galéria megtekintése

Colleen Bell páncélt tart a szalonjában

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 20. számában
jelent meg.


Csordás Lajos
Népszabadság

Frank O. Gehry, a világhírű építész ugyan most nem jött el személyesen Budapestre, halas lámpája viszont itt van az amerikai nagyköveti rezidencián. Egyike a Colleen Bell által a zugligeti követi villába választott műveknek. Ez az amerikai kultúraközvetítés egyik terepe.

Hogy az amerikai nagykövet milyen képet akaszt a falára, annak megnőtt a jelentősége, amióta kiderült, az absztrakt expresszionizmus ötvenes évekbeli áttörését a CIA támogatta, hogy ezen a fronton is gyengítse a szocialista realizmusban önmagát kifejező kommunizmust. De ne menjünk most ilyen messzire.

Budapesten Nancy Goodman Brinker hivatala óta számít hírnek, hogy milyen művekkel díszíti rezidenciája falait a mindenkori amerikai nagykövet. Brinker asszony azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy magyar művészeket választott. Igaz, kezdetben csak kényszermegoldásként, mivel nem érkeztek meg időben az Amerikából rendelt műtárgyak. Aztán beleszeretett a magyar festészetbe, gyűjteni kezdte, és – ahogy lapunk is megírta – néhány hete a magyar állam megvásárolta kollekcióját, melyet a budai Várban állítanak majd ki.

 

Művészeti ellátó

Az amerikai követségek művészeti ellátását 1963 óta szerte a világban külön program támogatja, az Art in Embassies, amely segít választani a misszióvezetőknek. A program vezetője, Ellen Susman lapunknak elmondta, a program öt évtizede alatt körülbelül húsz-huszonötezer megrendelést teljesítettek. Amerikai alkotókat közvetítenek elsősorban, hisz ez kultúrmisszió részükről. Bár, mint mondta, magyarok is kerültek már a programba: a fotográfus Robert Capa és Brassai nevét említi, vagy a kortárs magyarok közül Csáky Mariannát. Az új építésű követségi épületekbe amerikai és helyi kortárs művészektől vegyesen vásárolnak.

Rachel Hovnanian: Testpáncél
Rachel Hovnanian: Testpáncél
Teknős Miklós / Népszabadság

Másutt viszont, mint Budapesten is, kölcsönzött anyagból dolgoznak: múzeumoktól, magángyűjteményektől, alapítványoktól vagy maguktól a művészektől kérik kölcsön a műveket a követségeik számára. Egyes országokban mindez kiegészül aktív ismeretterjesztéssel, beszélgetéssorozatokkal is, amelyeket nagy helyi múzeumok bevonásával bonyolítanak, például Kanadában, Angliában, Spanyolországban.

Szereti, ha provokatív

Az idén januárban érkezett új budapesti nagykövet, Colleen Bell most hét végén mutatta be a magával hozott műveket. A nagykövet asszony azok közé a diplomaták közé tartozik, akiknek van élő kapcsolatuk a művészettel, így pontosan tudta, hogy mit szeretne maga körül látni.

Colleen Bell amerikai nagykövet és Frank O. Gehry hallámpája
Colleen Bell amerikai nagykövet és Frank O. Gehry hallámpája
Teknős Miklós / Népszabadság

Míg elődje, Eleni Tsakopoulos Kounalakis Warhol állatos sorozatával vette körül magát, ő személyesebb és erősen feminin kollekciót válogatott. Egyes pontjain már-már merésznek is nevezhetnénk.

A szalonban a nárcizmus és a szépség tematikáját zászlajára tűző Rachel Hovnanian Testpáncél című alkotása került a sarokba: egy bronzból formázott női fűző – újraértelmezve a páncélokat. Ugyanitt a művésznő apró fehér porcelánvirágokból álló körreliefje, a Fehér nárcisz díszíti a falat. És itt látható még egy szelídebb fotó a csillogás erotikáját kutató Marilyn Minter fotói közül is: gyönyörű női lábak vízpárás tükörben.

Daniel Joseph Martinez neonja
Daniel Joseph Martinez neonja
Teknős Miklós / Népszabadság

Választásait „modern amerikai nőként szerzett tapasztalatai inspirálták”, mondta a nagykövet, s mint lapunknak kifejtette, azért választotta ezeket a női alkotókat, mert a provokativitásuk izgatta, s szerette volna, ha az Art in Embassies keretében is reprezentálva lennének.

Személyes ízlés is van

A nagykövetségen kiállított alkotók közül többen korábban nem szerepeltek a programban. Mivel Colleen Bell a Los Angeles-i megyei múzeumnak volt kuratóriumi tagja, és a beszerzésekért felelt, személyesen régóta ismeri ezt a világot, és sok művészbarátja van. Választottjai részben közülük kerültek ki. Többen kaliforniaiak, ez is meghatározta választását, például Edward Ruscha vagy Frank O. Gehry esetében.

Marilyn Minter Liquid Sky című fotója
Marilyn Minter Liquid Sky című fotója
Teknős Miklós / Népszabadság

Frank Gehrytől a télikertben láthatunk egy hal alakú, műanyag laptöredékekből épített lámpát, amilyenekkel a nyolcvanas években kísérletezett a mester. De felfedezhetünk olyan nagy klasszikusokat is a rezidencián, mint a hatalmas pókszobráról ismert Louise Bourgeois, akinek összefonódó kezeket ábrázoló plasztikáját látjuk az egyik asztalon, Rauschenberg egy maratott rézlemez-képe pedig a hallban tűnik fel.

ART IN EMBASSIES Colleen Bell választásait az art.state.gov honlapról ismerhetjük meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.