galéria megtekintése

Erkölcsre tanítani a robotokat

0 komment


Csákvári Géza

Péntek esténként látható az AMC új, Humans című sorozatában az Oscar-díjas színész, William Hurt. A szériában egy egykor sikeres, özvegy tudóst alakít, aki egy mesterséges robottal osztja meg éveit. Hurt többek között beszél a mesterséges intelligenciáról, mely, szavai szerint megdönthetetlenül körülvesz bennünket minden nap.

– A Humans című sorozatban egy mesterséges intelligenciájú robottal, Odival osztja meg az életét. Milyen a kapcsolatuk, hogyan írná le?

– George-nak meghalt a felesége, egy kicsit mintha őt is pótolná a robottal.

Házasságában eltöltött gyönyörű éveik emlékét idézi Odi, aki olyan mint a kapcsolatuk szép könyvtára, a robot segít neki abban, hogy ne felejtse el a feleségét.

 

– Ha mesterséges értelmű robotokat tervezne, azokat mivel ruházná fel, milyen készségekkel, tulajdonságokkal?

– Az erkölcsnél nincs fontosabb.

Meg kell kérdeznünk magunktól: milyen öntudattal rendelkezünk? És ha ezt pontosan leképezzük, talán túlzottan is alaposan, akkor vajon nem mondunk-e ellent annak, hogy mindinkább öntudatosakká váljunk? Ha ezt előre szabályozzuk, nem adunk teret annak, hogy az emberi öntudat gazdagodjon a jövőben, a végtelenig.

Fotó: Carlo Allegri / Reuters

– Úttörő professzort alakított Steven Spielberg A.I. Mesterséges értelem című Oscar-jelölt filmben. Átgondolta a Humans előtt az akkori élményeit, vagy egyszerűen a téma rajongója?

– Amikor felkértek George szerepére, azonnal, illetve újra és újra lenyűgözött a téma, így hatalmas igent mondtam. Számomra egyébként a robotokat alkotó

Asimov olyasmi, mint a Biblia:

úgy éreztem, a Humansben valósággal lubickolhatok.

– Ha manapság lehetne már androidokat vásárolni, venne egyet?

– Nem tudom, Talán ha annyi érzelemre lennének képesek, mint a sorozatban. De ehhez találkoznom kellene előbb eggyel.

– Az életét mennyire veszik körbe okos kütyük?

– Van egy iPadem, ez kiváló, amikor utazom épp, és van egy laptopom.

De a cloudnak a közelébe lépni sem szeretnék.

A BBC egyik rádióadásában a minap azt hallottam, hogy az USA-ban 14 millió alkalmazott adataival éltek már vissza, vagy fértek hozzá jogosulatlanul. Ez ijesztő. Nehéz ma úgy használni a technológiát, hogy az ember ne gabalyodjon bele túlságosan. Hatvanöt éves vagyok, az életkoromhoz képest azt gondolom, elég naprakész vagyok.

– Van olyan pillanat, amikor mindent kikapcsol maga körül, és csak pihen?

– Igen, még a tévét is képes vagyok kikapcsolni. Ha szeretnék megnézni valamit, színházba megyek. Ez elég ódivatú, nem? Azt szeretem a legjobban, amikor a saját komputeremet használom, ez nem más, mint a testem. Őszintén hiszem, hogy az emberi test a legnagyszerűbb számítógép, amely valaha létezett. Megbízom benne, és hallgatok rá. Főleg a szívemre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.