galéria megtekintése

Betiltották, bezúzták, most pedig keresik

0 komment


Csordás Lajos

Nagy port vert fel néhány éve, amikor szélsőjobbos könyvek, dokumentumok gyűjteményét árverezték a budapesti Múzeum antikváriumban, amely most ismét árverez egy szélsőséges jobbos és balos politikai iratokból álló gyűjteményt. Külön érdekesség, hogy a gyűjtő a Világ Igaza cím viselője volt.

A Csuhások című 1919-es kommunista röpirat és egyéb szélsőbalos dokumentumok mellett például a Zsidóbújtatás vagy a Nyilaskeresztes Párt szervezési szabályzata című brosúra is szerepel a Múzeum antikvárium decemberi internetes árverésén. A könyvkereskedés 2007-ben rendezett először aukciót szélsőséges politikai dokumentumokból. Egy tévéműsorban az „első antiszemita árverésként” definiálták, de szerencsére a félreértést sikerült tisztázni a tévébeszélgetésben részt vevő történész segítségével, mondja Antal Károly, az antikvárium vezetője. Az árverési katalógus bevezetőjét pedig Raj Tamás budapesti főrabbi írta, teszi hozzá.

Dokumentumértéke van
Dokumentumértéke van
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A szocializmus idején e dokumentumok a könyvtárak zárolt anyagai voltak, csak kutatók fértek hozzájuk. Lista is készült ezekről az úgynevezett B jelzésű könyvekről, amelyek kereskedelmi forgalomba sem kerülhettek. A rendszerváltáskor a korlátozás megszűnt, sokat újra ki is adtak a nagyobb munkákból, az erre specializálódott boltokban ma is kaphatók. Eredetiben azonban továbbra is ritkaságok. Dokumentumértékük miatt értékesek az antikvárius számára is, mondja Antal Károly, aki a boltjában ezeknek a műveknek az új kiadásait nem árulja, mert az már nem ez a kategória lenne.

 

A most árverésre feltett tételeket még a háború előtt kezdte gyűjteni baloldali érzelmű néhai tulajdonosuk. Megtalálható köztük az 1945-ben betiltott és megsemmisítendő könyvek listájára került, Fiala Ferenc által szerkesztett nyilaskalendárium két évfolyama, a Lenin-­fiúk véres munkáit taglaló füzetsorozat néhány darabja, a szintén betiltott Szovjet Oroszország című kötet Ch. Saroleától. Előbukkan egy Hit­ler-beszéd 1941-ből, föltűnik Szálasi Ferenc Cél és követelések című dolgozata és a Horthy-rendszer szegedi bölcsőjét megidéző Szegedországtól Magyarországig című könyvecske.

Pór Bertalan: Feleségeitekért, Gyemekeitekért, Előre!
Pór Bertalan: Feleségeitekért, Gyermekeitekért, Előre!
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A baloldalról Buharin Le a nemzetközi rablókkal! vagy a koncentrációs táborokról magyarul elsőként beszámoló, 1934-es, Gulliver utazása a Harmadik Birodalomban címmel megjelent kötet említhető. És persze a kollekció csúcsdarabja, egy 1919-es falragasz, Pór Bertalan 2,5×1,8 méteres, alig ismert plakátja, a Feleségei­tekért, Gyermekeitekért, Előre! Bár ezt szélsőségesnek nem nevezném.

Ez is, mint a többi, a 2005-ben elhunyt idősebb Berkó Pálé volt, akiről sok egyéb mellett azt érdemes tudni, hogy elkötelezett baloldaliként és örök kétkedőként élte az életét. Dogmák nem érdekelték, csak a tények, főként azok, amelyeket maga bányászott ki. Kíváncsiságból szinte minden érdekeset gyűjtött: könyvet, hírlapokat, röpiratokat, palátokat, aprónyomtatványokat, hanglemezeket. Szélsőjobbos dokumentumokat is. 1944–45-ben pedig a lakásában üldözötteket bújtatott, amiért 2001-ben Jad Vasem díjat kapott. Ez is bizonyítja: ki mit gyűjt, az nem feltétlenül azonos azzal, hogy ki mit gondol.

Online licitálás

Az árverés már folyik az interneten. Katalógusa az axioart.com-on ­érhető el, innen egy kattintás a licit, ami már a Vaterán történik. Licitálni bármikor lehet, de az nyer, aki a december 9-én 12 órai záráskor a legnagyobb összeget ajánlja. A keresettebb tételekért általában az utolsó pillanatokban is vad licitharc folyik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.