galéria megtekintése

Kalandozás a százéves Budapesten

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 14. számában
jelent meg.


Torma Tamás
Népszabadság

Minden ház érdekes! – ez a szlogenje a Budapest100, négy éve lassan az egész várost megmozgató eseményének. Az éppen százéves budapesti házakat bemutató vezetett túrák mellett sokszor maga a ház várja pogácsával vagy kisebb rendezvényekkel az érdeklődőket. Talán Robert Capa szülőházában is.

A ma forradalmárai egy ír pubban készülhetnének
A ma forradalmárai egy ír pubban készülhetnének
Kocsis Zoltán

A Pilvax köz 2–4. olyan ritka ház, aminek már a megépítése előtt is komoly története volt. Az az épület még az Urak utcájában (a mai Petőfi Sándor utcában) állt azon a telken, ahol a mai Pilvaxnak helyet adó bérház található. Akkor még az utcák is másképp futottak itt, de a Pilvax már üzemelt. Korábban Renaissance névre hallgatott, de a volt kávéslegény Pilvax Károly, 1843-tól a hely új bérlője felesége követelésére saját nevére átcégéreztette.

A márciusi ifjak kávésa mégsem ő lesz, hanem az újabb bérlő, majd tulajdonos Fillinger János, aki 1846-ban vette át az üzletet. Akkoriban egy hosszú átjáróház állt itt. A régi Pilvaxot és a vele együtt álló házakat 1911-ben bontották le, majd az új tulajdonos, Halász Adolf állatorvos a Belvárosi Házépítő Rt.-vel közösen 1914-ben négy darab négyemeletes bérházat építtetett ide a bécsi szecesszió némi túlzástól sem mentes stílusában, cirádákkal fejezve ki a modern világ lendületét.

 

Az összefüggő ötemeletes dupla sarokház közrefogta a későbbi Pilvax közt, és még ma is megdöbbent grandiózusságával: alul végig elválik a kávéháznak, boltoknak, irodáknak meghagyott földszint és a fölé suvasztott első szintje: fölötte kezdődik a három lakószint, amire később még egyet ráhúztak. Mert az építkezése igazán sosem fejeződött be: a világháború első évében gyorsan átadták, de később többször is átalakították. Az új Pilvax kávéház is csak a világháború után, 1921-ben nyílt meg a korábbi helyétől nem messze, ahol aztán néhány évvel később a Petőfi Társaság tagjai rendszeresen találkozni kezdtek.

Négy éve száz

A Budapest100 sorozat a százéves fővárosi épületekről, az egykori és a mai lakókról szól: önkéntesek, lokálpatrióták, kutatók együttműködésének köszönhetően 2011 óta egyre többet tudunk fővárosunkról. Részleteket korábbi cikkünkben olvashatnak.

1932-ben újabb fordulat következett: a Pilvax Építő Rt. megrendelése és tervei alapján a homlokzatok szecessziós díszítéséből visszavettek, és sokkal egyszerűbbre – korai modernre – szabták át. Időközben a magánutcából hivatalosan is Pilvax köz lett, és 1913-ban a tömbhöz tartozó Városház utca 10.-ben született meg Friedmann Endre Ernő, akit Robert Capa néven sokkal többen ismernek. 18 éves koráig élt itt, ahol a nála három évvel idősebb Besnyő Éva is, aki állítólag a cápa becenevet is ráragasztotta, amivel később, a modern sajtófotó megteremtőjeként világhírű lett. A Besnyő lányokból három volt, és szintén állítólag a kamasz Friedmann Cápa szép sorjában mindhárom Besnyő lányba szerelmes lett. Végül a fotóssá lett Besnyő Éva vitte el Pécsi József fényképészeti magániskolájába, és amikor Berlinbe költözött, szintén ő adott tippet a fiatalembernek a világhír felé vezető út következő állomására.

Ma ír pub működik a Pilvax felirat alatt, de meg kell emlékezni azokról a daliás időkről is, amikor a nyolcvanas évek elején megkezdte magyarországi diadalútját a hamburger. Az egyik első hazai gyorsétteremlánc, a Paprika itt próbálta felvenni a harcot a Mekivel. Puffancsos hamburgerrel, gyorsgulyással és a legendás, fémkarokra szerelt műanyag székekkel, amelyekből minden asztalhoz csak szigorúan négy kapcsolódott – a rugalmasság nem tartozott a Paprika profiljába.

Budapest100

Az ötödik Budapest100 közös ünnepre ad lehetőséget az április 18–19-i hétvégén: nemcsak a 2015-ben százéves házak vesznek részt benne, hanem azok is, amelyek 1911–1914 között épültek.

Szombat és vasárnap délután a Pilvax közben is koncerttel várják majd a látogatókat, az épület aulájában Tóth Ernő és Tóth Kristóf festő- és szobrászművész kiállítása nyílik meg, Holl Zsuzsa színésznő szavalni fog, majd a lakók személyes történeteivel, múltidézésével fűszerezve a hatalmas tömb többször is bejárható lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.