galéria megtekintése

Ez a jó a zsidósdiban

4 komment


Mondjunk hálát az antiszemitáknak, akiknek a zsidó szó hallatán vérbe borul az agyuk, hiszen a magáról megfeledkezett zsidó embert ők terelik a zsidóságába vissza. Rubin Eszter és Csákányi Eszter irodalmi estjén jártunk (és ettünk) a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában.

– Ki akartak irtani minket, nem sikerült, hát akkor együnk! – halljuk a színpadról Csákányi Esztert, s habár irodalmi esten ülünk a zsinagógában, s már régen elmúlt este tíz, tényleg enni fogunk ám, mert a közönségnek itt barheszt ígértek. Nem csak a tudatunkat készítettük föl tehát az irodalmi ínyencség befogadásra, hanem a hasunkat is a fonott kalácsra, ráadásul mindkettő Rubin Eszter műve, a szöveg is, meg a barhesz is. Habár bizonyos értelemben ez a kettő ugyanaz, hiszen míg a másik Eszter – mármint Csákányi – a Barhesz című regényből olvas föl, az előadás végén az egyik Eszter – mármint Rubin – szeletekre vágott fonott kalácsából fogunk kapni.

Rubin Eszter – ezt a szöveg mondja – igazi jiddis mame szeretne lenni, aki mindenkit szívből és nagyon etet, s nem csak a hagyományos zsidó ételekkel ám, hanem saját kreálmányokkal,  amelyekbe belefőzi szívét-lelkét, éppen úgy, ahogyan a megnevezhetetlen Mindenható rejti el tevékenysége nyomait az emberi világ örök kifőzdéjében. A barhesz fonatait Rubin Eszter úgy fonja egybe, ahogyan a megnevezhetetlen Mindenható fonja egybe az életünket máséval. Ahogyan – s ezt a szöveg mondja – egybefonta Eszter életét Náthánéval, feketét a fehérrel, fehéret a feketével, merthogy Eszter dédanyját Weissnek hívták, Náthán dédanyját meg Schwarznak, így fonódott egymásba a fekete és fehér, és sült ki belőle egy új élet, meg egy jó kis regény, a Barhesz.

Egyébként ebben a zsidósdiban az a jó – mondja a Barhesz szövege —, hogy az embernek mindig van valami teendője vele, a zsidósdi az ember egész napját elfoglalja, még a pisiléshez is külön imát kell mondani, mert ezeknek a gyakorlatoknak végső soron az az értelmük, hogy az ember elfelejtse a szorongását, de ne felejtse el a megnevezhetetlen Mindenhatót, aki amúgy olykor egészen fura dolgokra utasítja az embert. Arra vesz rá komoly, felnőtt férfiakat, hogy csíkos asztalterítőbe öltözzenek és kockát tegyenek a homlokukra, s ebben a maskarában úgy néznek ki – mondja a szöveg –, mint a Kazohínia szereplői: csodálkozva nézi őket az ember, megőrültek ezek?

 

Nem, nem őrültek meg, hanem a hagyományban élnek, zsidók vagyunk, évezredek óta nem sikerült minket kiirtani, hát együnk – mondja a szöveg –, harmadik generációs túlélőként a szorongásunkat nem oldja más, csak a főzés és az evés. Purimkor megesszük a gonosz fülét, Szukkót idején meg rozmaringos krumplit falatozunk, mézzel és dióval töltött almát, közben a férfiak pálmaággal integetnek, nem, nem, nem azért, hogy legyezzék magukat, hanem azért, mert így áldják az Örökkévaló munkáját. 

A barhesz is az Örökkévaló munkáját dicséri, meg persze a libazsírral, csirkemájjal, hagymával kevert zsidó tojás, amelyet rákenhetünk a barheszre, de ha van rá módunk, kínáljuk meg zsidó tojással a kedvenc antiszemitánkat is, meg fogjuk látni, hogy a libazsír, a csirkemáj és a hagyma csodát művel, pontosabban a csodát az Örökkévaló műveli, a kedvenc antiszemitánk csak eszik, folyton zsidó tojást eszik, de közben ránk mordul: ne nézzél már azzal a zsidó pofáddal!

– Hát hogy nézzek? Ez van – mondja a szöveg Csákányi Eszter hangján, mondjunk hát hálát az antiszemitáknak, akiknek a zsidó szó hallatán vérbe borul az agyuk, hiszen a magáról, azaz a zsidóságáról megfeledkezett zsidó embert ők terelik a zsidóságába vissza. Ez a jó a zsidósdiban, ül az ember szombat este a zsinagógában, ahol több mint százan vagyunk, sírva-röhögve hallgatjuk Csákányi Esztert, pontosabban Rubin Esztert, aztán barheszt eszegetünk, és alig várjuk, hogy ősz legyen, s jöjjön a Bégel. Mármint az új Rubin-könyv. Abból is eszünk majd.

(A Múzeumok Éjszakáján Rubin Eszter Barhesz című művéből Csákányi Eszter olvasott föl a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában, a MAZSIHISZ – Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége szervezésében.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.