galéria megtekintése

Kilencmilliárd jut az omladozó színházra

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 26. számában
jelent meg.


Szemere Katalin
Népszabadság

Majdnem 15 éve ígérik az aktuális kormányok, hogy megújulhat a katasztrofális állapotban lévő kaposvári Csiky Gergely Színház. Most úgy tűnik, végre zöld utat kap a rekonstrukció: kilencmilliárd forintot szán erre az állam. Ennek kapcsán megnéztük, milyen állapotban vannak a hazai teátrumok, és az Operán kívül hol reménykedhetnek a rekonstrukcióban.

2001 óta pályázik Kaposvár önkormányzata kormányzati támogatásra, hogy felújítsa a Csiky Gergely Színház 104 éves épületét. A tető és homlokzat többször is életveszélyes állapotba került. Több terv is készült a korszerűsítésre, mindeddig hiába. A legutóbbit a szolnoki Szigligeti és az új Nemzeti Színház felépítésének levezénylésével megbízott Schwajda György terveztette, de megvalósítására nem volt forrás.

Utódja, a korábban templomépítésben is jeleskedő színész, Rátóti Zoltán 2010 óta harcol a felújításért. Minden évadot úgy indított, végre költözhetnek – mondja, aztán szomorúan vette tudomásul, marad a szintén költséges szinten tartás. Most úgy tűnik, a Modern Városok Program (MVP) keretében kilencmilliárd forintból teljesen megújulhat a színház. Lesz forgószínpad, modernizálják a világítástechnikát és a hangpultot. Rátóti úgy tervezi, az évad végén kiköltöznek, és 2018 elejére elkészülhet az épület. Szeretné, ha a munkálatok idején a társulat olyan sátorban játszhatna, mint a Vígszínház társulata a kilencvenes évek első felében.

Nem színjáték: Kaposváron omladozik a fal
Nem színjáték: Kaposváron omladozik a fal
Reviczky Zsolt / Népszabadság

 

Más színházvezetők is évek-évtizedek óta reménykednek az állami segítségben. Amíg sorra kerülnek, addig toldoznak-foltoznak, hibaelhárítanak. Egyelőre hiába vár komplett felújításra a Budapest Bábszínház is. Szó volt róla, hogy új épületbe költözhetnek, de ez lekerült a napirendről. Amit tudnak, saját erőből megoldanak, de kifulladtak – mondja Meczner János igazgató. Örök probléma a vízbeszivárgás, a színpadtechnika is elavult, a hetvenes évek elején volt az utolsó felújítás. Az augusztusi vízözön jellegű esőzés nyomait sem tudták teljesen orvosolni, ehhez 10-15 millió forintra lenne szükségük.

EU-s pályázatból szeretné befejezni a Latinovits Színházat a debreceni önkormányzat. A Csokonai Színházra is ráférne a felújítás, de erre csak akkor lesz módjuk, ha elkészül a Latinovits – mondja Ráckevei Anna igazgató. Bár kormányhatározat született a teljes körű felújításról az MVP keretében, azt Ráckevei is elismeri, hogy a kaposvári munkálatok sürgetőbbek.

Nemrég kapott 200 milliót a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból a Pesti Magyar Színház – többek között épületeinek felújítására. Ráfér, azt mondják, itt már nem elég „a lyukak betömködése”.

A 15 éve felújított Budapesti Operettszínház új helyszíneként nyílhat újra a jövő évad végén a Moulin Rouge, kamaraszínházként és orfeumként – ígéri Lőrinczy György főigazgató. Az előcsarnokba teraszos kávézót terveznek.

Nemzeti Táncszínház: nincs mozgás

A miniszterelnök – mivel hivatalával a budai Vár karmelita kolostorába tenné székhelyét – 2014 nyarán kiköltöztette régi épületéből a táncszínházat. Bejelentették, hogy az új játszóhely a Millenáris Teátrum lesz, melynek átalakítására 2,7 milliárdos állami támogatást adnak. Bár a politikusok úgy gondolták, 2015 végére megnyílhat az új hely, az építkezés még el sem kezdődött. A terveket a Müpát is megálmodó Zoboki Gábor készíti. A közbeszerzési eljárásban ez év augusztusig kellett az ajánlatokat benyújtani, most az eredményt várják – mondja Ertl Péter igazgató. Addig is az ideiglenes fellépési helyeik a MOM, a Várkert Bazár, a Hagyományok Háza és a Marczi Közösségi Tér.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.