galéria megtekintése

Ragaszkodnak a hamis Csontvárykhoz is

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 05. számában
jelent meg.


Csordás Lajos
Népszabadság

Néhány hete, a Bartók Béla úti új kulturális központban, a Csontváry Művészeti Udvarházban ismét láthatók voltak az ál-Csontváry-festmények, amelyek haláláig tévedésben tartották az egyik legjelesebb magyar műgyűjtőt. A kollekció ma a fiáé, megválna tőle, de szeretné, ha nagy része együtt maradna.

„Ismeretlen XX. századi magyar festő”: Tengeröböl Taorminánál
„Ismeretlen XX. századi magyar festő”: Tengeröböl Taorminánál

Máig rejtély, hogyan téveszthették meg az ál-Csontvárykkal Gegesi Kiss Pált, a jeles magyar műgyűjtőt, aki mintegy százötven darabot vásárolt belőlük a harmincas-negyvenes években. Gegesi Kiss Kossuth-díjas gyerekorvos-professzor, akadémikus volt, de emellett a képzőművészet bennfentese, a háború után alakult nyugatos képzőművészcsoport, az Európai Iskola alapítója is.

 

Ettől csak még érthetetlenebb az ügy. Értő ember számára a képek legtöbbjén első pillantásra látszik, hogy Csontváry témáit, figuráit idézik ugyan, de mintha karikatúráik volnának. Más a színviláguk, más a kvalitásuk. Igaz, még műbírálók is akadtak, akik a képek eredetisége mellett foglaltak állást. A festmények láthatóan silányabb minőségét azzal magyarázták, hogy csak a nagy Csontváry-művekhez készült tanulmányok vagy rontott változatok, amelyeket a festő a Bartók Béla úti műtermének és gácsi patikájának a padlására száműzött, onnan kerültek elő a halála után.

Ezzel az eredettörténettel álltak elő a Teleki téri és más kereskedők, ügynökök is, akik a képeket Gegesi doktornak megvételre ajánlották. Mások azt állították, hogy a képek nagyrészt Csontváry 1909 után festett, ismeretlen művei (a festő 1909 után felhagyott a festéssel). Először 1977-ben került nyilvánosságra a gyűjtemény néhány darabja, Csontváry munkájaként feltüntetve. Ekkor indult meg a sajtópolémia és a képek eredetiségének kutatása, mígnem 1980-ban Németh Lajos, az akkor legtekintélyesebb Csontváry-kutató letette a garast Csontváry szerzősége ellen.

Ő nevezte el a kollekció darabjait pszeudo-Csontváryknak. De nem sikerült kimutatnia, hogy kinek (kiknek) a művei lehetnek. Szerinte egy részük talán Polák János műkedvelő festő, pénzügyminisztériumi tisztviselő munkája. Gegesi Kiss Pál azonban egészen 1993-ban bekövetkezett haláláig hitt abban, hogy ha nem is minden képe eredeti, de jó néhány igen, s ezt igyekezett bizonyítani is.

Halála után néhány évvel fia, örököse, Gegesi Kiss József elfogadta az ellenérveket, felhagyott azzal, hogy az örökölt kollekció darabjait Csontváry műveiként fogadtassa el. De úgy vélte, a képek így is érdekesek, és Németh Lajos fogalmát kölcsönvéve, „pszeudo-Csontváry”-gyűjteményként 2008–2009 fordulóján Forró Tamás kiállítást rendezett belőlük a budapesti Belvedere galériában. Többet el is adtak néhány tízezer forintért.

A tulajdonos mára körülbelül az egyharmadát értékesítette a kollekciónak. Természetesen nem Csontváry, hanem ismeretlen XX. századi magyar festő műveiként. Volt rá érdeklődés. A sokáig titkos gyűjtemény korábban évtizedekig táplálta azt a legendát, hogy Csontvárynak az ismert művein kívül temérdek lappangó alkotása van. A pszeudo-Csontváryk nyilvánosságra hozatala hozzájárult a festő életművének megtisztulásához, ami az eredeti művek további felértékelődéséhez, nemzetközi rangjának erősödéséhez vezethet.

Üdvözítő
Üdvözítő

A képekről részletes, fényképes katalógus is megjelent, ez talán megakadályozhatja a gyűjtők újbóli átverését. Nem csak Gegesi Kissékhez kerültek annak idején pszeudo-Csontváryk a Teleki térről, s még mindig publikálatlanul lappanganak, tulajdonosaik pedig rendíthetetlenül reménykednek az eredetiségükben. A pszeudo-Csontváryk története a magyar művészet talán legérdekesebb hamisítási sztorija.

Ezért is tanulságos volna a kollekciót egyben tartani, természettudományos módszerekkel is vizsgálni az eredetét – mondja Gegesi Kiss József. De ezt egy múzeumnak, egy tehetősebb cégnek vagy magánszemélynek kellene kézbe venni, véli, mert neki erre nincsenek anyagi lehetőségei. Úgy érzi, ő megtette a magáét azzal, hogy nyilvánosságra hozta a képeket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.