galéria megtekintése

Egyet fizet, ötöt kap

2 komment


Csákvári Géza

A jövőben már a terjesztést is támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap. Azt remélik, így többen nézik majd a magyar filmeket.

Ötödik születésnapját ünnepli az Andy Vajna kormánybiztos által megálmodott új finanszírozási rendszer és annak zászlóshajója, a Magyar Nemzeti Filmalap. Míg eleinte komoly szakmai és művészi megmozdulások voltak a kritizálók szerint pusztán politikai erővel létrehozott intézménnyel szemben, ma már kijelenthető, hogy Tarr Bélán kívül szinte nincs olyan filmes, aki nem békült volna meg a helyzettel. Nem kevés pénzből újra készülnek magyar filmek, az egyetlen probléma, hogy számos európai országgal szemben a nézőket még nem sikerült rávenni arra, hogy megszeressék ezeket a műveket. Erre a problémára lehet válasz a szervezet új támogatási rendszere.

Az Európai Audiovizuális Obszervatórium adatai szerint a nemzeti gyártású művek igen közkedveltek: Franciaországban 35,2, Finnországban 29,9, Dániában 29,8, Németországban 27,5, Olaszországban 27,8, Lengyelországban 27,5 és Csehországban 23,8 százalék volt tavaly a hazai filmek piaci részesedése. Elég sokáig kéne ezt a listát sorolni, hogy elérjünk Magyarországhoz, bár a magyar filmek nézettsége növekedő tendenciát mutat, 2015-ben fél százalékot emelkedett 3,7 százalékról 4,2-re. Miközben a teljes magyar mozipiac dübörög: 2015-ben 13 millió mozijegyet adtak el, ezzel 18,4 százalékos az emelkedés. Egyszóval, még mindig valamilyen villámcsapással felérő események kellene történnie, hogy a magyar néző a Star Wars helyett magyar filmet nézzen.

 

A jellegzetesen magyar jelenséggel kapcsolatban már nagyon sok szakmai véleményt hallottunk, az alkotók többnyire a forgalmazók minden innovációt nélkülöző promócióját (olykor annak totális hiányát) okolták, a másik oldal pedig erre azt válaszolta, hogy a magyar filmeket a legtöbb esetben nem lehet, de legalábbis nem érdemes piaci alapon forgalmazni. Valóban csak kivételekről tudunk beszámolni: a Nemes Jeles László rendezte Saul fia elsősorban a cannes-i sikere és az Oscar-díja miatt ért el 250 ezer nézőt. De a Jobbik által propagált, Kaszás Géza rendezte, állami támogatás nélkül forgatott Lovasíjász is extremitás a maga módján: bő 80 ezer nézőjével többen látták, mint az idén bemutatott összes filmalapos filmet együttvéve.

A problémát öt év után végre magáénak érzi a Magyar Nemzeti Filmalap is. Bár a tegnapi, szakmai napjuk nem volt sajtónyilvános, megtudtuk, hogy az eseményen bejelentették: az intézmény a gyártásba fektetett pénzeken felül a jövőben a forgalmazást is támogatni fogja. Méghozzá igen gálánsan, a forgalmazó cég által befektetett saját tőke ötszörösével segíti majd az alap egy-egy film marketingkampányát. Így minden bizonnyal újra megnő majd a magyar filmek iránti forgalmazási kedv a hazai disztribútorok körében, és nem egy-egy erőtlen plakátból kell majd kitalálniuk a nézőknek, hogy bemutattak egy új magyar filmet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.