galéria megtekintése

Megrengetné a kultúrát a folyóiratok bedőlése

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 13. számában
jelent meg.


Papp Sándor Zsigmond
Népszabadság

A legnevesebb kortárs írók segítségével indított kampányt a pécsi Jelenkor folyóirat: előfizetőket toboroznak, hogy biztosítani tudják a zavartalan megjelenést. Ha a Holmi után egy másik rangos irodalmi fórum is megszűnne, az a magyar kultúra egészére is kihatna.

A szűkülő körök és a fogyó levegő története, így foglalja össze a magyar folyóiratok helyzetét Balogh Ernő irodalomtörténész, a Kritika főszerkesztője. A kilencvenes évek óta folyamatos hullámzás, de inkább veszteség jellemzi a magyar kulturális folyóiratok finanszírozását: eltűnt a Soros Alapítvány, s vele más független alapítványok is, és nincsenek már tőkeerős intézmények sem –bankok vagy nagyvállalatok –, amelyek kivennék a részüket a fenntartásból. A jelenlegi magyar folyóiratok leginkább állami (Nemzeti Kulturális Alap) és önkormányzati forrásoktól függenek.

Az olvasókat keresi Ágoston Zoltán, a Jelenkor szerkesztője meg a Hévíz összeállítói...
Az olvasókat keresi Ágoston Zoltán, a Jelenkor szerkesztője meg a Hévíz összeállítói...
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Kritikára, ahogy másokra is, az átalakuló olvasási szokások mellett a válság mérte a következő csapást. Hirtelen eltűntek lapszámaik a vidéki könyvtárakból, s ez két-három év alatt negyvenszázalékos példányszámcsökkenést idézett elő. Mindezt súlyosbítja, hogy a folyóiratot olvasók rétege egyre öregszik, egyre több a nyugdíjas, és szintén hozzájárul a példányszámok csökkenéséhez. Holott a folyóiratok ára egyáltalán nem követte a könyvárak évről évre emelkedő tendenciáját: miközben ma egy átlagos könyv három- és hatezer között mozog, addig 500 és 1000 forintért időről időre hozzá lehet jutni egy szolid könyvet kitevő szövegmennyiséghez.

 

Pedig éppen az ezt is belátó olvasók lennének azok, akik most sokat javíthatnának a helyzeten.

– Az sokáig nem megy, hogy a főszerkesztő a színfalak mögött különféle pénzszerzési trükkökkel menedzselgeti a lapot. A legtöbben nem is tudják, hogy milyen, leginkább nem szakmai munka folyik a háttérben, mennyi energia megy el a költségvetési lyukak betömködésével – magyarázza Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője. Ezért lenne fontos, ha tudatosulna a magyar kultúra iránt elkötelezett olvasóban, hogy a folyóirat fenntartása egyáltalán nem automatikus folyamat. Egy percig sem lehet hátradőlni. A szűkülő források miatt most érkezett el az az idő, amikor az olvasóknak is jelezniük kell, hogy fontos nekik a hazai folyóirat-kultúra, a több mint ötven évre visszatekintő hagyomány, a felhalmozott értékek.

...Szálinger Balázs...
...Szálinger Balázs...
Czimbal Gyula / MTI

Talán átvehetnénk valamit abból az amerikai civil mentalitásból, ahol akár egydolláros adománnyal is be lehet szállni a fontosnak ítélt ügyek finanszírozásába. Hiszen ha már több száz ember utalna át akár csak ezer forintot is...

Ám addig sem ülnek tétlenül. A legismertebb közösségi portálon Nádas, Esterházy, Parti Nagy, Grecsó, Háy és Garaczi segítségével kampányt indítottak. Egyetlen mondattal próbálnak előfizetőket toborozni, eddig sikerült is negyven új olvasót a lap mellé állítani. Ágoston szerint több száz hasonlóképpen gondolkodó előfizető már határozottan jelezné: megértették a kérésüket. A lap egyébként most húszszázalékos engedményt is ad, így egy évre az összeg alig több mint hétezer forint. Azok között, akik most meghosszabbítják az előfizetésüket vagy most rendelik meg a lapot, dedikált könyveket sorsolnak ki. Nem is akárkiktől.

Fiatalos lendülettel fogott az olvasók toborzásába a Hévíz folyóirat, amelynek szerkesztői általában nemcsak irodalmi, de gasztronómiai eseményt is próbálnak faragni az új lapszámok bemutatóiból, éppen azt a nemzedéket szólítva meg, amelynek képviselői eddig távol tartották magukat a nyomtatott fórumoktól.

...és Cserna-Szabó András
...és Cserna-Szabó András
Teknős Miklós / Népszabadság

A kéthavonta megjelenő művészeti folyóiratot Hévíz város önkormányzata tartja el, így nem függ az államtól. Az olvasók 300 forintért juthatnak hozzá, ez természetesen a lap költségeinek csak a töredékét fedezi.

– Három éve Szálinger Balázs főszerkesztővel úgy vettük át a folyóiratot, hogy a város kérése az volt: a Hévízből egy országos rangú, magas színvonalú lapot csináljunk. Azt hiszem, hogy ez sikerült: nemcsak a visszajelzések és a kritikák pozitívak, de az is a lap rangját mutatja, hogy az utóbbi három év terméséből válogatott Hévíz Irodalmi Antológiát a Magvető kiadó fogja megjelentetni márciusban – eleveníti fel a nem mindennapi sikertörténetet Cserna-Szabó András író, szerkesztő.

Abban mindhárman egyetértenek, hogy súlyos következményei lennének annak, ha még egy bástya ledőlne a folyóiratok sakktábláján. Hiszen azt könnyen követné a többi is.

– A folyóirat-kultúra összeomlása az egész kultúrát megrengetné, hiszen egy olyan műhelyhálózat veszne el, amely a kiadók helyett látott el egy elsődleges szűrő és beavató szerepet – magyarázza Balogh. Hiszen fehér holló az az író, történész, szociológus, irodalomtörténész, aki egyből nagyregénnyel vagy több száz oldalas monográfiával indulna el a pályáján. A névjegyét előbb a folyóiratokban teszi le kisprózák és tanulmányok révén. És innen vezet az útja a kiadók felé. Ám ez utóbbiak szintén szűkülő apparátusa már nem fogja tudni átvenni a folyóiratműhelyek válogató és nevelő szerepét, és jóval nehezebben találnak majd új szerzőt. Arról nem beszélve, hogy a „bedőlésekkel” egy a nyolcvanas évek óta tartó folyamatosság szakadna meg és ez súlyos problémákat okozna a kulturális életben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.