galéria megtekintése

Darth Abrams doboza

2 komment


M. László Ferenc

Be lehet-e seperni pár nap alatt 540 millió dollárt, azaz 150 milliárd forintot? Hónapok óta ez a kérdés izgatja a Wall Street-i üzletembereket, a nemzetközi sajtót, és nem utolsósorban a Csillagok háborúja jogait 2012-ben megvásárló Walt Disney Companyt.

Ez azért is óriási teljesítmény lenne, mert a Star Wars hetedik része, az Ébredő erő nyitó hétvégéje összesen háromnapos lesz, hiszen december 18-án, csütörtökről péntekre virradóan mutatják be a filmet. „Csont nélkül hoz legalább egymilliárd dollárt, de ha igazán jó, akkor még a kétmilliárdot is meghaladhatja az összbevétel" – adott óvatos becslést még áprilisban a The Hollywood Reporternek az egyik legfelkapottabb amerikai filmbevétel-elemző, Phil Contrino. Ő volt az, aki 540 millióra tette az első három nap bevételét is. Szerinte, ha a rajongóknak bejön, akár három-négyszer is újranézik: 2D-ben, 3D-ben, 4DX-ben, szinkronnal, felirattal. Az Entertainment Weekly nem ennyire „pesszimista", a magazin egyenesen 3 milliárd dollárt jövendölt.

Mindez új rekordot hozna – a csúcsot 2,7 milliárddal az Avatar tartja –, ráadásul már az első SW-film jegyárbevétele megtermelné annak az összegnek a háromnegyedét, amennyiért a Disney megvette a Lucasfilm Ltd.-t.

S hol van még a vége: jelenleg az Ébredő erőn felül két újabb rész és két előzményfilm van betervezve. Sőt Kathleen Kennedy producer nemrég azt nyilatkozta, hogy a Disney mindaddig nem fog leállni az évi egy film piacra dobásával, amíg az emberek sorban állnak a jegypénztáraknál. „Valószínűleg nem fogja megérni, hogy láthassa az utolsót" – mondta Kennedy a Wired riporterének.

 

De térjünk vissza a messzi-messzi jövőből a december 18-i premierhez.

Hogy az Ébredő erő Magyarországon bankot fog robbantani, már most garantált, hiszen amikor a Cinema City bejelentette az elővételi lehetőséget, lefagytak a mozihálózat szerverei a túljelentkezés miatt.

A november 24-i állapot szerint a december 19-i, 11 órás előadásra például már csak az első 3-4 sorban volt hely az egyik legfelkapottabb budapesti moziban.

A rajongókat kétségtelenül nem a várható bevétel izgatja, sokkal inkább az, hogy miért nincs rajta a plakáton, miért nem szerepel az előzetesekben Luke Skywalker. De a két dolog összefügg: a ­Luke-rejtély megoldása fog ugyanis választ adni a 150 milliárdos kérdésre is: tódulni fognak az emberek a decemberi premierre. De mi a titka az új Star Warsnak? Hogyan lehetséges, hogy fél nap alatt 18 millióan néznek meg egy trailert, ezzel is 2 millió dollárt termelve a Disneynek?

Az utolsót valószínűleg nem fogjuk megélni
Az utolsót valószínűleg nem fogjuk megélni
Jason Lee / Reuters

Megpróbálom elmagyarázni egy személyes történeten keresztül. 1986-ban váltam rajongóvá, amikor megnéztem a saga V. – gyártási időrendben a II. – részét, a Birodalom visszavágot. Az első rész, az Új remény megjelenésekor még túl kicsi voltam, a harmadik részt, a Galaktikus Birodalom összeomlását hozó Jedi visszatért valamilyen oknál fogva nem vetítették Nicolae Ceausescu egyre paranoiásabb diktatúrájában. Így hosszú estéket töltöttem a barátaimmal azon meditálva, hogy miért visel sisakot Darth Vader, ki lehet a császár, győznek-e a következő részben a lázadók. És amikor 1989 körül behozták a rokonok Magyarországról a Jedi visszatér könyvet, 5 lejért kölcsönöztem egy hétre.

A kulcs tehát a rejtély és a homály. Ezt a Disney második számú legjobb befektetése, J. J. Abrams, a VII. rész, az Ébredő erő rendezője mondja. Ő nem Romániában, hanem Los Angelesben nőtt fel, de ő is megtanulta a leckét. Saját bevallása szerint anyai nagyapjától, aki gyerekkorában egy Super 8-as kamerával és egy varázsdobozzal lepte meg. A dobozt – amelyet „15 dollárért 50 dollár értékű varázslatot kap" szlogennel reklámoztak – soha nem nyitotta ki, mert nem akarta megtudni, hogy mit rejt, a bűvésztrükkök mögött milyen banális megoldások vannak. Viszont mindig is az irodájában őrizgette, hogy emlékeztesse arra, hogy a rejtély=lehetőség.

Az új rész marketingje is egy ilyen doboz.

Eddig három előzetes jelent meg és számos televíziós szpot, plakát, de még mindig nem tudjuk, hogy miről is fog szólni a film. Azt tudjuk, hogy visszatérnek a klasszikus trilógia főszereplői: Han Solo (Harrison Ford), Luke (Mark Hamill) és Leia (Carrie ­Fisher). De vajon a fiatalok tényleg az ő gyerekeik? Rey ­(Daisy Ridley) tényleg Leia és Han lánya, vagy esetleg Luke-é? Finn (John Boyega) valóban a Felhőváros egykori vezetőjének, Lando Calrissiannak (­Billy Dee Williams) a fia? És a fiatalok miért nem tudnak semmit a régi harcokról, az Erőről, ha egyszer az előző részben a lázadók legyőzték a Galaktikus Birodalmat, és a Jedi rend ismét szabadon építkezhetett? A trailerből annyi kiderül, hogy Han avatja be a tudatlan Reyt és Finnt, Leia pedig az Erő természetéről ad elő.

