galéria megtekintése

Budapest 100: az Astoriától a sertéshizlaldáig

0 komment


Csordás Lajos

1914-ben, a háború első évében is épültek házak Budapesten, nem is akármilyenek: az Astoria, a mai Le Meridein szálló, a kőbányai Szent László Gimnázium, a Petőfi laktanya és még legalább kétszáz épület, melyekről tudni lehet, hogy ekkor adták át őket.

Ezek az idén száz éves bérpaloták, szállodák, intézményközpontok a szereplői az április 26-27-i hétvégén megrendezendő Budapest 100 épületnéző, városszerető programnak, melyet idén már negyedszer rendeznek meg.

Az Astória hallja
Az Astória hallja

Az évfordulós házak közül mintegy hatvan vállalta, hogy erre a hétvégére megnyitja kapuit a közönség előtt, sőt idegenvezetéssel, házikiállítással, néhol műsorral, harapnivalóval is várják az érdeklődőket.

 

Néhány helyszínt meg is néztünk a budapesti házünnepet beharangozó sajtósétán. Így aztán tudjuk például ajánlani a Közép-Európai Egyetem Nádor utca 11. alatti, Jánszky Béla és Szivessy Tibor tervezte épületét, amely az első olyan ház volt Budapesten, ahol az építés korára utaló háborús szimbolika megjelent a homlokzaton. Ezek a domborművek konkrétan Moiret Ödön munkái: a Gyermekét védő anya, a Harc és a Haldokló. Az idei Budapest 100-on körbevezetnek majd a belülről jelentősen átalakított, modernizált épületben is, így a hátsó lépcsőházban például fölfedezhetjük még az eredeti szecessziós vonalvezetésű részleteket, például a korlátdíszeket vagy a piskótamintás padlóburkoló követ.

Láttuk a Nagymező utca és a Zichy Jenő utca sarkán, az egykori Fékisz Szabóság elhagyott üzlethelyiségével szégyenkező, Fodor Gyula tervezte bérházat is, amelyet Fodor saját építőcége, a Hunnia Építő Rt. húzott fel befektetési céllal. Itt is extra dolgokkal várnak: lesz dalműsor, a lakók történeteit feldolgozó alternatív színház, pince- és padlástúra, lépcsőfutás és kiállítás: részben a házban lakó, német festőművésznő, Berdefy Brigitte érdekes, hímzett vászonra festett képeiből, részben Fodor Gyula munkásságáról, akinek egy másik háza is szerepel a programban, a XIII. kerületi Hegedüs Gyula 12, de ő tervezte az Ernst Múzeum épületét is. A ház történetének sötét epizódja 1944, amikor csillagos háznak jelölték ki, vagyis a környékbeli zsidóságot ide gyűjtötték össze: az idős lakók szerint minden szobára jutott egy család.

A Nagymező utca 31.
A Nagymező utca 31. "csillagos" ház volt

Egyébként a Budapest 100-on másutt is napirendre kerülnek a csillagos házak, téma lesz 1944: például a Pannónia utca 9-ben. Józsefvárosban pedig „Nem szaroztak, ezek vagány zsidók voltak!" címmel érdekes séta is indul szombaton a Teleki térről a VIII. kerületi csillagos házak érintésével.

Hátsó lépcsőház, a Nádor utca 11-ben
Hátsó lépcsőház, a Nádor utca 11-ben

Érdekes történetekkel várják a pesti házak szerelmeseit a Károlyi-kert melletti Ferenczy István utca 14-ben is, ahol az egykori építtető, Gillming János lánya, bizonyos Blanka Horger Antal második felesége volt, de a csokoládégyáros Stühmerék is kötődtek az épülethez. A történeteket pedig antikvár kirakodó, háztörténeti kapualjtárlat, századelős hölgydivat kiállítás és házi receptbörze is színesíti.

A közeli Astoria szálló is centenáriumát ünnepli, s nagyon szívesen kapcsolódott a programsorozatba. Itt azonban előre regisztrálniuk kell a látogatóknak, ha be karnak jutni – mint sok más helyszínen is, érdemes tehát a budapest100.hu -n illetve az Astoria ügyében az astoriaseta@gmai.com-on tájékozódni és regisztrálni. Az egykor Budapest legértékesebb telkén épült szálloda többször is főszerepet kapott a város, sőt az ország történetében: a házban volt 1944-ben a Gestapo központja, korábban, 1918-ban pedig a Károlyi-kormány székhelye, s az első emelet 111-es szobát ma is Károlyi-teremnek nevezik, továbbá számon tartják - ha pedig nem lesz foglalt, meg is mutatják - azt a szobát a negyediken, ahol Károlyi az események idején a feleségével lakott. Az épület érdekessége, hogy különböző traktusait más-más tervező tervezte: a Múzeum körút felőlit Ágoston Emil, a Magyar utcait Hikisch Rezső. Ennek oka, hogy az ingatlan az építéskor különböző tulajdonosok kezén volt. Egyikük, az Unger család a Magyar utca névadója.

Ezt látta Károlyi is az Astrória ablakából
Ezt látta Károlyi is az Astrória ablakából

A Budapest 100 szinte minden helyszínén színes programokkal készülnek, némelyik kuriózumnak ígérkezik: például az Akácfa utca 7-ben Porgesz Józsefről, az ismeretlen tervezőről tudhatunk meg többet, a Pannónia utca 9-ben a Löffler-testvérekről, a XII. kerületi Csaba utca 7/a-ban arról beszélnek az idős lakók, hogyan várták Horthyt az emeleti műteremben, a Wekerle-telepen pedig száz éve használt ácsszerkezeti kötések készítését lehet megtanulni építészhallgatóktól. A választható helyszínek között pedig olyan ismert ismeretlen épületek is szerepelnek, mint az Andrássy úti orosz kulturális központ, az újpesti Könyves Kálmán Gimnázium, a Soroksári úti fegyvergyár, az óbudai gázgyári lakótelep vagy a XXII. kerületi volt sertéshizlalda.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.