galéria megtekintése

Domborzati viszonyok

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 21. számában
jelent meg.


Bárkay Tamás
Népszabadság

Isten nem mér egyformán, mint tudjuk. Ezeknek a békásmegyeri srácoknak például csak ez a kis egyenetlenség jutott az összes téli sportra, még mélyföldi perspektívából sem volna dombnak nevezhető, habár igaz az is, hogy építettek már Pannóniában kilátót ennél szerényebb magaslatra is. A fiúk-lányok mindenesetre szemmel láthatóan még ezt a minimális domborzati eltérést is rettentő komolyan veszik, nézzék csak azt a kislegényt balra lenn, micsoda eszeveszett elánnal hasít alá a 20 fokos meredélyen, miközben a mögötte látható csoportozat úgy bámul lefelé az első emelet vonalából, mintha valami mélységes-mély, borzongató szakadékba nézne.

Majdnem minden nagyobb lakótelepen ott ékeskedik egy ilyen mesterséges domborulat. A legnevezetesebb közülük minden kétséget kizáróan a kelenföldi Bikás park magaslata, ugyanis egy fantasztikus legenda övezi: bizonyos szájhagyomány szerint a helyi blokkok építésekor egy teherautó annyira megsüllyedt a kötésig érő sárban, hogy hiába próbálták így, hiába úgy, nem tudták kihúzni. Végül otthagyták, sőt ráhordtak mindenféle építési törmeléket, gyakorlatilag az építkezés hulladéklerakóját alakítva ki ekképp. Legvégül egyszerűbbnek ítélték, ha az egész randaságot befedik földdel – így jött létre a nyolcméteres magaslat, de persze nem biztos.

Szánkódomb Békásmegyeren
Szánkódomb Békásmegyeren
Balogh P. László / Archív

 

Az egyik szegedi szánkózódomb viszont csak pár éve szerzett országos hírnevet, mégpedig bizonyos Apró Juhász János önkormányzati képviselőnek köszönhetően, akinek egyszer csak szilárd meggyőződése lett, hogy az ún. északi városrész lakótelepének kiemelkedése igazából ősi Kárpát-medencei temetkezési hely, azaz kurgán, ezért feltétlenül emlékhelyet kell kialakítani rajta. A javaslat – hogy, hogy nem – átment, és a dombra székely kapukat állítottak, hadd ne örüljenek annyira a gyerekek, akiknek így is túl jó.

A fotográfián a kor kiskereskedelmi hagyományainak megfelelően mindössze kétféle szánkót látunk. Az egyik a tavaszra rendszerint megrozsdásodó fémszalaggal szerelt fakonstrukció, amelynek kései utódai ma is kedvelt darabok fürgeségük és könnyedségük okán. Egyetlen hibájuk van csak: az olyan nyolcvankilós tizenkét éveseket, mint barátom, R., aki a sorozat egy korábbi darabjában már feltűnt, ütközéskor nehezen viselik, pláne ilyen gyerekből kettőt. A másik a fémszerkezetű modell, amely viszont ma már ritkább madár. A szilárdságából adódóan sose tört el – ütközőzóna híján tehát inkább a rajta utazók törtek-zúzódtak –, és komoly respektusa volt, mert még ha nehéz volt is, mint a dög, ha felgyorsult, senki sem ért a nyomába, csak az, akinek ugyanilyenje volt. Az alternatívákban szegény korszaknak azonban volt két remek sajátossága, ti. nem kellett különösebben irigykedni senkire, plusz még nem harapódzott el minden idők legidiótább sporteszköze, a nyeles popsitepsi.

Az 1980-as kép pontos születési dátumát sajnos már nem tudjuk, csak annyi biztos, hogy decemberben készült. Két okból is azt gondolom, hogy vagy egészen az elején vagy a legvégén. Egyrészt egyetlen összekötözött fenyőt sem látunk a később beüvegezett, áttetsző plasztikhullámokkal fedett erkélyeken, másrészt – de legfőképpen – azért, mert hiányzik az ablakokból valami, aminek a hónap közepén már nem szabadna: a jó öreg piros Mikulás-csomag.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.