galéria megtekintése

Budapesten a százmilliós nézettségű YouTube-díva

1 komment


Csepelyi Adrienn

Már épp feladta zenei ambícióit, hogy profi sakkozóvá váljék, amikor egy csapásra napjaink legnagyobb klasszikus zenei YouTube-sztárja lett. A Concerto Budapesttel fellépő Valentina Lisitsa inter­aktív csatornája százmilliós nézettségnél tart, ő pedig politizál és tudatosságra bátorítja rajongóit.

– Milyen érzés a YouTube rossz hangminősége után a világ nagy koncerttermeiben játszani?

– A bécsi Musikvereinben úgy érzem magam, akár egy templomban. Amikor kilépek a pódiumra, ahol az összes idolom fellépett korábban, hirtelen sosem tudom, hogy zenélni vagy imádkozni kezdjek-e.

Lisitsa szerint a komolyzene elitista szórakozás lett
Lisitsa szerint a komolyzene elitista szórakozás lett
Reviczky Zsolt / Népszabadság

 

– Gyakran végez közvélemény-kutatást, mit játsszon koncertjein, videóin. Mit kérnek leggyakrabban?

– Beethoven Holdfény szonátáját. De igyekszem megismertetni kevésbé népszerű szerzőket is. Sosem akartam a komolyzenét farmernadrágos szórakozássá alacsonyítani, de lássuk be: mára elitista szórakozás lett. A munka nélküli fiatalok nem tudják kifizetni a koncertjegyeket.

– Tudatosan vette hát őket célba?

– Dehogy, véletlen volt. A Chopin-DVD-m alig fogyott az Amazonon. Egy nap arra ébredtem, pörög a videóm a YouTube-on. Kiborultam: hé, ez az én munkám, az nem ér, hogy más keressen rajta! Aztán kapcsoltam: oké, ha ez így működik, akkor feltöltöm én a videóimat, osszák a saját csatornámról. Másnap vezettem az Amazon toplistáját.

– Nem vádolták önsztárolással?

– De. Ám ez nem rólam szól, hanem a tehetségről. Mottóm, hogy nem tanítok és nem prédikálok. Sokan úgy érzik egy hangversenyen: egzotikus ország ismeretlen egyházának templomában járnak, úristen, itt meg hogy kell viselkedni? A zene az őskor óta közösségi élmény. Ma barlang helyett internet van, ehhez kell alkalmazkodni. A YouTube megteremti a kapcsolatot köztük és a komolyzene között.

– De ha ez ilyen pofonegyszerű, miért nem érti a szakma?

– Már nem a lemezekből, hanem a koncertekből van haszon. A You­Tube kedvet csinál a koncerthez, aminek az emlékére megveszik a lemezem. Ha hazaviszem a budai Vár makettjét, az mindenki másnak egy értéktelen giccs, én viszont ha ránézek, az itteni élményeim jutnak eszembe. Így van ez a CD-vel manapság.

– Kell-e egy művésznek politizálnia?

– Mindenkinek! Igenis foglalkoznunk kell a fontos kérdésekkel, legyen szó politikáról, a globális felmelegedésről vagy az élelmiszeriparról. A jövőt mi alakítjuk.

– Nem fél, hogy politikai állásfoglalásával veszélybe sodorja a karrierjét?

– Amikor kommentáltam az ukrán helyzetet, elterjedt, hogy borzasztó dolgokat mondtam, biztosan orosz vagyok. Feltöltöttem a Twitterre az útlevelem képét, és azt kérdeztem: hány százalékban kell ukránnak lennem ahhoz, hogy kritizálhassam a kormányunkat?

– Tehát nem tör lándzsát egyik oldal mellett sem?

– Oroszországnak, az USA-nak és mindenkinek megvan a maga propagandája, de muszáj a dolgok mögé néznünk. A menekülteknek arcuk és nevük van. Meg kell ismernünk a történeteket, hogy átlássuk a dolgokat. Amikor Daniel Barenboim Ramallahban koncertezett, azt terjesztették róla, hogy terroristákkal fotózkodott. Aztán ebből a fellépésből elindult valami csodálatos: a karmester izraeli, iráni, jordán és egyéb közel-keleti zenészekből megalapította a Nyugat-Keleti Díván Zenekart. Szerintem ön azt magyarként pontosan tudja, hogy nem könnyű kibékíteni az ellentétes oldalakat. De meg kell találnunk a középutat.

Névjegy

Valentina Lisitsa

Zongoraművész. Kijevben született 1973. december 11-én, orosz és lengyel felmenőktől származik. Háromévesen kezdett zongorázni, mégis sakkozónak készült. A YouTube-on lett sztár, ma már a neves Decca kiadó művésze. A közösségi médiában aktívan politizál, emiatt sok kritika éri.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.