galéria megtekintése

Eredetibb az eredetinél

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 13. számában
jelent meg.


Zappe László
Népszabadság

Moliere: Képzelt beteg, Budaörsi Latinovits Színház

Új igazgatót és új nevet kapott a múlt évben Budaörsön a jó másfél évtizede művészileg vergődő színház. Latinovits Zoltán az épület homlokzatán új szellemet sejtet, a Képzelt beteg előadása pedig azt, hogy Frigyesi András vezetésével ez talán nem marad puszta ígéret.

Lukáts Andor Argan és Tóth Ildikó Toinette szerepében
Lukáts Andor Argan és Tóth Ildikó Toinette szerepében
Szigetváry Zsolt / MTI

 

Bár a színházhoz hasonlóan Moliere remeke is átalakult némileg az előadásban, ha nem is jobban, mint szokott. Hiszen a közjátékokkal eredeti formájukban aligha lehetne fölvidítani a mai magyar nézőket. Mindig lehet persze kötekedni az olyan át- és beleírások miatt, amelyektől végül a darab egész szelleme megváltozik. Lennének is kifogásaim, de ha mindet elősorolnám, még azt hinnék, hogy nem tetszett az előadás.

Pedig nagyon élveztem. A változtatásokat is, amelyek bizonyára a színlapon dramaturgként feltüntetett Kárpáti Pétertől származnak. Azt is, amikor a derűsen ironikus Marton Róbert, a színlap szerinti Polichinelle, énekmesterként Cléante-ot oktatja zenére katasztrofális eredménnyel. Igen mulatságos, még ha a következő jelenetben Angyalkával előadott kettősük erre rácáfol is. Még ötletesebb, amikor Polichinelle alkalmi partnereivel, Juhász Gabriellával és a Cléante-ot is játszó Rada Bálinttal és egy bábbal betör Arganékhoz, és a képzelt beteg családja körében nézi végig az orvosgúnyolót egy másik Moliere-darabból, a Gömböc úrból.

A címszerepet adó Lukáts Andor egy darabig önfeledt, naiv nézőként élvezi a neki címzett célzásokat, miközben valóságos összeesküvés folyik képzelgései ellen. A legfontosabb változtatás azonban az, hogy az örökségre áhítozó fiatal feleség ezúttal nem a szokásos módon lepleződik le. Nem a halottnak hitt férj előtt árulja el magát, hanem akkor vágja szemébe, mennyire undorodik tőle, az örökös nyavalyáitól, ocsmányságától és a folytonos képmutató nyalakodástól, amikor az már föltámadt az álhalálból.

Bertalan Ágnes alakításában az addig kényszeresen mézes-mázos asszonyban ennek hatására áll be valamiféle mélylélektani fordulat. Nem önkéntelenül, hanem önként, szándékosan árulja el magát azzal, hogy nem a férj halála, hanem a feltámadása váltja ki belőle a kitárulkozást: a csalódás, hogy mégsem szabadulhat, lefosztja róla a céltudatos haszonlesőt. Kiderül, hogy ő is csak ember, ha nem is a legjobb fajtából. Az eredeti persze jobb, erősebb, tanulságosabb. Ez viszont meglepőbb: újszerűbb és korszerűbb, így hatásában eredetibb.

De természetesen nemcsak a történet vége ilyen modernizáltan lelkizős, hanem a kezdete is, ahogyan Lukáts Andor és Tóth Ildikó elindítja Argan és Toinette viszonyát. Nem annyira eredeti, de annál szebben, finomabban van kidolgozva. A hipochonder gazda és a nagyszájú, bennfentes szobalány között régi és mély, komplikált és megbonthatatlan, házasságokon is átívelő kapcsolatot érezhetünk az első jelenetekben, csak kár, hogy ez nem folytatódik. De remekül elindítja az előadást, ráhangolja a nézőt Moliere humorának felszíni rétegei mellett a mélységeire is.

Novák Eszter rendezésében akkor is élvezetesen folyik a játék, amikor éppen nem szolgál különösebb rácsodálkoznivalóval. Legfeljebb olyan apróságokkal, mint hogy a két lányt, a jámbor és fülig szerelmes Angyalkát és a kis stréber, árulkodó Lujzácskát is Hegedűs Barbara játssza ügyesen, plasztikusan. Aztán a kisebbik lányt még hiányolják is, amikor az egész családnak együtt kellene lennie. Fekete Anna díszlete néhány oszloppal jelöli ki a teret, fontos eleme a legszükségesebbeknél is kevesebb bútoron kívül egy átlátszó fal mögül elősejlő pianínó. Argan számára halálos ágyul csak néhány párna jut. Zelenka Nóra ruhái jellemhez, drámai funkcióhoz simulnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.