galéria megtekintése

Cipőkanállal a fák közé

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 28. számában
jelent meg.


Torma Tamás
Népszabadság

Szögezzük le, miről nem lesz most szó. A Loki továbbjutási esélyeiről, beengedőrendszerekről, ultrákról, bohócligáról, a 250 milliós külön hitelből készülő szurkolói klubról, focimúzeumról, de arról sem, hogy miért pályáztatás nélkül épült. Utóbbi ugyan nem lényegtelen, ettől az épület lehetett volna sokkal jobb, rosszabb vagy más, végül anélkül is figyelemre méltó.

Ívek lágyítják a beton merevségét
Ívek lágyítják a beton merevségét
A szerző felvétele

A Nagyerdőt emlegetni – ennek mindig van valami romantikus felhangja Debrecenben, különösen a 2x2 kiábrándító józanságával ható belvárosból nézve.

Jó ideje nagyerdei kultúrparknak hívják itt, amit a szocializmus vidámparktól és állatkerttől ideiglenes stadionokig egymás mellé halmozott, a józan kívülálló tekintete viszont az enyészet évgyűrűit is látja ott, ahol sokáig az is nagy szó volt, ha a fák harminc-negyven éven át háborítatlanul nőhettek.

 

Ahogy mondani szokás, ennek üzentek most hadat, mert a Nagyerdei stadion legnagyobb érdeme, hogy nemcsak egy aréna, ahová a foci úgymond szerelmesei hetente egyszer elzarándokolhatnak, hanem igazi térképző elem, ami a környezetét is jelentősen átalakította/alakítja.

A Nagyerdei stadion természetesebb, mint a Fradié, és nem akar szembe menni az európai trendekkel, mint a komor Wagner-áriának ható felcsúti Pancho Aréna

Átadása óta látványosság lett az egykori Csónakázó-tó helyén megépült óriásmedence, aminek vízfüggönyére esténként vetítenek (a neve Ködszínház), a stadion tervezője (Bordás Péter és a BORD Stúdió) pedig igazán azzal alkotott jelentőset, ami a stadionon kívül van.

„Mint egy félrecsapott sapka”
„Mint egy félrecsapott sapka”
Oláh Tibor / MTI

A helyszín adott volt, ha úgy tetszik kényszer, hiszen a korábbi, lebontott atlétikai stadion fákkal körbenőtt helyére került, ráadásul védett területen, hiszen a Nagyerdő a Natura 2000 része. Mindebből viszont kevés látszik, a stadiont mintha cipőkanállal illesztették volna a fák közé. Azaz a kényszerből előny lett, a stadion nem ül rá a környezetére, a park része lett, miközben járdái lebegve, egy köztes szintet képezve futnak a fakoronák között.

A járdába itt-ott élő fákat is beleépítettek, felfut rá a parkot behálózó futópálya is, a borítása pedig néhol átlátható fémrácsba megy át, ami felülről és alulról is különleges látvány.

A mai stadionok már nem azok az ipari jellegű tribünturbók, amik akár még tíz éve is voltak. Az amerikai szakirodalom a stadionokat gyakran harmadik otthonnak nevezi, ami nemcsak egy szerkezet, hanem pláza és közösségi élmény egyszerre. Az európai fociarénák a kétezres évek után váltottak látványosan formát, amikor az építészeti gondolkodást is átalakította a digitális forradalom, megjelentek a kavics, diszkosz, fészek stb. alakú, biomorf formák.

Ennek a stadion-újhullámnak a leghíresebb darabja a pekingi olimpia híres Madárfészek stadionja (a korábban a Bayern új arénáját is jegyző, svájci Jacques Herzog–Pierre de Meuron iroda tervezte), és a stadionok azóta már színes látványosságok és technológiai csúcstermékek egyszerre.

Piros-fehér Loki-színek a gyep körül
Piros-fehér Loki-színek a gyep körül
A szerző felvétele

A Nagyerdei stadion természetesebb, mint a Fradié, és nem akar szembe menni az európai trendekkel, mint a komor Wagner-áriának ható felcsúti Pancho Aréna. Engem külön meglepett a könnyedsége, ahogy tömegét nem a fémszerkezet és beton adja ki, hanem a ráfeszített hófehér vitorlaszerűség, miközben a hasadékaiban azért fel-felbukkan az átlátható szerkezet is.

Ráadásul aszimmetrikus, olyan, mint egy félrecsapott sapka, és könnyedségét csak fokozza, ahogy a nézőtér piros-fehér Loki színei vibrálnak a zöld gyep körül.

Ne feledjük, a stadionok emlékművek, és idejük nagy részében üresen állnak. Aztán amikor néha félig vagy egészen megtelnek, már más szabályok lépnek életbe – a focié, pénzé, sikeré, bukásé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.