galéria megtekintése

EFOTT 2015: a fiatalok fesztiválja?

1 komment

Lengyel Flóra

Mi köt Magyarországhoz? Melyik zenekar? Melyik dal, dalsor? Film? Író és könyv? Semmi. Ugyan mi kötne? Ezt kaptam válaszul, amikor a velencei EFOTT fesztiválon megkérdeztem a bulizó fiatalokat: mi köti őket ide, Magyarországhoz. Van-e közös nemzedéki kulturális kiindulópont. Nincs.

Az EFOTT fesztiválon jellemzően több magyar banda lépett fel, mint külföldi. Ezeken a zenekarokon több generáció is felnőtt már. Ilyenek a Tankcsapda, vagy a Quimby, akik napjainkban már „öregeknek" számítanak. Ezért nem meglepő, hogy a mostani egyetemisták nagy része nem ismeri őket, és ezeknek a bandáknak a nevét csak hallomásból tudják, bár a legtöbb magyar zenész törekszik arra, hogy mai fiatalságot is fel tudja pörgetni. Ez általában kínos szokott lenni. De volt arra is példa, hogy 16-17 éves lányok visítva, üvöltve zengték a Mennyország Touristot, vagy az Autó egy szerpentinen-t. Ezek azok dalok, amik annyira elterjedtek a magyar zenehallgatói közönségben, hogy a legöregebbek és a legfiatalabbak is kívülről fújják.

Tombolás a Halott Pénz koncerten
Tombolás a Halott Pénz-koncerten
Kovács Tamás / MTI

Mi köt Magyarországhoz? Mi tart itthon ebben az országban? Miért szeretsz itt élni? – Semmi, mi a ma esti Dub FX miatt jöttünk – közlik a fűben ülő fiatal srácok, lányok. – Téged? – Passz. Sőt, duplán passzolunk. – Talán a Tankcsapda, de az sem a kedvencem. Két kövérkés fiú ült a sörsátornál, lángost majszolgattak: – Hát a legjobbak a magyar kaják... Na meg a sport, de semmiképpen sem a magyar foci, mert abban szarok vagyunk – tették hozzá.

 
Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekesnője és Bornai Tibor, a KFT együttes tagja
Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekesnője és Bornai Tibor, a KFT együttes tagja
Kovács Tamás / MTI

„Egész úton hazafelé / Azon gondolkodám: Miként fogom szólítani Rég nem látott anyám?" – egy nyuszifüles erdélyi lány Petőfi Sándor Füstbement terv című versét szavalta. A vers számára azt a hosszú utat szimbolizálta, amit megtett meg is fog tenni hazafelé Erdélybe.

Egy bölcsész ismerősömhöz is odamentem, aki ugyan kissé illuminált állapotban volt, de azt gondoltam, hátha megmenti a magyar értelmiségi fiatalokat egy jó magyar regénnyel, vagy verssorral. „Engem Kukorelly Endre költészete fogott meg, ja és persze Karafiáth Orsolya költő parókái." Vele sem jutottam hát sokra. A magyar filmek közül az Üvegtigrist emlegették. Késő este pedig, amikor 40 perc után sorra tudtam kerülni, hogy megvegyem a hosszúlépésemet, egy fiú közölte velem: – A barátommal most a Supernem zenekarra várunk, nagyon jó volt a tegnapi Quimby.

Majka öröme
Majka öröme
Kovács Tamás / MTI

A kérdésekre adott válaszokból az derült ki, hogy nincs egységes magyar szubkultúra, nincs közös generációs kulturális alap. Az EFOTT 40 éves születésnapját ünnepelte idén. A show célja az volt, hogy a hetvenes évektől egészen napjainkig bemutassa azokat a zenéket, filmeket, kulturális jelenségeket, amelyek arra az adott korra voltak jellemzőek. Én a kilencvenes évek szülötte vagyok, ezért nagyon boldog voltam, amikor a kedvenc mesefilmjeim, pl. a Balu kapitány kalandjai és a Gumimacik felbukkantak a képernyőn. A 40 éves EFOTT show-n relatíve fiatal magyar bandák léptek fel együtt öreg motorosokkal. Ilyen volt pl. a Mary Popkids zenekar Somló Tamással az LGT-ből, vagy a Magashegyi Underground Bornai Tiborral a KFT zenekarból. Furcsa, hogy a magyar közönség olyan zenekarokat hallgat, ami 20 éve volt divatban.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A magyar fiatalok körében a leginkább befutott a Welhello zenekar. Fluor Tomi és Diaz rendesen megmozgatták az addig unatkozó tinédzsereket. De, ha jövőbe próbálunk látni, akkor valószínűleg ők is el fognak tűnni a következő tíz évben. Az EFOTT 50-ik születésnapján már teljesen más bandák fogják képviselni a magyar fiataloknak szóló zenét, ha lesznek itthon magyar fiatalok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.