galéria megtekintése

Cannes: Bérelt helyek vannak, de nem magyaroknak

0 komment

Nincs magyar nagyjátékfilm a hivatalos programban, tehát a versenyben és a kísérletezőbb műveket felvonultató Un Certain Regard (UCR) szekcióban az idei Cannes-i filmfesztiválon – derült ki a rendezvény mai párizsi sajtótájékoztatóján. Pedig a Vajna-rendszer mintegy hároméves pauzával járó kiépülése után már filmjeink is vannak, amelyek jó eséllyel indultak.

Mundruczó Kornél Fehér isten című művét, melyben a kisebbségeket szimbolizáló kutyák lázadnak fel egykori mesterük, az ember ellen, sokan tuti befutónak tartották, lévén, a rendező az igazi cannes-i felfedezettek közé tartozik. Igaz, egy kis esély még van: Thierry Frémaux művészeti igazgató csak 17 címet jelentett be, és utalt arra, hogy egy-két film még „beeshet”, lévén, hogy általában húsz mű szokott versenyezni a patinás Arany Pálmáért. A listát kedden véglegesítik.

Érdekes, éppen ez történt Mundruczó korábbi mozijával, a Szelíd teremtés – A Frankeinstein tervvel: szinte az utolsó pillanatban, a „tartalékos” csoportból jutott be a versenyprogramba. Így továbbra is bízhatunk, hogy néhány napon belül mégiscsak fordulhat a kocka.

Különösen, hogy a programban Kelet-Európa, mondhatni, nincs igazán túlreprezentálva.

 

Záporoztak a kérdések Frémaux felé, hogy beszéljen olyan filmekről, amelyeket a szaksajtó „beválogatott”, mégsincsenek a programban, de ő kategorikusan elzárkózott, hogy olyan művekről beszéljen, amiket megnéztek ugyan, de nem kerültek be.

Gilles Jacob fesztiváligazgató bejelenti a 2014-es mezőnyt
Gilles Jacob fesztiváligazgató bejelenti a 2014-es mezőnyt
Benoit Tessier / Reuters

Ha nem is kerülünk be a hivatalos programba, nincs tragédia. Jövő héten nyilvánosságra hozzák majd a hivatalos programmal párhuzamosan futó Quinzaine de Réalisateurs (Rendezők kéthete) programját, és úgy tudjuk, hogy Hajdu Szabolcs rendhagyó hortobágyi westernje, a Mirage és Pálfi György snellben, koreai pénzből leforgatott, a Taxidermia hangulatát idéző, groteszk Szabadesés című műve bekerülhet a szelekcióba.

Visszatérve azokhoz, akikre most irányul a világ figyelme, nos kijelenthető, hogy Frémaux és csapata a hosszú évek óta bevált biztonsági játékot űzi. Azaz a versenybe, de most már az UCR-be is biztos, jól bevált neveket hív.

Így a szemünk sem rebbent, amikor bejelentették például a kétszeres Arany Pálmát nyert Dardenne testvérek legújabb filmjét, a Deux jours, une nuit-t (Két nap, egy éjszaka), melyben az Oscar-díjas Marion Cotillard játssza azt a nőt, akinek feladata szerint az összes alkalmazottat rá kell bírnia a munkahelyén arra, hogy mondjanak le a karácsonyi prémiumról, különben őt rúgják ki.

De ugyanilyen kötelező „aranyos visszatérő” a francia Riviérára Ken Loach, Atom Egoyan, Mike Leigh és David Cronenberg. Cronenberg filmjét, a Maps to the Starst (A csillagok térképe) Frémaux Robert Altman A játékos című remekművéhez hasonlította.

Godard versenybe száll, de ki tudja, el is megy-e Cannes-ba?
Godard versenybe száll, de ki tudja, el is megy-e Cannes-ba?
Christian Hartmann / Reuters

Két további név felkerülése a listára viszont több mint szimbolikus. Az egyik a kanadai Xavier Dolan. Ő 25 éves létére már a negyedik nagyjátékfilmjével (Mommy) jelentkezik, és tavaly, amikor az Így is, úgy is Laurence nem került be a versenybe, csak az UCR-be, minden egyes sajtónyilvános eseményen beszólt a fesztiválnak, és ősszel harmadik filmjét. A Tom a farmon címűt inkább a velencei mustrának adta oda.

Meglett a eredménye. Újságírói kérdésre Frémaux cáfolta, hogy ennek bármi köze lett volna most a beválogatáshoz, csak a film minősége számított, mely egyszerre barokkos és bátor.

A másik szimbolikus név a versenyben pedig maga a nagy Jean-Luc Godard, aki ráadásul egy 3D-s mozival tért vissza. Mint Frémaux fogalmazott, Godard némileg tiltakozott, mielőtt elfogadta a meghívást. Sőt, az is megígérte, hogy ott lesz Cannes-ban, persze, ahogy a művészeti igazgató fogalmazott, ez nem jelent sokat.

Azaz ő csodálkozna a legjobban, ha Godard tényleg pózolna azon a bizonyos vörös szőnyegen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.