galéria megtekintése

A kormány jót akarna, de most már az sem megy

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 14. számában
jelent meg.


Vári György
Népszabadság

Egy idén januártól életbe lépő törvénymódosítás okoz komoly feszültségeket a Nemzeti Kulturális Alap vezetése és a kollégiumok tagjai között. Sokak álláspontja szerint az új, jó szándékú, de a realitással nem számoló szabályozás lényegében ellehetetlenítené a munkájukat. A Szépirodalom és Ismeretterjesztés Kollégium tagjainak többsége felajánlotta lemondását.

Az államháztartási törvény legfrissebb, idéntől hatályos módosítása megszigorítja az összeférhetetlenség szabályozását a Nemzeti Kulturális Alap pénzosztási gyakorlatában.

Kaphatnak-e támogatást a kiadók, miközben szervezetük vezetője tagja a kollégiumnak?
Kaphatnak-e támogatást a kiadók, miközben szervezetük vezetője tagja a kollégiumnak?
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Egyesek szerint a változás összefüggésben lehet a többek között lapunk közreműködésével feltárt vitatott esetekhez, Kligl Sándor NKA-bizottsági tag köztéri szobrainak közvetett, illetve L. Simon Lászlóhoz is köthető civil szervezetek vállalkozásainak közvetlen támogatásáról lehet szó.

 

A szigorítás – legalábbis egyfajta értelmezése – az NKA szépirodalmi kollégiumának egyes tagjai szerint

lényegében lehetetlenné teszi, hogy elvégezzék a munkájukat.


Kérdéses, hogy a mereven értelmezett, új összeférhetetlenségi szabályok megengednék-e például, hogy a nemsokára esedékes ünnepi könyvheti pavilonjaik felállítására pályázhassanak egyes könyvkiadók, mivel az egyik kollégiumi tag, Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója. Hasonlóképpen nem egyértelmű jelenleg, hogy fordulhatna-e a kollégiumhoz a továbbiakban, mondjuk, az Írószövetség.

A szabályozás – jelen formájában és értelmezésével – sok szempontból meglehetősen életszerűtlennek tűnik számos érintett számára. Azok,

akik megalkották, forrásaink szerint egyszerűen nem ismerték a szabályozott terület sajátosságait,

azt, hogy a szakmai alapon megválasztott, illetve delegált döntéshozók értelemszerűen – mivel jó esetben a saját szakmájukban tevékenykednek – kötődnek valamilyen szakmai szervezethez, vállalkozáshoz. A kérdésre rálátó beszélgetőpartnereink szerint saját szervezetük ellehetetlenülését akarják megelőzni esetleges távozásukkal, megszüntetni az összeférhetetlenséget, amely elzárja őket egyik legfontosabb állandó pénzforrásuktól.

Csak májusban szóltak a fordulatról
Csak májusban szóltak a fordulatról
M. Schmidt János / Népszabadság/archív

A kollégiumok tagjait az igazgatóság meglehetősen későn, május elején értesítette a már januártól beállt változásokról, ezért tört ki csak a napokban a botrány. Az igazgatóság híreink szerint

próbálja elkerülni a tömeges lemondások esetén szinte bizonyosan bekövetkező káoszt,

folyamatosan tárgyal az érintettekkel. Kérdés, hogy amennyiben nem változtatják meg az alapvetően indokolt és minden bizonnyal jó szándékú törvénymódosítást, vagy nem sikerül jogi konszenzust kialakítani a jogszabály elfogadható, kevésbé életidegen értelmezéséről, akkor ki mutat majd bármiféle hajlandóságot arra, hogy a távozók helyére álljon. Úgy tudjuk, hogy a többi kollégiumban is értetlenség fogadta a friss tájékoztatást, de tömeges lemondási szándékról máshonnan nem hallottunk.

Szakmai delegáltak és miniszteri kinevezettek

Az NKA Szépirodalom és Ismeretterjesztés Kollégiumának vezetője a szakmai szervezetek által delegált Balázs Géza nyelvész, egyetemi tanár, az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszék vezetője.

Szakmai szervezetek által delegált tagok: Boka László irodalomtörténész, könyvtáros, Mezey Katalin író, költő, Szakály Sándor, az MTA doktora, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója, Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója.

Miniszteri hatáskörben kinevezett tagok: Alexa Károly irodalomtörténész, kritikus, dr. Kubassek János geográfus, Iancu Laura író, költő, néprajzkutató, Molnár Mária művészettörténész, Sipos Endre képzőművész, tanár.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.