galéria megtekintése

Eltűnt apák

0 komment


Zappe László

Egyik darabot sem gondolom olyan rossznak, mint amilyennek most láttam. Mikó Csaba műve, az Apátlanok egy regensburgi társulat előadásában nem is olyan régen a Jurányiban, a Kortárs Dráma Fesztivál keretében kifejezetten tetszett. Azt írtam akkor: „A német művészek Michael Lippold rendezővel az élen nemcsak értik, de éles kontúrokkal tovább is értelmezik a szöveget, amely elbeszélést és megjelenítést remekül ötvözve igazi mai családregényt ad elő. A rendszerváltáshoz és vele az Isten, haza, család eszméihez fűzött remények szertefoszlását beszéli el az előadás. Jó volna magyar színpadon is gyakrabban látni ilyen nyílt beszédet a mi dolgainkról." Az utolsó mondatot csak megerősíthetem. Jó volna... Mert a történet, a szöveg azonos, de Gáspár Ildikó rendezésében az Örkény Színházban nem szólal meg belőle semmi.

Apátlanok Gazdálkodj okosan módra az Örkény színházban
Apátlanok Gazdálkodj okosan módra az Örkény színházban
Koszticsák Szilárd / MTI

Sajátos pódiumjáték folyik Boros Lőrinc hatalmas lépcsőkből álló díszletén. Aki nem jönne rá, a műsorfüzetből sejtheti, hogy a Gazdálkodj okosan társasjáték motívumait láthatja. Nem elég, hogy a szerző bemondatja az egyes jelenetek, történések évszámát, a látvány illusztrációval is szolgál a korról. Izsák Lili jelmezei pedig a szereplők önképét alkotják ruhává. Nem egyforma kifejező erővel. Nagy Zsolt szupermen-, Tenki Réka királylány-, Takács Nóra Diána kiscserkészjelmeze világosan beszél, Polgár Csaba és Patkós Márton számára nem jutott ilyen egyértelmű, látható értelmezés. Az anya központi szerepét játszó Kerekes Évát pedig rendező és ruhatervező együttes erővel tüntette el a díszlet fölső emeletén. De még súlyosabb vétek, hogy a személyesen meg nem jelenő apát sem képes igazán megidézni az előadás. Pedig az egész darabnak az értelme éppen az ő illú­zióinak és csalódásainak az elbeszélése lehetne. Ettől lenne az előadás hiteles szó a múltról és mai kifosztottságainkról.

 

Családtörténet a Székesfehérváron most bemutatott Augusztus Oklahomában is. Csak éppen amerikai szabvány szerint. Rá lehetne tenni az ASA jelzést. A mostani előadás meg abban is hasonló az Apátlanokéhoz, hogy ez is csalódást kelt a korábbi vígszínházira emlékezve. Akkor persze, 2009–10-ben, amikor a POSZT-ra is eljutott, inkább az Amerikában 2007-ben bemutatott, többszörös Tony- és Pulitzer-díjas Broadway-siker művisége, álságossága, kiszámított hatásvadászata tűnt föl.

Tracy Letts oklahomai családja komplett leltára az amerikai életforma nyavalyáinak. Az apa alkoholista, az anya gyógyszerfüggő, egyik lányuk házassága válságban, a másik úgy hírleli ugyan, hogy megtalálta az igazit, de közben a pasija az ő kiskorú unokahúgát próbálja kábítószerrel elcsábítani. Az anya nővérének szerencsétlen hülyeként számon tartott fiáról pedig kiderül, hogy valójában nem a sógor, hanem az apa gyermeke, így tehát féltestvére vélt unokanővérének, akivel összeszerelmesedtek, és szeretnének elmenekülni a családi fészekből. Mindez abból az alkalomból pattan ki, hogy az apa öngyilkossága és temetése okán összegyűlik a család.

Szikora János rendezésében, Szendrényi Éva galambdúcdíszletében úgy bonyolódik le a cselekmény, hogy ordít belőle a kiszámított szabványosság. A színészek igyekvőn dolgoznak az összképen. Varga Mária kimunkált játékában az anya ifjúkori nyomorára hivatkozó sprőd önzése dominál, Závodszky Noémi alakítása az érzelemhiányt hangsúlyozza, Egyed Attila elnyomott-letorkolt jóakaratot éreztet. Sághy Tamás és Radnay Csilla lelkiismeretesen mutatja föl egy megkopott házasság ismérveit. Varga Gabriella elszánt reménykedést, Tűzkő Sándor lazaságot hoz szakszerűen. Kádas József jó szándékú csetlés-botlása rokonszenvet ébreszt, Derzsi János cinikus-alkoholista apafigurája kelthet érdeklődést a darab elején. Csak épp az ő eltűnéséről szólnak a továbbiak.

Apahiányról szólnak a darabok. Az előadások szerző- és rendeződeficitről.

Mikó Csaba: Apátlanok

Örkény Színház

 

Tracy Letts: Augusztus Oklahomában

Vörösmarty Színház, Székesfehérvár


Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.