galéria megtekintése

Dobszóra süllyedő bárka

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 10. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

Már eddig is tömegek próbálták megfejteni, hogy jön Noé bárkája a sámándobokhoz,most azonban még maguk a tervezők is nyílt levélben határolódtak el a 2015-ös milánói világkiállításra tervezett nagy felháborodást kiváltó pavilontól. Az ok: a megvalósuló építmény eltér az eredeti tervektől.

Ertsey Attila építész, dr. Herceg Ágnes táj- és kertépítész, Stocker György konstruktőr, Borsiné Arató Éva akusztikus- és Podoski György látványtervező állítja: a kivitelezők egyike igényt tartott volna közreműködésükre, ez azonban megbízói utasításra nem jöhetett létre.

A helyszínen érdeklődéssel figyelik a Flintstone család rezidenciájára emlékeztető építményt
Az építmény a Flintstone család rezidenciájára emlékeztet

Forrásaink szerint a változások Sárkány Sándornak, a pavilon ötletgazdájának instrukciói alapján történtek. Az nem ritka, hogy menet közben változtatni kell. Több elemet – például a fonott fűzből készülteket – azért volt szükséges mással helyettesíteni, mert a pavilont az expó után szétszerelik, és idehaza újra összerakják, ezt a fűz nem bírná. Szőcs Géza kormánybiztos lapunknak korábban úgy nyilatkozott: nem a gőg, hanem „a kényszerű realizmus” vezérelte, amikor a nyertes pályamű ellenében az Alakort választotta. Most miért változtattak? A sámándob sem volt elég realista? A tervezők – állításuk szerint – már az építési engedélyt kapott tervet sem látták. Ertsey Attila lapunknak elmondta: csupán a sajtóban megjelent fotók alapján van elképzelésük arról, mi is történik a pavilonban. Fájlalják, hogy Sárkány hét hónapja nem válaszol a leveleikre, nem veszi fel a telefont. „Szeretnénk, ha az építésztársadalom levonná a következtetést, hogy milyen kiszolgáltatottak vagyunk, miféle diktátumokat kell aláírnunk szerződés címén. Más országokban az építészkamara által kiadott szerződésminták alapján dolgoznak, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő. Mi partnerként tekintettünk a fővállalkozóra, ebben a hitben vállaltuk a szakma és a sajtó támadásait, azt, hogy szörnyszülöttnek nevezik a pályaművet. Hisztériakeltés volt, szakmai-etikai vétség esetünkben nem történt.”

 

A pavilont kivitelező Carpathia Nemzeti Kreatív Gazdaságfejlesztő és Innovációs Kft. kommunikációs vezetője, Farkas Szilvia ezzel szemben lapunknak azt mondta: „Olyan, hogy áttervezés, nincs.”

Pedig a kert például bizonyosan változott. Munkácsi Mihály kivitelezőtől megtudtuk: bizonyos változásokat az olasz szervezők kértek, míg másokat gyakorlati megfontolásból kellett végrehajtani. Az eredeti tervekben 33 ősi magyar fafajta szerepelt, de ezekből egyszerűen nem léteznek ekkora méretű oltványok. Így a 33 a fák – juhar, tölgy, alma, zselnicemeggy, Szent István-hárs – darabszámát jelöli majd. A 4300 évelő mellett 400 zöldségnövény kerül be. Egyébként a Grazie Casa weboldal a tíz legszebb pavilon közé választotta az Alakort.

Annyi bizonyos: hazaszállítás után a szombathelyiek gyönyörködhetnek az épületben, amely a meglehetősen talányos Nemzeti Egészségipari és a Táplálkozástudományi Információs Központnak ad majd otthont. A Dialóg Filmstúdió jogutódjaként létrejött Carpathia üzemelteti majd, vagyis a cég igazi jolly joker.

A magyar pavilon kommunikációs felelősének tegnapra ígért közleménye – amelyben választ kaphatunk kérdéseinkre – egyelőre nem érkezett meg lapunkhoz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.