesanyám/édesapám szó.

Szegeden sem ritka, hogy a kért muzsika tónusa a többség számára meglepő ahhoz képest, amit egy temetés atmoszférájáról gondol, nemrég például egy Rolling Stones-számot, majd egy Guns N' Roses-slágert tetettek be a lejátszóba családtagok és a barátok. Az elhunyt szerette a dalt – hát ez szólt a búcsúztatásán.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.