galéria megtekintése

„Európa Jugoszlávia sorsára fog jutni”

10 komment


Csákvári Géza

Danis Tanovic első nagyjátékfilmjével, a Senkiföldjével Oscar-díjat nyert. Azóta dirigált amerikai produkciót, készített filmet Kieslowski befejezetlen tervéből, majd visszatért Boszniába, hogy bizonyítsa: a régió egyik legfontosabb rendezője. A Berlinalén Halál Szarajevóban című drámájával megnyerte a zsűri nagydíját.

Ha az ember politikai töltetű filmet készít, muszáj néha szájbarágósnak lennie.

– Mindig meglepődöm, amikor fontos fesztiválon találom magamat egy olyan filmemmel, amelyet elsősorban a saját országom nézőinek készítettem.

Olykor még én sem fogom fel, mi is történik manapság Bosznia-Hercegovinában. Ráadásul olyan témákat vettem elő, amelyekről senki sem beszél nyilvánosan. Véleménye viszont mindenkinek van. Biztos vagyok abban, hogy sokan agresszíven fognak reagálni otthon a filmre. Még a stábtagokat is felizgatta, most hogy látták: volt, aki sírt, volt, aki dühöngött és nem bírta végigülni. Nehéz volt szembesülniük önmagukkal.

 

– A szerbek biztos nem tartoznak majd a rajongók közé.

– Nem baj. Sosem rajongtak értem. A bosnyákok és a horvátok megküzdöttek annak idején Európa negyedik legnagyobb hadserege, a jugo­szláv ellen. Ez tény. Ugyanakkor például a Senkiföldje kapcsán a bosnyákoktól is megkaptam a magamét. A lényeg: a nacionalisták nem szeretnek.

– A Halál Szarajevóban nagyon sok kérdést vet fel, de nem magyaráz meg semmit.

– Nézze, Európa keleti része zuhanóban van. Nagyon sok barátom ment el Boszniából.

Általános jelenség, hogy a nagyszülők Skype-on követik nyomon, hogyan is cseperedik föl az unokájuk.

Egyre több ember vándorol Nyugatra, ez pedig tönkreteszi a társadalmunkat. Erről muszáj beszélni egyszerűen, de nem leegyszerűsítve. Filmes vagyok, próbálom feltenni a kérdéseket, de úgy látom, hogy az összes lehetőségünket ellőttük már politikai szinten.

– Próbálkozott korábban a politikával.

– Csak belekóstoltam két évre. Értelmetlen. Majd ha kitör a forradalom, akkor újra felveszem a kesztyűt.

Tanovic az Ezüst Medvével. Errefelé a maffiának vannak országai
Tanovic az Ezüst Medvével. Errefelé a maffiának vannak országai
Tobias Schwarz / Reuters

– A Halál Szarajevóban cselekményét és a teljes jugoszláv múltat egy szállodába sűrítette, az egészet pedig maffiaállamnak ábrázolja.

– Hát ha egyszer abban élünk! Van egy mondás: minden államban van maffia.

Errefelé pedig inkább a maffiának vannak országai.

A nemrég kinevezett új horvát kulturális miniszter, Zlatko Hasanbegovic korábban a Nagy-Horvátország mellett érvelt, éltette a második világháborús náci bűnös, Ante Pavelic eszméit, támogatta az usztasákat. Európában azt adják be a polgároknak, hogy építik a demokráciát, miközben inkább a feudalista viszonyok uralkodnak. Mire Európa kibogozza a bürokrácia és a kvótarendszer útvesztőit, össze fog omlani. Jugoszlávia sorsára fog jutni.

– Akkor nem hisz az egységes Európában?

– Én hiszek, de csak az ideában. Amely elveszett a sok technokrata eszme között.

Ha ma George Orwell élne, és meglátná azt az apátiát, amelyben élünk, megölné magát.

– De azért csak nem lehet közös nevezőre hozni a kontinens keleti és nyugati részét, nem?

– Hogyne lehetne. Csupán annyi a különbség, hogy Keleten a szocializmus ötven évvel visszavetette az érintett országokat, ezért sokkal több a szegény ember. De a kultúránk és a múltunk bizonyítja, hogy valaha itt sem volt ez mindig így.

Túl sokan túl sokat felejtenek. Például Orbán Viktor és sok magyar ember, aki követi őt. Szégyelljék magukat!

Nyilván elfelejtették, hogy hatvan évvel ezelőtt pont a magyarok voltak azok, akik elárasztották Európát. Jugoszláviába is jöttek, és a családom segített nekik. Aztán úgy alakult, hogy a háború alatt én is menekültem: Belgiumban fogadtak be. Aztán visszatértem Boszniába. Akik most a menekültek ellen propagálnak, nem látják be, hogy az ember azért menekül el, hogy ne haljon meg. Orbán szűk látókörű politikája, a szélsőjobb felé tendálás vissza fog ütni, de akkor

a következményeket már nem ő, hanem a népe

fogja megszenvedni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.