galéria megtekintése

Bébi, ez igazi zöldség

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 03. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Pár évvel ezelőtt az egész kertészkedés képtelenségnek tűnt volna. Sikeres újságíróként Dóra Melinda Tünde élte a szingli lányok mindennapjait, s a növényekkel legfeljebb akkor találkozott, amikor a ferencvárosi lakás ablakában kókadozó bazsalikomról letépte az utolsó leveleket. Aztán jött az ötlet, hogy kéne egy kert. Csak úgy, hobbi szinten. A cukkinik nőttek a használatra átadott kertben, a korábban lelkes kertészbarátnők elmaradoztak, Melindában pedig elkezdett mocorogni a gondolat: csak kéne ezzel az egésszel valamit kezdeni, amiből pénzt is lehet keresni.

Esténként amerikai kertészeti oldalakat böngészett az interneten, tanfolyamokra járt, vidáman újságolta: papírja van arról, hogy paraszt, és meg tudja javítani a fűkaszát. Mindezt púderszínű, pöttyös ruhában, lakkozott körömmel. A Costes volt az első étterem, amelynek szállított. Újságíróként ismerte meg az ottani séfet. Meglepte, hogy az étterem minden alapanyagot Bécsből hozat, mert itthon nincs olyan beszállító, aki tartósan tudná az elvárt minőséget hozni. Ez neki sem volt egyszerű. – Nekik mindenből a bébi kell – mondja. A kétcentis retek vagy cékla már nagy.

Az étterem a kínálatot megvizsgálva látott fantáziát a kiskertben, s hajlandó volt maga is befektetni, hogy Budaörsön olyan termények bújjanak ki a földből, amelyeknek a minősége a legfinnyásabb Michelin-alkalmazottnak is megfelel. A következő éttermet – nem csúcs-, de magas minőséget követelő – személyes ismeretség révén sikerült becserkészni, de azért számított a referencia is. Ezt követően már elkezdték keresni Melindát a szakácsok. Jelenleg hat-hét étteremnek szállít rendszeresen. A második Michelin-csillagos vevőjének, az Onyxnak bemutatkozó anyagot készített, pár hétre rá már rendszeres rendelést kapott.

 

Sőt a terményeiből fog főzni a híres francia séfversenyen, a Bocuse d’Oron Molnár Gábor, a Magyarországot 2014-ben képviselő versenyző. Jó, hogy egy Michelin-csillagos étteremre jut pár bisztró. Ugyanis az a koncepció, hogy az egy-két centis retek, répa, cékla a Costesé, a háromcentis pedig a bisztróké, nekik ugyanis ez a jó méret. Ami ennél is nagyobb, azt pedig termelői piacra lehet vinni. Oda sem könnyű ám bekerülni, első körben azzal küldték el, hogy nincs hely, nincs stand, de próbálkozzon még később is. Próbálkozott, tíz perc múlva: megmutatta a portékát, s lett hely egy kis stand felállítására.

Dóra Melinda Tünde
Dóra Melinda Tünde
Móricz-Sabján Simon

De hogy lehet ebből megélni? – Simán – állítja. Meg kell találni a piaci rést. Ma Magyarországon a csúcsminőség és a ritka növényfajta termesztése jelentheti a sikert a kistermelők számára. Persze borzasztó nehéz télen-nyáron ugyanazt a minőséget hozni. Minden növénynél egyenként kellett kitapasztalni, mit szeret: milyen talajt, mennyi vizet, mennyire kell sűrűn ültetni, milyen más növények mellett érzi jól magát. A magyar agrárszakmának ilyen jellegű ismeretei gyakorlatilag nincsenek, mivel a termesztésben nem az ízvilág, hanem a hozam a fontos szempont.

Több mint ötszáz maggal dolgozik. Nagyon nehéz elhinni, de egy négyzetméteren akár negyven kiló termény is leszüretelhető egy év alatt. A kertben egy nagy fóliasátor és számtalan fóliaalagút van– utóbbiak mindössze hatvan centi magasak. Minden ágyásban egymást érik a sorok, ami első látásra sima gaznak néz ki, az is minden bizonnyal valamilyen nehezen kimondható nevű saláta vagy fűszer. Bazsalikomból is van vagy húszféle, kezdve a citromillatúval, a lila levelűn, az irániakon, a fahéjillatúakon át a sima görög fajtáig.

Elég jól viszik az éttermek a mikrozöldségeket is, ennek egyrészt most nagy felvevőpiaca van, másrészt a beszerzés sem egyszerű. A magyar éttermek korábban a borsóhajtást – ami lényegében pár hetes kihajtott mag – Hollandiából hozatták, mert itthon nem volt olyan termelő, aki ezt a feladatot elvégezte volna. A csíratermesztés ugyanakkor külön szakma, annyira speciális és annyi odafigyelést igényel.

– A kertészet most ért el arra a szintre, hogy nem fér el más munka mellette – mondja. Most profi kertészt keres, ő maga inkább a menedzseléssel, a szakácsokkal való kapcsolattartással foglalkozna. A 2800 négyzetméteres kert nagyjából évi tízmillió forint bevételt tudna hozni, ha minden fejlesztést végrehajtana, és az éttermi beszállítás mellett a piacozás is beválik.

A következő ugrás ráadásul jóval nagyobb befektetést igényelne: ilyen a kiszolgálóépületek fejlesztése – a telken csak villany van, víz, gáz nincs –, fűtött fóliasátor, állandó klíma kialakítása a csíráknak. Ha ez is meglenne, akkor is van tovább, csak már egy másik, nagyobb kerttel. – A párom szerint simán benne van, hogy milliárdos üzletem is lehet, de azért nem álmodom ekkorát – neveti el magát két zápor között. A kertészkedés egyfajta misszió Melinda számára. Nem a klímaváltozás miatt, sokkal inkább azért, mert ma Magyarországon szűk a kínálat a friss és tápanyagdús élelmiszerekből. S ezen szerinte is változtatni kellene.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.