Darth Vader nagy rajongója, az előző részben összeégett sisakot ereklyeként őrző Kylo Ren (Adam Driver) miért nem viseli a Darth előnevet, ha egyszer piros fénykarddal küzd? Ki az az ezüstszínű rohamosztagos vértbe öltöztetett Phasma kapitány? És ki az a Snoke nevű karakter?

Ő a sötét erő új fővezére, a következő császár? Abrams annyit elárult, hogy az Első Rendet a nácikról mintázta, de inkább csak külsőleg: minden szereplő összetett személyiség lesz különféle motivációkkal. Állítólag az eddigi fekete-fehér/jó-gonosz leegyszerűsítő világképet egy sokkal összetettebb váltja majd fel, lesz abban is igazság, amit az Első Rend képvisel. Persze Abramsnak szerencséje van: a VII. résszel teljesen új irányba viheti a sorozatot, miközben az első három részt rendező kollégájának, azaz George Lucasnak nem sok választási lehetősége volt: előre tudtuk, hogy Anakin Skywalkerből a nap végén Darth Vader lesz.

Szivárogtat vagy  manipulál? J. J. Abrams rendező a végletekig fokozza a rajongók  kíváncsiságát
Szivárogtat vagy manipulál? J. J. Abrams rendező a végletekig fokozza a rajongók kíváncsiságát
Brendan McDermid / Reuters

De nézzük az 540 millió dolláros kérdést: hova tűnt Luke? Talán ő beszél az Erőről az egyik trailerben, miközben a legendás robotot, R2D2-t simogatja. De nem lehetünk benne biztosak, hiszen az arcát nem látjuk. A plakátra sem került fel, ezért a rajongók elkezdtek vadul fantáziálni, mi történt vele. Egyesek szerint a Palpatine császár csábításának az utolsó percig ellenálló Luke végül mégiscsak átállt a sötét oldalra, mások szerint egyenesen ő bújik meg Kylo Ren sisakrostélya mögött.

Az összeesküvéselmélet-gyártókat az sem rendítette meg, hogy az egyik kiszivárgott fotón maszk nélkül láthatjuk a karaktert, de nem Hamill, hanem Driver arca tűnik föl. A magyarázat:

„A meglepetések nagymestere, Abrams maga szivárogtatott, hogy megtévessze a rajongókat".

És akkor megjelent a színen a rendező, és kijelentette: bár szigorú titoktartási klauzula van a szerződésében, hajlandó elárulni valamit a Luke-rejtélyről. „Nem véletlen", hogy kimaradt a végső előzetesből – mondta pimasz mosollyal az arcán.

A Lost – Eltűntek című tévésorozattal befutott Abrams mindig is ezt a trükköt alkalmazta. A Lostban sem derült fény soha a Sziget fő titkaira. Ars poeticájáról a legtöbbet a 2007-es Technology, Entertainment, Design konferencián árult el, ott mutatta meg a nagypapa varázsdobozát is. „A rejtély a fantázia katalizátora" – mondta. Majd hozzátette: „Ha az információt szándékosan tartjuk vissza, sokkal hatásosabb lesz az eredmény", és sok pénzt lehet „megtakarítani" vele. Néhány hete azt ígérte, a harmadik előzetes lesz az utolsó. Aztán a tévészpotokban mindig felbukkant valami újdonság. A média és a rajongók rávetették magukat, kikockázták, elemezték. A Disney pedig jó sok pénzt spórolt vele.

SW-kisokos kezdőknek

A Csillagok háborúja nem tudományos-fantasztikus mű: űropera, fantasy, modern mese. Kitalálója, ­George Lucas, a hollywoodi filmgyártást az 1960–70-es években megújító rendezőgeneráció egyik ­legismertebb alakja.

Lucas a Gyűrűk ura szerzőjéhez, J. R. R. Tolkienhez hasonlóan egy egész univerzumot rendezett be fura figuráival. Ezernyi fajjal, egymással szemben álló, a mindenséget átható Erőt használó „szerzetesrendekkel" (a Jedi- és a Sith-rend), csempészekkel, robotokkal, kiborgokkal. A történet vezérfonala a Birodalom és a Lázadó Szövetség közti háború rengeteg űrcsatával. Az előbbit egy Sith nagyúr, ­Darth Sidious, alias Palpatine császár irányítja, a maradék jedi által segített szövetség pedig a köztársaságot szeretné visszaállítani. Az űropera ikonikus figurája ­Darth Vader, aki valamikor Jedi volt, de átállt a sötét oldalra, Palpatine tanítványa lett. A klasszikus trilógiában ­fiával, Luke-kal kerül szembe, aki végül legyőzi, és halála előtt visszavezeti a jó oldalra.

Amikor 1973-ban Lucas előállt az ötletével, az álomgyári stúdiók kinevették. Végül a 20th ­Century Fox csak azért fektetett be 8,2 millió dollárt a filmbe, mert a rendezőt tehetségesnek tartották. Az első epizód 775 millió dollárt termelt, Lucas pedig körülrajongott rendező és producer lett. 1999-ben visszatért az űroperához, és elkészítette az előzménytrilógiát, amiben azt mesélte el, hogy született meg a Galaktikus Birodalom, hogyan lett Anakin Skywalkerből ­Darth Vader. A decemberben moziba kerülő VII. rész pedig 30 évvel a Birodalom bukása után játszódik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.